Δεξαμενόπλοιο εγγεγραμμένο στον νηογνώμονα της Σιγκαπούρης, που είχαν κυριεύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «άγνωστοι» στα ανοικτά της Ακτής Ελεφαντοστού, μπόρεσε να φθάσει στο λιμάνι της Αμπιτζάν και το εικοσαμελές πλήρωμά του είναι σώο, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης και οι ένοπλες δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού.
Πάνω στο Success 9 βρίσκονταν 20 μέλη πληρώματος, ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων, όταν ανέβηκαν σε αυτό «άγνωστοι» τη Δευτέρα, σε θαλάσσια περιοχή κάπου 550 χιλιόμετρα από τα παράλια της Ακτής Ελεφαντοστού.
«Όλο το πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων των μελών των πληρώματος από τη Σιγκαπούρη, είναι σώο και αβλαβές και η υγεία του είναι καλή. Το πλοίο έφθασε στο λιμάνι της Αμπιτζάν», ανέφερε η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης σε ανακοίνωσή της.
Επιχείρηση έρευνας που διεξήγαγαν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ακτής Ελεφαντοστού, με τη βοήθεια αεροσκάφους της αεροπορίας ναυτικού της Γαλλίας, επέτρεψε να εντοπιστεί το τάνκερ το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της αφρικανικής χώρας Λασινά Ντουμπιά, που επίσης διαβεβαίωσε πως όλα τα μέλη του πληρώματος είναι «σώα».
Δεν δόθηκε καμιά άλλη διευκρίνιση, ιδίως για το εάν διεξήχθη επιχείρηση κατά των πειρατών ή εάν εγκατέλειψαν το πλοίο.
Οι αρχές της Σιγκαπούρης είχαν αναφέρει την Τρίτη πως συνεργάζονταν στενά με την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην ασιατική πόλη-κράτος, το κέντρο συντονισμού θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης στη Μονρόβια, το κέντρο διοίκησης και ελέγχου Τσαγκί της Σιγκαπούρης και με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και άλλων χωρών που διαθέτουν σκάφη ανεπτυγμένα στην περιοχή, για να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση και να προσφερθεί «βοήθεια», ανάλογα με το τι απαιτείτο.
Ο Κόλπος της Γουινέας θεωρείται τα τελευταία χρόνια πως έχει μετατραπεί πλέον στο επίκεντρο της μάστιγας της πειρατείας στη θάλασσα. Οι περισσότερες επιθέσεις αποδίδονται σε συμμορίες από τη Νιγηρία.
Από το 2021 ωστόσο, οι πειρατές επιτίθενται σε πλοία πιο μακριά από τα παράλια, στα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με εφοπλιστικές εταιρείες.
Τον Μάρτιο, πειρατές κατέλαβαν πλοίο που ανήκει σε ναυτιλιακή της Δανίας στα ανοικτά της ΛΔ Κονγκό και απήγαγαν έξι από τα μέλη του πληρώματός του, προτού το εγκαταλείψουν.
Οι επιθέσεις πειρατών και ιδιαίτερα ο ολοένα πιο εξελιγμένος τρόπος δράσης τους ωθούν παράγοντες του ναυτιλιακού τομέα να ζητούν ισχυρότερη διεθνή ναυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, κατ’ εικόνα της διεθνούς αποστολής που διεξαγόταν πριν από περίπου μια δεκαετία για να αντιμετωπιστεί η δράση Σομαλών πειρατών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ