Η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να καταργήσει την ειδική άδεια εσωτερικής ανθρωπιστικής προστασίας, η οποία μέχρι τώρα μπορούσε να χορηγηθεί σε μέρος των μεταναστών.Πρόκειται για άδεια παραμονής σε άτομα τα οποία στην χώρα καταγωγής τους έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και διώξεων, αλλά δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για να μπορέσουν να θεωρηθούν πρόσφυγες.
Πέρυσι, η Ιταλία ενέκρινε 10.000 άδειες ανθρωπιστικής προστασίας. Τώρα, όμως, λόγω και της αύξησης των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Σικελία και στην Καλαβρία, η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την χώρα αποφάσισε να καταργήσει την συγκεκριμένη δυνατότητα.
Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, αναμένεται να περιοριστούν αυστηρά και οι άδειες παραμονής για λόγους υγείας. Σε περίπτωση δηλαδή μεταναστών με διαγνωσμένες ασθένειες, οι οποίες μπορούν - έστω και τυπικά- να θεραπευθούν στη χώρα τους, δεν θα τους επιτρέπεται να μένουν στην Ιταλία.
Αλλά και όταν θα χορηγείται άδεια παραμονής για ιατρικούς λόγους, αυτή δεν θα μπορεί να μετατρέπεται σε άδεια εργασίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια νέα «σκληρή γραμμή», η οποία ικανοποιεί πρώτα απ΄ όλα τις απαιτήσεις της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Όλα αυτά συμβαίνουν τρεις ημέρες μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η οποία θα επιτρέψει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό να αυξήσει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών και να πολλαπλασιάσει τα κλειστά κέντρα παραμονής. Η κυβέρνηση της Ρώμης μάλιστα θα διορίσει και ειδικό επίτροπο σε ρόλο συντονιστή, ο οποίος θα πρέπει να προωθήσει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Τόσο η Καθολική Εκκλησία όμως όσο και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ασκούν ουσιαστική κριτική στα επίμαχα μέτρα. Υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται μια μακρόπνοη στρατηγική (η οποία θα βασίζεται και στην αλληλεγγύη) και όχι μόνον αποσπασματικές κινήσεις με στόχο των εντυπωσιασμό των πολιτών.
Πηγή: Deutsche Welle
Φωτογραφία @ΑΡ