Εκλογές Τουρκία: Μέσω Γερμανίας η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές Τουρκία: Μέσω Γερμανίας η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη που θα κριθεί στο νήμα, η ψήφος των Τούρκων της διασποράς θα στέψει νικητή. Το γερμανικό μπλόκο στα σχέδια του Τούρκου προέδρου.

Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν να ψηφίζουν στις χώρες που ζουν, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των κομβικών προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν εκτός της χώρας -πάνω από το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος που συνολικά είναι 64,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε 73 χώρες.

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εξωτερικό κυμαίνεται σταθερά γύρω στο 50%, (σε σύγκριση με περίπου 85% στην Τουρκία), αυτές οι ψήφοι είναι σημαντικές.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κύριος ανταγωνιστής του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Ο μέσος όρος επτά δημοσκοπήσεων που έγιναν τον Απρίλιο, δείχνει ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 50,3% στον δεύτερο γύρο, ενώ ο Ερντογάν είναι περίπου στο 49,7%.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, με τον αναμενόμενο επαναληπτικό γύρο για την προεδρία να ορίζεται για δύο εβδομάδες αργότερα (στις 28 Μαΐου), αφού κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να συγκεντρώσει το απαιτούμενο άνω του 50% ποσοστό στον πρώτο γύρο.

Ο Ουλάς Τολ, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Μελετών Κοινωνικών Επιπτώσεων, ανέφερε στο Middle East Eye ότι οι ψήφοι που προέρχονται από το εξωτερικό μπορεί να κλίνουν την πλάστιγγα υπέρ του Ερντογάν, καθώς έχει ισχυρά ερείσματα στην Ευρώπη, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων μεταναστών, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον συντηρητικοί.

«Ο Ερντογάν έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων της διασποράς το 2018», είπε ο Τολ. Και συμπλήρωσε ότι «το μισό του εκλογικού σώματος στο εξωτερικό ζει στη Γερμανία, όπου η πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα είναι δύσκολη (λόγω του περιορισμένου αριθμού τους). Γι' αυτό όποιος μπορεί να φέρει τους ψηφοφόρους σε εκλογικό τμήμα κερδίζει επίσης τις περισσότερες ψήφους».

Παρά τα σχετικά αιτήματα, οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων στη χώρα, δήλωσε στο CNNTurk ο Akif Cagatay Kilic, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα έκανε γνωστό ότι η Γερμανία επέτρεψε 16 εκλογικά τμήματα- αριθμός αυξημένος κατά τρία τμήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Άγκυρα από την πλευρά της ήθελε την ύπαρξη 26 εκλογικών τμημάτων, για να αυξήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τον Τολ, οι ψήφοι στο εξωτερικό ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών κατά μισή μονάδα. «Εάν το ποσοστό συμμετοχής παραμείνει το ίδιο και ο Ερντογάν λάβει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης με το 2018 - περίπου 60% - ο αντίκτυπος θα ήταν 0,4% έως 0,5%», πρόσθεσε. «Για παράδειγμα, εάν λάβει το 47% των ψήφων με βάση την Τουρκία, μπορείτε να προσθέσετε 0,5% στον τελικό απολογισμό, που θα ήταν 47,5% για αυτόν», ανέφερε ο Τολ. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εκλογική μάχη που θα κριθεί στο νήμα, η ψήφος της διασποράς αναδεικνύεται στον καθοριστικό παράγοντα για την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν.

Το γερμανικό «μπλόκο»

Η γερμανική κίνηση να μην συνηγορήσει στο αίτημα για αύξηση των εκλογικών τμημάτων προκάλεσε αντιδράσεις στο στρατόπεδο του Ερντογάν. Ο Κοκσάλ Κους, πρόεδρος της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), μιας οργάνωσης που λειτουργεί ως ομάδα συμφερόντων στο εξωτερικό για λογαριασμό της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου, ισχυρίστηκε ότι οι γερμανικές αρχές προσπάθησαν να δυσκολέψουν τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν για το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και ότι υποστηρίζουν το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με το Nordic Monitor, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διεξάγει τις δραστηριότητές του σε 33 χώρες μέσω του UID, με την οργάνωση συχνά να περιγράφεται ως το «μακρύ χέρι» του Τούρκου προέδρου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, για την κινητοποίηση της τουρκικής και μουσουλμανικής διασποράς για τους στόχους των Τούρκων πολιτικών ισλαμιστών.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal D που ανήκει στον Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης που βρίσκεται κοντά στον Ερντογάν, ο πρόεδρος της UID επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν επέτρεψε εκλογικά κέντρα σε πολλές γερμανικές πόλεις για λόγους ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές του ΑΚΡ, παρά τα εμπόδια της γερμανικής κυβέρνησης, θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε στις 26 Απριλίου, η γερμανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε εκλογικά κέντρα σε Ντόρτμουντ, Φούλντα, Κάσελ, Ζίγκεν, Λίμπουργκ, Κίελο, Μάνχαϊμ, Σααρμπρύκεν, Μπίλεφελντ και Ουλμ, όπου διαμένει σημαντικός αριθμός Τούρκων πολιτών. Τα τουρκικά πολιτικά κόμματα είχαν προηγουμένως συμφωνήσει σε χώρους ψηφοφορίας για τους Τούρκους πολίτες σε αυτές τις πόλεις, κάτι που επέτρεψε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας και για τις οποίες το τουρκικό ΥΠΕΞ υπέβαλε επίσημα αίτηση για άδεια.

Ο Κους ισχυρίστηκε επίσης ότι η απαγόρευση της προεκλογικής εκστρατείας, που αρχίζει 90 ημέρες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε μια ξένη χώρα- σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία -εφαρμόστηκε μόνο για το AKP και ότι οι γερμανικές αρχές την αγνοούν για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και για το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Ωστόσο, η έρευνα του Nordic Monitor που πραγματοποιήθηκε στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της UID και της εκλογικής επιτροπής του AKP , κατέδειξε ότι εκπρόσωποι του AKP και στελέχη της UID έχουν έντονη προεκλογική παρουσία στη Γερμανία.

«Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους στη Γερμανία»

Υπουργοί και βουλευτές του AKP από την Τουρκία συμμετέχουν εδώ και καιρό τις συναντήσεις που πραγματοποιεί η UID στη Γερμανία. Δεδομένου ότι η UID είναι μια κοινωνική ένωση (τουλάχιστον επίσημα), οι συναντήσεις των μελών της θεωρούνται κοινωνικές εκδηλώσεις και έτσι οι Τούρκοι πολιτικοί παρακάμπτουν την απαγόρευση της προεκλογικής εκστρατείας κατά το διάστημα των 90 ημερών πριν τις κάλπες. Τούρκοι πολιτικοί κάνουν ανοιχτά προεκλογικές ομιλίες σε αυτές τις συναντήσεις και ζητούν ψήφους για τον Ερντογάν, στοχοποιώντας παράλληλα τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Τον Ιανουάριο ο βουλευτής του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσιγκόζ, ζήτησε την «καταστροφή» των υποστηρικτών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του κινήματος Γκιουλέν, κατά τη διάρκεια συνάντησης των Γκρίζων Λύκων, της οργάνωση νεολαίας του τουρκικού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, του υπερεθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), στη γερμανική πόλη Νόις.

«Όπως δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν στην Τουρκία, έτσι δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν στη Γερμανία. Όπου κι αν καταφύγουν στον κόσμο, θα καταστρέψουμε τις τρομοκρατικές ομάδες PKK και FETÖ», είπε ο Ατσιγκόζ, χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο (σ.σ. FETÖ) που επινοήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να αναφέρεται στο κίνημα Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση, έναν ισχυρισμό που το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά.

Μετά τις επίμαχες δηλώσεις, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και του τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους στη Γερμανία. Επιπλέον, το υπουργείο με ανακοίνωσή του στο Twitter προειδοποίησε την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι απαιτείται επίσημη άδεια για πολιτικές συγκεντρώσεις στις οποίες προσκαλούνται ξένοι πολιτικοί. Επιπλέον, το γραφείο του εισαγγελέα στο Νόις ξεκίνησε επίσης έρευνα για την εικαζόμενη ρητορική μίσους βάσει καταγγελιών που είχε λάβει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε σε τηλεδιάσκεψη - Συνομίλησε με Πούτιν

Τουρκία: Ανησυχία για την υγεία του Ερντογάν - Διακόπτει την προεκλογική εκστρατεία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider