24 Φεβρουαρίου: Η θλιβερή επέτειος ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία - Σύσσωμη η διεθνής καταδίκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
24 Φεβρουαρίου: Η θλιβερή επέτειος ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία - Σύσσωμη η διεθνής καταδίκη
Σήμερα, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την ρωσική επέμβαση, προαναγγέλλοντας την αμέριστη στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ένας έτος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, από όταν η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην γειτονική της Ουκρανία, προκαλώντας σε αυτούς τους 12 μήνες ανυπολόγιστα θύματα και καταστρέφοντας καίριες υποδομές της χώρας.

Η αντίσταση που μέχρι και σήμερα προβάλλει η Ουκρανία, με την υποστήριξη των συμμάχων της από την Δύση, έχει διαψεύσει τις αρχικές προβλέψεις για μια σύντομη επιχείρηση της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στην διεθνή σκακιέρα, έχει «ανεβάσει το θερμόμετρο» στα ύψη, φέρνοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου πιο κοντά.

Σήμερα, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την ρωσική επέμβαση, προαναγγέλλοντας την αμέριστη στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς οργανισμοί για τον πόλεμο

Ο ίδιος ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ζητά την παύση των εχθροπραξιών ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα της «παράλογης» σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτό τον πόλεμο, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει με ανακοίνωσή του το Βορειοατλανικό Συμβούλιο επισημαίνοντας την «περαιτέρω πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία». «Ενισχύουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, ιδίως της ΕΕ, καθώς και των ομοϊδεατισσών χωρών. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον. Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Υποστηρίζουμε πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και στο να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας», προσθέτει.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία στο πλευρό της Ουκρανίας

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα πως «έναν χρόνο μετά την έναρξη του βάρβαρου πολέμου του, ο Πούτιν δεν έχει εκπληρώσει ούτε έναν από τους στρατηγικούς του στόχους». «Έχοντας αποτύχει να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, βρίσκεται αντιμέτωπος με χώρα σθεναρότερη από ποτέ».

«Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας», σημειώνει η ίδια στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Ένας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας. Μάχεστε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην ΕΕ. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

«Είμαστε σε μια κατάσταση που απειλούμαστε από έναν επιθετικό πόλεμο από τον Πούτιν», ανέφερε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον συμπληρώνοντας ότι «ζούμε σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο». Στο περιβάλλον αυτό, «έχουμε δείξει ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι. Απαντήσαμε με ενότητα και δύναμη με ένα τρόπο που ξάφνιασε τον Πούτιν, ξάφνιασε ακόμα και εμάς κάποιες φορές».

Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, σημειώνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

«Eίμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επισήμανε ότι «η μάχη σας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη». «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί» προσέθεσε.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης απαιτούν να τερματιστεί ο πόλεμος

Οι ηγέτες της G20 πρέπει να καταδικάσουν την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters, ενώ προσθέτει ότι η Ευρώπη εργάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Ο Λεμέρ επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις θα είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικές, ολοένα και πιο αποδοτικές».

«Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό του ουκρανικού λαού, πιστή στις αρχές της για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής κυριαρχίας όλων των κρατών και κατά οιουδήποτε αναθεωρητισμού», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που μας εκπλήσσει όλους πολύ είναι η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα των Ουκρανών, ο τρόπος που υπερασπίζονται την ελευθερία τους», πρόσθεσε ο Σολτς σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

«Η Γερμανία τους στηρίζει σε αυτό – με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει παράσχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και εξοπλισμό, συνολικού ύψους 14 δισεκ. ευρώ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε μήνυμά της για την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «ο ελεύθερος κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ουκρανία» και ότι «η Ιταλία είναι στο πλευρό του Κιέβου».

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα νικήσει!

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε ένα μήνυμα αντίστασης προς τους κατοίκους της χώρας του, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «θα νικήσουμε τους πάντες».

Στο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «το αήττητο έτος», ο 45χρονος Ζελένσκι εμφανίζεται να κάθεται στο γραφείο του. Θυμάται πώς απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πριν από ένα χρόνο σε μια βιαστική ανακοίνωση, καθώς ξεκινούσε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Πριν ένα χρόνο, την ημέρα αυτή, από το ίδιο μέρος, περίπου στις 7 το πρωί απευθύνθηκα σε εσάς με μια σύντομη ανακοίνωση που διήρκησε μόνο 67 δευτερόλεπτα», αναφέρει ο Ζελένσκι στο 15λεπτο βίντεο.

«… είμαστε δυνατοί. Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Θα νικήσουμε τους πάντες. Έτσι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η πιο μακρά ημέρα της ζωής μας. Η πιο δύσκολη ημέρα στη σύγχρονη Ιστορία. Ξυπνήσαμε νωρίς και δεν έχουμε κοιμηθεί έκτοτε», τονίζει.

«Σχεδόν όλοι έχουμε τουλάχιστον μία επαφή στο τηλέφωνό μας που δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά το τηλέφωνο», προσθέτει ο Ζελένσκι. «Κάποιον που δεν θα απαντήσει στο SMS ‘τι κάνεις;’. Δύο απλές λέξεις που απέκτησαν νέο νόημα στη διάρκεια του ενός χρόνου του πολέμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε εξάλλου τους συμπολίτες του. «Γίναμε ένας μεγάλος στρατός», δηλώνει στο βίντεο. «Έχουμε γίνει μία ομάδα στην οποία κάποιος βρίσκει, κάποιος πακετάρει, κάποιος φέρνει, αλλά όλοι συνεισφέρουν», τονίζει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Der Spiegel: Η Κίνα ετοιμάζεται να παράξει «drone-καμικάζι» για λογαριασμό της Ρωσίας

Κίεβο: Το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ρωσική υποχώρηση στα σύνορα του 1991

Βρετανία: Απαγόρευση εξαγωγών για κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην πόλεμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider