Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα ομόφωνα το νομοσχέδιο με το οποίο απαιτεί από τη Διευθύντρια της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες για την προέλευση του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ώστε να επιτρέψει τη δημοσιοποίησή τους.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 419 ψήφους υπέρ έναντι καμίας κατά. Η Γερουσία το είχε εγκρίνει, επίσης ομόφωνα, την 1η Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι τώρα επαφίεται στον Μπάιντεν να το επικυρώσει ή να ασκήσει βέτο.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως στην ερώτηση τι προτίθεται να κάνει ο Μπάιντεν.
Στις ΗΠΑ διεξάγεται μια άκρως πολωμένη δημόσια συζήτηση για την προέλευση του SARS-CoV-2 σχεδόν αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους, στην κινεζική πόλη Ουχάν, στα τέλη του 2019. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίμονα να τηρηθεί πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.
Η συζήτηση αυτή αναθερμάνθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι το υπουργείο Ενέργειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία πιθανότατα ξεκίνησε λόγω διαρροής του ιού από κάποιο εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά. Στην απόρρητη έκθεσή του πάντως το υπουργείο γράφει ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο για την ορθότητα του συμπεράσματός του. Άλλες τέσσερις αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ακόμη ότι η Covid-19 ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης του ιού ενώ δύο είναι αναποφάσιστες.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι ίσως να μην γίνει ποτέ γνωστή η προέλευση της πανδημίας. Η Κίνα λέει ότι οι ισχυρισμοί πως προκλήθηκε από διαρροή σε εργαστήριο δεν είναι αξιόπιστοι.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς χαρακτήρισε «σημαντικό πρώτο βήμα» το νομοσχέδιο. «Ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσει κάποιες από τις εικασίες, κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούν εκεί έξω», σχολίασε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ