Bερολίνο - Βαρσοβία: Το σχέδιο «επανασυγκόλλησης» του ρήγματος στα ανατολικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Bερολίνο - Βαρσοβία: Το σχέδιο «επανασυγκόλλησης» του ρήγματος στα ανατολικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Αν και οι αποστάσεις μεταξύ Γερμανίας - Πολωνίας προϋπήρχαν της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να τις έφερε πιο κοντά.

Σχέδιο «επανασυγκόλλησης» του ρήγματος στις γερμανο - πολωνικές σχέσεις προωθεί το Βερολίνο. Αν και οι αποστάσεις μεταξύ Γερμανίας - Πολωνίας προϋπήρχαν της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να τις έφερε πιο κοντά. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Βερολίνου -Βαρσοβίας ακόμα και ως...«ψυχροπολεμικές».

Και αυτό παρά το γεγονός πως η σχέση των δύο χωρών, από την πλευρά των συμφερόντων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (μέλη των οποίων είναι και οι δυο χώρες) κατέστη καταφανώς πιο κρίσιμη απέναντι όχι μόνο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά γενικότερα τη «ρωσική απειλή».

Ωστόσο, oι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έφερε πιο κοντά το Βερολίνο και τη Βαρσοβία, καθώς η Πολωνία βρέθηκε σε θέση εμπροσθοφυλακής της όλης δυτικής κινητοποίησης για τη στήριξη του Κιέβου, ενώ η Γερμανία έμεινε, μάλλον, σε θέση οπισθοφυλακής, αν δεχθεί τουλάχιστον κανείς από τις κριτικές τις οποίες έχει δεχθεί η γερμανική κυβέρνηση, εντός και εκτός Βερολίνου.

Σχέδιο βελτίωσης της γερμανο - πολωνικής συνεργασίας

Προς τη βελτίωση των σχέσεων Βερολίνου - Βαρσοβίας ορίστηκε από γερμανικής πλευράς, ήδη από το Μάρτιο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, ένα ειδικό γραφείο «συντονισμού της γερμανο-πολωνικής συνεργασίας».

Σύμφωνα με τη Welt, έχει διαμορφωθεί ήδη ένα σχέδιο κινήσεων από γερμανικής πλευράς προκειμένου οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του γερμανικού γραφείου συντονισμού για τη γερμανο-πολωνική συνεργασία, Ντίτμαρ Νιέταν υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να αναπτύξει μια «θετική ατζέντα» για τις γερμανο-πολωνικές σχέσεις. Ένας τέτοιος κατάλογος δράσεων θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο - και στη συνέχεια να συζητηθεί με τη νέα πολωνική κυβέρνηση.

Η Γερμανία πρέπει να δώσει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη «μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική της πολιτική», απαιτεί ο Νιέταν.

Θα ήθελε, ο ίδιος, να δει μεγαλύτερη ταχύτητα, για παράδειγμα στην ανέγερση ενός μνημείου στο Βερολίνο για τα θύματα της γερμανικής κατοχής.

Η πολωνική κοινότητα που ζει στη Γερμανία, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη εκτίμηση, σημειώνει ο ίδιος.

Ο Νιέταν προτείνει επίσης για συντονισμένη δράση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων, ώστε να προσφέρονται περισσότερα μαθήματα πολωνικής γλώσσας.

Απορρίπτει, όμως, τις επίσημες πληρωμές αποζημιώσεων προς την Πολωνία. Προτρέπει όμως σε μια «ισχυρότερη γερμανική δέσμευση» για αποζημιώσεις. Μάλιστα, ο Γερμανός πολιτικός θέλει να προωθήσει την ενίσχυση της γειτονίας στον πολιτισμό, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τον στρατό ή την οικονομία και να της παράσχει καλύτερους οικονομικούς πόρους.

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου Βραδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε θα ήθελε να δει περισσότερες πρωτοβουλίες από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Η τελευταία γερμανο-πολωνική κυβερνητική σύνοδος κορυφής έγινε πριν από αρκετά χρόνια. Μια νέα πρωτοβουλία για κυβερνητικές διαβουλεύσεις θα ήταν σκόπιμη εδώ», δήλωσε ο Βόιντκε. Το Βερολίνο θα πρέπει «να δώσει το καλό παράδειγμα και να ανοίξει την πόρτα».

Ποιοι παράγοντες, όμως, διαμόρφωσαν αυτό το αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών ;

Η Πολωνία φέρεται να παίζει το ρόλο της «προστάτιδας» των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρόλος της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η αίσθηση που υπάρχει στο Βερολίνο, σύμφωνα με τη Welt, είναι πως η Πολωνία θεωρεί τον εαυτό της ως την ηγετική δύναμη και προστάτιδα των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία.

Η Βαρσοβία φαίνεται πως βλέπει το Βερολίνο είναι η «μεγαλύτερη απειλή» κατά της ιδίας μετά τη Μόσχα

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η Γερμανία και η Πολωνία θα σχημάτιζαν έναν άξονα με αυτοπεποίθηση στο κέντρο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Μόσχας, τονίζει η Welt. Aντ’ αυτού υπάρχουν παντού γκρίνιες.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του εθνικοσυντηρητικού Κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) βλέπει το Κρεμλίνο ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Πολωνία. Το Βερολίνο έρχεται αμέσως μετά στη λίστα των εχθρών, εκτιμά το ίδιο δημοσίευμα.

Οποιοσδήποτε είναι ύποπτος ότι είναι φίλος των Γερμανών στο κυβερνητικό περιβάλλον «δεν έχει κανένα μέλλον εντός του PiS και αυτό προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα», σύμφωνα με το επικεφαλής του γερμανικού γραφείο συντονισμού για την γερμανο - πολωνική συνεργασίας, Ντίτμαρ Νιέταν.

Σύμφωνα με τη Welt, o αντιγερμανικός σάλος έχει επηρεάσει εδώ και καιρό και τους Πολωνούς πολιτικούς. Τα κυβερνώντα κόμματα κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται κοντά είτε στη Ρωσία είτε στη Γερμανία και η κατηγορία της προδοσίας είναι πάντα παρούσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD στο απόγειο της δημοτικότητάς του χάρη στην απόρριψη της κλιματικής πολιτικής

Η Πολωνία κλείνει μέχρι νεωτέρας τα σύνορά της σε φορτηγά οχήματα από Λευκορωσία και Ρωσία

Ουκρανία: Νέα ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ - «Αποκρούστηκε πλήρως» λέει το Κρεμλίνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider