Τηρώντας τις παραδόσεις παλαιότερων μαρξιστικών οργανώσεων ανταρτών της Λατινικής Αμερικής, οι διαφωνούντες των FARC ανακοίνωσαν χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια μεγάλης «λαϊκής» συγκέντρωσης στη νότια Κολομβία, πως είναι «έτοιμοι» να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο από τη 16η Μαΐου.
«Ανακοινώνουμε στον κόσμο όλο ότι οι αντιπρόσωποί μας στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση είναι έτοιμοι για τη 16η Μαΐου», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου των FARC (EMC-FARC), της μεγαλύτερης οργάνωσης διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας ( FARC), που αρνήθηκαν να υπογράψουν την ιστορική συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν το 2016 η πρώην οργάνωση αναρτών και η κυβέρνηση.
Το EMC-FARC «ελπίζει να γίνει η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, που εκφράστηκε στο βήμα της «λαϊκής» συγκέντρωσης άνευ προηγουμένου σε εδάφη των ανταρτών, στη σαβάνα της περιοχής Σαν Βισέντε ντελ Καγουάν, στον νομό Κακετά.
Παρότι η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον θάνατο του το 2022, ο πρώτος τη τάξει της ισχυρότερης οργάνωσης διαφωνούντων των FARC, ο «Ιβάν Μορντίσκο», ολοζώντανος, συνοδευόμενος από επιτελείς του, ήταν παρών, με στολή παραλλαγής και με πλατύ χαμόγελο, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους: αγρότες, μέλη κοινωνικών οργανώσεων, συμπαθούντες, αντάρτες...
«Θα πάμε (σ.σ. στον διάλογο) με την πεποίθηση και την προσδοκία πως από αυτή την αφετηρία θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να δημιουργήσουμε τον οδικό χάρτη που θα επιτρέψει η Κολομβία να εξαλείψει τα αίτια της σύρραξης», είπε λίγο αργότερα στο βήμα ο «Ιβάν Μορντίσκο».
«Το τραπέζι του διαλόγου θα εγκαινιάσει νέο πολιτικό πολιτισμό, στον οποίο ο λαός θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και οι FARC οι εγγυητές», πρόσθεσε πίσω από τα μαύρα του γυαλιά.
Υπό την ηγεσία του, οι διαφωνούντες, που θεωρούν τους εαυτούς τους αληθινούς κληρονόμους των FARC, της οργάνωσης ανταρτών που ήταν η ισχυρότερη στη Λατινική Αμερική επί δεκαετίες, συνασπίστηκαν τους τελευταίους μήνες με άλλα τρία «μέτωπα» διαφωνούντων εκτός Κακετά, ιστορικού προπυργίου των ανταρτών.
Εκτιμάται πως το EMC-FARC διαθέτει 3.000 μαχητές· δρα κυρίως στον Αμαζόνιο, κατά μήκος των ακτών της Κολομβίας στον Ειρηνικό και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
«Ο κυρίαρχος λαός πρέπει να ακουστεί και οι ανάγκες του να ικανοποιηθούν», τόνισε ο ηγέτης των διαφωνούντων, παρουσιάζοντας το κίνημά του ως υπερασπιστή των «καταπιεσμένων», αλλά και του περιβάλλοντος, που πολεμά εναντίον της «εξελισσόμενης σφαγής της φύσης».
Στη χθεσινή σύναξη, τόσο το EMC-FARC όσο και αντιπρόσωποι άλλων οργανώσεων που ήταν παρούσες επέμειναν στην ανάγκη να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις «κοινότητες» σε ζώνες υπό τον έλεγχο των ανταρτών, αξιώνοντας να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της ατζέντας των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Νορβηγία και «κοινωνική δικαιοσύνη»
Με αυτή τη συγκέντρωση και δέσμευση στην ειρήνη στη σαβάνα του Γιαρί, οι διαφωνούντες των FARC απάντησαν στην πρόταση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, φιλοδοξεί να υπάρξει «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα, να γυρίσει η σελίδα του εμφυλίου πολέμου που κρατάει πάνω από μισό αιώνα.
Με πρωτοβουλία του προέδρου Πέτρο, συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός για έξι μήνες ανάμεσα στις αρχές και τις κυριότερες παρατάξεις διαφωνούντων των FARC –και άλλες τέσσερις ένοπλες οργανώσεις– από την 1η Ιανουαρίου. Αν και πρόσφατα η εκεχειρία με το καρτέλ Clan del Golfo τερματίστηκε, γενικά με τους διαφωνούντες τηρείται.
Το EMC-FARC έχει ήδη προτείνει ο διάλογος με την κυβέρνηση να γίνει στη Νορβηγία. «Αλλά αυτή παραμένει απλά μια πρόταση», τόνισε αξιωματικός του, ο Ντανίλο Αλβίσου, σύμφωνα με τον οποίο εκπληρώνονται «οι όροι» για να γίνει διάλογος με τη «δημοκρατική κυβέρνηση» του κ. Πέτρο και η συγκυρία είναι «ευνοϊκή» για αυτόν.
Παρούσα, με μεγάλη διακριτικότητα, ήταν αντιπροσωπεία των υπηρεσιών του κυβερνητικού Ύπατου Επιτρόπου για την Ειρήνη.
Ο «Ιβάν Μορντίσκο» εξάλλου απηύθυνε έκκληση στους γκεβαριστές αντάρτες του ELN, που διεξάγουν χωριστές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, και εμπλέκονται συχνά σε μάχες με τους διαφωνούντες των FARC: «στους συντρόφους του ELN, τους καλούμε να βάλουν τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στις οργανώσεις μας, που δεν ωφελεί παρά την κυρίαρχη τάξη αυτής της χώρας. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιδιώξουμε αυτή τη συμφιλίωση».
Πορτρέτα πεσόντων αρχηγών και ιστορικών ηγετών της μαρξιστικής οργάνωσης, λόγοι και συνθήματα για τη δόξα του «επαναστατικού αγώνα», «αντάρτες», «σύντροφοι» κι αγρότες πεσόντες, στο όνομα του «κοινωνικού αγώνα»... Η χθεσινή συγκέντρωση, σε ατμόσφαιρα που σε κάποιους θα θύμιζε στρατόπεδο προσκόπων, σε άλλους συνελεύσεις οργανώσεων όπως αυτές των μακί, των γάλλων κομμουνιστών ανταρτών, οργανώθηκε υπό βροχή, μέσα στη λάσπη, σε κάποια εσχατιά της σαβάνας. Ήταν κάπως σαν φεστιβάλ της Humanité, στο πιο κολομβιανό, πιο πολεμικό, πιο αγροτικό – και πιο φτωχό.
Ως το απόγευμα, ανέβαιναν στο βήμα αντιπρόσωποι για να εκθέσουν το όραμα τους για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας διάφορες «αγροτικές φρουρές». Απαίτησαν, ομόφωνα, «ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη». Υπό το βλέμμα της ηγεσίας του EMC-FARC, με οπλισμένη συνοδεία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ