Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκοπεύει να προτρέψει τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερο βάρος στις απόψεις χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Βραζιλία και η Κίνα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αύριο στην Ουάσινγκτον, ανέφερε μια διπλωματική πηγή από τη Μαδρίτη.
Η Ισπανία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν παράνομη και ότι είναι αναγκαίο να εξοπλιστούν οι δυνάμεις του Κιέβου. Όμως ταυτόχρονα αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή, λόγω των στενών δεσμών της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τη συμβιβαστική στάση της απέναντι στο Πεκίνο. Ο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Κίνα τον Μάρτιο ενώ τον περασμένο μήνα υποδέχτηκε στη Μαδρίτη τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Η Κίνα είναι σύμμαχος της Ρωσίας και έχει υποστηρίξει ένα εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο, διαφορετικό από αυτό που προκρίνουν οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Ο Λούλα έκανε επίσης αμφιλεγόμενες δηλώσεις σχετικά με τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, από τις οποίες ο Σάντσεθ πήρε αποστάσεις.
Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Μπάιντεν τις διαφορετικές απόψεις της Κίνας και της Βραζιλίας και θα προτείνει να δοθεί περισσότερο βάρος στις γνώμες των χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά επηρεάζονται και αυτές από τον πόλεμο.
Η συνάντηση αυτή, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, γίνεται λίγες εβδομάδες προτού να αναλάβει ο Σάντσεθ την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συμπίπτει επίσης με μια περίοδο που η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία της και να εξασφαλίσει αξιόπιστες πηγές φυσικών υλών και ενέργειας αλλά και να βρει τρόπους για να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση για τη δική της βιομηχανία, στο πλαίσιο του Νόμου Μείωσης του Πληθωρισμού. Ο Σάντσεθ θα περιγράψει στον Μπάιντεν την έννοια της «ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας», της βασικής πολιτικής που θα προωθήσει κατά την ισπανική προεδρία στην ΕΕ και η οποία, σύμφωνα με μια δεύτερη κυβερνητική πηγή, δεν έχει ως στόχο την στροφή προς τον προστατευτισμό αλλά τον περιορισμό των «ευάλωτων σημείων» της Ευρώπης.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθεί επίσης η πιθανή συνεργασία τους για την κατασκευή ή και την προμήθεια ημιαγωγών, καθώς και η εκμετάλλευση σπάνιων γαιών από τη Λατινική Αμερική.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ