Γαλλο-γερμανική διαμάχη στην ΕΕ για τις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια - Σε κίνδυνο η Πράσινη Συμφωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλο-γερμανική διαμάχη στην ΕΕ για τις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια - Σε κίνδυνο η Πράσινη Συμφωνία
Η απόφαση για τη μεταρρύθμιση των ΑΠΕ αναβλήθηκε για την Παρασκευή από τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Νέες καθυστερήσεις προκύπτουν στην προσπάθεια λήψης απόφασης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά την κριτική που ασκείται από ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία επί της πρότασης άμβλυνσης των ανησυχιών της Γαλλίας σε σχέση με την πυρηνική της βιομηχανία.

Σε μια συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων της ΕΕ την Τετάρτη, η Σουηδία υπέβαλε τροποποίηση μέρους της συμφωνίας πλαισίου που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το έτος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμφωνία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις γαλλικές αιτιάσεις ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μεγαλύτερη σημασία στην πράσινη αλλαγή, αλλά προκάλεσε σκεπτικισμό από την πλειονότητα των χωρών, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι που ενέχονται στη μεταρρύθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φοβούνται ότι η τροπολογία προκειμένου να ηρεμήσει τη Γαλλία θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η διαμάχη αναδεικνύει πως ένα βασικό στοιχείο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ που αποτελεί την ευρύτατη στρατηγική για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, κινδυνεύει να παραγκωνιστεί από την εθνική πολιτική.

Η Γερμανία - η οποία έκλεισε τους τελευταίους πυρηνικούς της σταθμούς τον Απρίλιο - επανέλαβε την Τετάρτη ότι προτιμά να εγκρίνει τον νόμο στην τρέχουσα μορφή του. Το Παρίσι πιέζει να αλλάξει το κείμενο της συμφωνίας λόγω ανησυχιών σχετικά με το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την αναβάθμιση των μονάδων αμμωνίας που λειτουργούν με αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Δεν υπάρχει άμεση βεβαιότητα για το εάν η προτεινόμενη τροποποίηση σε ένα μη δεσμευτικό μέρος του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτούσε επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση για τη μεταρρύθμιση των ΑΠΕ αναβλήθηκε για την Παρασκευή από τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Πάνω από 300.000 οι συμμετοχές

Γ. Περιστέρης: Πάνω από 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέχρι το φθινόπωρο

ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι το τέλος της σύσφιξης; Τι δείχνουν τα στοιχεία - «κλειδιά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider