Προχωρά η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας – Ποια έργα προχωρούν και ποια έχουν ολοκληρωθεί

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας – Ποια έργα προχωρούν και ποια έχουν ολοκληρωθεί
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας το οποίο έχει στόχο να αναζωογονήσει και να «μεταμορφώσει» τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Insider.gr ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, σε όλες τις δράσεις ακολουθείται μια ολιστική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στους κύριους άξονες της Ευρωπαϊκής στρατηγικής (smart, green, place-based) η οποία θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, και θα βασίζεται στην εδαφικότητα και την τοπική συμμετοχή.

Πρόκειται για έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από ιδιώτες, οργανισμούς και ιδρύματα. Για την υλοποίησή τους έχουν εκπονηθεί μελέτες για την τόνωση κάθε νευραλγικού τομέα όπως είναι οι υποδομές, το δάσος, η αγροδιατροφή, το ανθρώπινο δυναμικό, η υγεία/πρόνοια, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.
Πολλές από αυτές τις δράσεις, οι οποίες προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, αναμένεται να αλλάξουν εντελώς όχι μόνο την αναπτυξιακή προσέγγιση της Β. Εύβοιας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας καθώς πολλά έργα θα προταθούν ως πιλότοι για να εφαρμοστούν και σε άλλες πόλεις και περιοχές.

Μια τελευταία εξέλιξη αφορά στο νέο Κεντρικό Οδικό Άξονα της Β. Εύβοιας καθώς εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες τα τεύχη διακήρυξης και η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθούν τα υποέργα «ΝΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ – ΚΟΡΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ – ΙΣΤΙΑΙΑ» και «ΝΕΕΣ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ – ΚΟΡΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναμένεται πλέον προκήρυξη του α’ σταδίου διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών για τις οποίες υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός 1.410.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».
Εκτός όμως από το νέο οδικό βραχίονα της Β. Εύβοιας, άλλα έργα σε διαφορετικούς τομείς βρίσκονται είτε σε ώριμο στάδιο είτε έχουν ολοκληρωθεί (με ορισμένες δράσεις να αναμένεται να επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια).

Τα έργα που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο

Σημαντικά έργα που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο (αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη) είναι το έργο «Οικονομία του Δάσους- Προστασία και αξιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών των ελληνικών δασών, με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ», το οποίο περιλαμβάνει δύο υποέργα, τις προκαταρκτικές ενέργειες για την ίδρυση Πρότυπης Δασικής Κοιν.Σ.Επ. Βόρειας Εύβοιας και την προστασία ελληνικών δασών/αξιοποίηση δασικών προϊόντων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση της Κοιν.Σ.Επ. Πρόκειται για ένα έργο, ύψους 40.000 ευρώ, το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή συμμετοχικής διαδικασίας που προϋποθέτει τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού (δασεργατών, ρητινεργατών, κτηνοτρόφων, αγροτών, άλλων επαγγελματιών, κατοίκων της Β. Εύβοιας, φοιτητών, ερευνητών, ακαδημαϊκών, τοπικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης), αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών που η Κοιν.Σ.Επ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία Πρότυπων Δημόσιων Δασικών Μελισσοκομείων, ύψους 45.000 ευρώ καθώς αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θράκης και θα ακολουθήσει η Ίδρυση Μελισσοκομικού Πάρκου.

Μία δράση που βαίνει επίσης προς ολοκλήρωση είναι η επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές, ύψους 26.000.000 ευρώ.(υλοποιείται από το πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”). Στο ίδιο στάδιο βρίσκονται και το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών και πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύψους 63.000.000 που υλοποιείται από την ΔΥΠΑ καθώς και το πρόγραμμα προεργασίας για 300 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ύψους 20.000.000 ευρώ.

Ομοίως, σε ώριμο στάδιο βρίσκονται η αποκατάσταση υποδομών σε χώρους δασικής αναψυχής, η υδρολογική μελέτη ορεινών και πεδινών έργων, τα έργα αποκατάστασης των υποδομών του Δασικού χωριού Παπάδων, η μελέτη ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας των δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, η προμήθεια ασθενοφόρου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου, η προμήθεια κινητής μονάδας αιμοληψίας και κινητής γυναικολογικής μονάδας, η δημιουργία «Χάρτας» αναγκών για τα δίκτυα υγείας και πρόνοιας, η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Υδροθεραπευτηρίου Λουτρών Αιδηψού, η ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Κηρίνθου, η αποκατάσταση του ναού των Ταξιαρχών στην Κοκκινομηλιά, οι ανασκαφικές έρευνες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στη Βόρεια Εύβοια

Μία άλλη ομάδα έργων έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία. Σε αυτή περιλαμβάνεται η δράση «ΑΠΟΛΗΨΙΣ» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και έχει στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της απόληψης των καμένων δέντρων από τα δασαρχεία της περιοχής ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα Ψηφιακό Ημερολόγιο Καταγραφής Δεδομένων με σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ο κάθε συνεταιρισμός έχει αναλάβει να ενεργήσει σε κάθε συστάδα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστήματος ευφυούς γεωργίας στον συνεταιρισμό των Ροβιών ενώ πραγματοποιήθηκε και έκθεση αγροτικών προϊόντων στην πλατεία Συντάγματος

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εγκρίθηκε η έκτακτη ενίσχυση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 21-27, ύψους 480.000 ευρώ. Αυτή αφορούσε σε 260 περίπου καταγεγραμμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έλαβαν την ενίσχυση για την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Άλλες δράσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα έχουν επίσης ολοκληρωθεί. Σε αυτές περιλαμβάνονται δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης του τοπικού πληθυσμού, οι οποίες αφορούν στην παροχή νέων γνώσεων και δεξιοτήτων και συμβουλευτικής αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια», το οποίο ολοκληρώθηκε για το σχολικό έτος 2021-2022 αλλά θα συνεχιστεί μέχρι το 2025 και έχει σταλεί εγκύκλιος για την επανάληψη του προγράμματος και για το σχολικό έτος 2022-2023 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Απευθύνεται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, στις ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες του εξωτερικού και ιδιαιτέρως στα σχολεία της Βόρειας Εύβοιας και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία.

Ομοίως, μία ακόμη δράση που ολοκληρώθηκε και θα επαναληφθεί και αυτή τη χρονιά με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ είναι οι «Γέφυρες της μουσικής ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Στη δράση περιλαμβάνονται έργα που αφορούν στη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, από θεσμικούς φορείς της χώρας, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σκοπό τον εμπλουτισμό των μουσικών εμπειριών ενηλίκων, νέων και παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για δύο ακόμη δράσεις: α) την Εκπαιδευτική, Καλλιτεχνική και Περιβαλλοντική δράση σε 2 επιλεγμένες περιοχές της Εύβοιας ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, μία δράση η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της τοπικής κουλτούρας και της οικολογικής συνείδησης, την υποστήριξη της δημιουργικής σχέσης των ντόπιων με τη φύση, την τέχνη και την επαφή των κατοίκων με καλλιτέχνες, και β) τη Δημιουργία Κινηματογραφικού Πόλου Ανταλλαγής Ιδεών και Αγοράς Ταινιών με επίκεντρο το Περιβάλλον με τον τίτλο «Εvia Film Project» - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Το έργο αυτό αναζητά να τοποθετηθεί στον εθνικό και διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κινηματογραφικό think tank για την επεξεργασία ιδεών γύρω από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, υπενθυμίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία του δάσους. Ωφελούμενοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής, καλλιτέχνες, επιστήμονες, cinefilm, επιχειρηματίες, φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και επισκέπτες.

Τέλος, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών, έχει ήδη εγκατασταθεί δωρεάν Wifi σημείων στους Δήμους Β. Εύβοιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στ. Μπένος στο Insider.gr: Στην τριετία η πρώτη εικόνα της «αναγεννημένης» Β. Εύβοιας – Εντός χρονοδιαγραμμάτων προχωρούν τα έργα

Στ. Μπένος στο Insider.gr: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Μπένος: Οι 10 πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης για την Β. Εύβοια

gazzetta
gazzetta reader insider insider