(UPD 18:25) Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των συμμάχων της, νέους ελέγχους στις εξαγωγές και δασμούς που αποσκοπούν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει πόλεμο.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης πως θα χορηγήσει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς το τελευταίο ετοιμάζεται για μια ανοιξιάτικη επίθεση. Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροπλάνα F-16 που έχει ζητήσει η Ουκρανία.
Αναλυτικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος περισσότερων από 60 υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων μελών του υπουργικού συμβουλίου και επικεφαλής περιφερειών και τριών εταιριών που διαχειρίζονται το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι επιβάλλει κυρώσεις σε δεκάδες άλλους Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες και σε Ρώσους που εμπλέκονται στην κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία. Επέβαλε επίσης περιορισμούς θεώρησης εισόδου (βίζα) σε περισσότερα από 1.200 μέλη του ρωσικού στρατού.
Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Όλγκα Σκαμπέγεβα, προπαγανδίστρια στην κρατική τηλεόραση και Όλεγκ Ρομανένκο, ο οποίος διορίστηκε για να εποπτεύει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας που καταλήφθηκε κατά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης «υπογράμμισε τις παγκόσμιες ανησυχίες για την πυρηνική ενεργειακή ασφάλεια και υπονομεύει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπεύθυνο προμηθευτή προϊόντων πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνέχιση της υποστήριξης του λαού της Ουκρανίας και πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας ώστε να προωθήσουμε την ανάληψη ευθυνών για τον πόλεμο του Κρεμλίνου», είπε ο Μπλίνκεν.
Όλοι όσοι υπόκεινται σε κυρώσεις στοχοποιήθηκαν βάσει εκτελεστικού διατάγματος που εγκρίνει «κυρώσεις για συγκεκριμένες επιβλαβείς ξένες δραστηριότητες» της ρωσικής κυβέρνησης, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Βάσει των κυρώσεων δεσμεύεται η περιουσία που έχουν στις ΗΠΑ όσοι περιλαμβάνονται σε αυτές ή στην οποία ασκεί έλεγχο πολίτης των ΗΠΑ εξ ονόματός τους.
Εξάλλου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε στο στόχαστρο οντότητες στην Κίνα, στον Καναδά και στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, προσθέτοντάς τες στον κατάλογό του με τους εμπορικούς περιορισμούς.
Σκοπός είναι να συνεχιστούν «οι προσπάθειες να αποκοπεί η ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση και ο στρατός ακόμη και από χαμηλής τεχνολογίας καταναλωτικά αγαθά που η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει προκειμένου να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια», ανέφερε.
Μεταξύ των δεκάδων νέων προσθηκών στον κατάλογο των εμπορικών περιορισμών, 79 έχουν έδρα τη Ρωσία, πέντε έχουν καταγραφεί στην Κίνα, δύο έχουν έδρα στον Καναδά. Άλλες τρεις οντότητες έχουν έδρα στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.
Οι εταιρείες που βρίσκονται στον κατάλογο υφίστανται περιορισμούς στη λήψη αγαθών και τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης.
Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε επίσης σήμερα νέους εμπορικούς περιορισμούς στοχοθετώντας τη χρήση από τη Ρωσία ιρανικής κατασκευής drones στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα υπογράψει διακηρύξεις για την αύξηση των δασμών σε ρωσικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έχουν αποτέλεσμα αυξημένους δασμούς για περισσότερα από 100 ρωσικά μέταλλα, μεταλλεύματα και χημικά προϊόντα αξίας περίπου 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.
- Διαβάστε ακόμα: 24 Φεβρουαρίου: Η θλιβερή επέτειος ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία - Σύσσωμη η διεθνής καταδίκη
Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS και αριθμό διαφορετικών τύπων drones, μεταξύ των οποίων τα Switchblades και το CyberLux K8.
Τα όπλα θα προέλθουν από ένα ταμείο γνωστό ως Πρωτοβουλία Αρωγής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να παίρνει όπλα από τη βιομηχανία αντί από τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευθεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας τουλάχιστον 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων 8.500 αντιαρματικών συστημάτων Javelin και 38 HIMARS.
«Ο Πούτιν νόμιζε πως οι άμυνες της Ουκρανίας θα κατέρρεαν, πως η αποφασιστικότητα της Αμερικής θα κλονιζόταν, και πως ο κόσμος θα κοιτούσε από την άλλη. Έκανε λάθος», είπε ο Όστιν. «Ένα χρόνο μετά, οι γενναίοι υπερασπιστές της Ουκρανίας δεν χάνουν τη δύναμή τους, ούτε και η δέσμευσή μας να τους υποστηρίξουμε όσο χρειαστεί», είπε.
Σύμφωνα εξάλλου με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν σήμερα βοήθεια ύψους 250 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων για τη Μολδαβία, εν μέρει για να βοηθήσουν το Κισινάου να αποκοπεί από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Η βοήθεια, που περιγράφεται σε έγγραφα που έχει δει το Reuters, αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει δεσμευμένη στο να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης εν μέσω αδιάκοπων και βάναυσων επιθέσεων σε κρίσιμης σημασίας υποδομές από τις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρει προσχέδιο εγγράφου για τη βοήθεια ύψους 250 εκατ. για την Ουκρανία.
Τα 300 εκατ, για τη Μολδαβία περιλαμβάνουν 80 εκατ. για την υποστήριξη του προϋπολογισμού προκειμένου να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, 135 εκατ. δολάρια για σχέδια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 85 εκατ. δολάρια προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά της να αντλεί ενεργειακές προμήθειες από εναλλακτικές πηγές, σύμφωνα με ένα δεύτερο προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.
«Η αρωγή αυτή θα βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες που δημιούργησε ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν), ενώ θα ενισχύει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανθεκτικότητα και ισχυρότερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη», αναφέρει το δεύτερο έγγραφο.
Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ