Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη
Πηγή: Associated Press
Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης κατατέθηκε μία από τις πρώτες αγωγές για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η πρώτη αγωγή από συγγενή επιβατών στο μοιραίο τρένο, που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στην κοιλάδα των Τεμπών, είναι γεγονός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μπαρτζώκης, δικηγόρος οικογένειας 42χρονου τραυματία, κατήγγειλε ότι τα άτομα που ήταν μέσα στην αμαξοστοιχία ήταν πιθανότατα πολύ περισσότερα από 350, αφού μπήκαν και άνθρωποι χωρίς εισιτήριο. Για αυτό και, όπως είπε, η εταιρεία δεν έχει αναφέρει ακόμη ακριβή αριθμό.

«Ζητάμε την επικίνδυνη σωματική βλάβη που έχουμε υποστεί γιατί έχουμε σπάσει πλευρά και στα μάτια του μέσα έχουν μπει γυαλιά και δεν μπορεί να κινηθεί αλλά βάζουμε και την παράμετρο του ενδεχόμενου δόλου σε απόπειρα ανθρωποκτονίας» υπογράμμμισε.

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση του σταθμάρχη Λάρισας στις αρχές, τόνισε πως με βάση τα όσα φέρεται να έχει πει «δεν έχουμε απλά ανθρώπινο λάθος, αλλά δόλο» και όχι απλή αμέλεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγωγή που κατέθεσε: «Είναι δήλωση παράστασης για στήριξη της κατηγορίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 67 84 85 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του 932 περί αστικής ευθύνης. Αυτό περιλαμβάνει την κατηγορία ότι ο δικός μας εντολέας, ο πολυτραυματίας, έχει υποστεί – εκτός από από τη μη ασφάλεια των συγκοινωνιών, που είναι το αδίκημα αυτό που γράφουν και τα όλα τα site, που είναι στο 290 291 – επικίνδυνη σωματική βλάβη, γιατί έχουν σπάσει τα πλευρά και έχουν μπει γυαλιά στα μάτια του και δεν μπορεί να κινηθεί. Βάζουμε όμως και μια άλλη παράμετρο. Εμείς σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, καταθέσαμε τη δήλωση του ενδεχόμενου δόλου σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κινδύνευσε δηλαδή να πεθάνει. Ακόμη και τώρα, είμαστε σε μια κατάσταση που οι γιατροί προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματα του».

Ο ασθενής όπως εξηγεί βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και δεν μπορεί να κινηθεί, αφού έχουν σπάσει τα πλευρά του, έχουν μπει γυαλιά μέσα στα μάτια του και ήδη λαμβάνει ειδική θεραπεία. «Γι’ αυτό βάζουμε το ενδεχόμενο ότι υπήρχε μια πρόκληση αυτού του αδικήματος, ότι προφανώς γνώριζαν την επικινδυνότητα της κατάστασης. Γιατί υπάρχει και μια μαρτυρία που έχει πει ένας επιβάτης ότι λέει “αφήνουμε το κλειδί όπως είναι και πάμε και όπου βγει, δηλαδή γνώριζε ο σταθμάρχης”», πρόσθεσε.

«Το τρένο είχε πολλούς αλλοδαπούς»

Επισήμανε επίσης, ότι οι επιβάτες του τρένου είναι περισσότεροι από όσους που λέγεται. «Το τρένο ήταν γεμάτο. Είχε εκτός από φοιτητές – που λένε όλα τα κανάλια – και πολλούς αλλοδαπούς. Είναι το πιο φτηνό εισιτήριο που υπάρχει. Το λέμε και το στηρίζουμε στο γεγονός ότι ήταν κλειστό το ταμείο του σταθμού Λάρισας και μπήκαν όλοι χωρίς εισιτήριο, εκτός από αυτούς που είχαν βγάλει, γι’ αυτό η εταιρεία δεν μας λέει πόσα είναι τα άτομα, που έπρεπε να μας πουν πόσοι είναι οι επιβάτες. Αυτοί δεν ξέρουν πόσοι είναι επιβάτες. Εγώ προβλέπω ότι είναι γύρω στα 400 άτομα. Τώρα πόσοι είναι οι νεκροί;», αναρωτήθηκε.

Επίσης, επισήμανε πως θα πρόκειται για τη «δίκη του αιώνα όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία».

46 οι νεκροί - Συνεχίζονται αδιάκοπα οι έρευνες

Σε 46 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα πτώματα που ανέσυρε η Πυροσβεστική. Είναι βέβαιο όμως ότι τα θύματα είναι περισσότερα και ο συνολικός αριθμός θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα σε όλα τα βαγόνια και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μέσω του DNA από το ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας.

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης. Από το συγκεκριμένο βαγόνι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί.

«Γίνεται, απομάκρυνση του επιβατικού βαγονιού που βρίσκεται από πάνω, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση του συμπιεσμένου και σε σχήμα «Γ» βαγονιού - εστιατορίου», προσέθεσε. Επιπλέον, όπως ανέφερε, εκτιμάται, ότι μέχρι το μεσημέρι, θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του εν λόγω βαγονιού. «Για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και απεγκλωβισμού, θα πρέπει να γίνουν κοπές μετάλλων με ειδικά μηχανήματα και τμηματική αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων τους» είπε και προσέθεσε ότι για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να συνεχιστεί η επιχείρηση μέχρι και την αυριανή.

Ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται και σήμερα, ωστόσο οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις είναι δύσκολες, ενώ κατά διαστήματα βρέχει. Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν διατεθεί δωμάτια σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Λάρισας, για τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών, όπως έχει ανακοινωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»: Νέα παραγγελία από Ντιογιάκο για την τραγωδία στα Τέμπη

Τέμπη: Το Σάββατο η απολογία του σταθμάρχη που κατηγορείται για κακούργημα - «Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί»

Πρωτοφανής προσέλευση στις αιμοδοσίες υπέρ των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider