ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι το τέλος της σύσφιξης; Τι δείχνουν τα στοιχεία - «κλειδιά»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι το τέλος της σύσφιξης; Τι δείχνουν τα στοιχεία - «κλειδιά»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια (κατά 25 μονάδες βάσης) την ερχόμενη Πέμπτη, όμως τι έπεται από εκεί και πέρα; 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια (κατά 25 μονάδες βάσης) την ερχόμενη Πέμπτη, όμως τι έπεται από εκεί και πέρα;

Η ΕΚΤ διαμηνύει ότι «οδηγός» για όποια απόφαση είναι τα οικονομικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές του πληθωρισμού και της ανάπτυξης προβληματίζει τους αναλυτές, με μερίδα τους να «βλέπει» ακόμα πιο κοντά το τέλος της σύσφιξης, χωρίς εντούτοις να καθαρίζει ιδιαιτέρως το τοπίο σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματά της.

Σύμφωνα με την Fritzi Köhler-Geib, επικεφαλής οικονομολόγου στην KfW, τα πιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία και η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού, όπως και οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, «στηρίζουν ένα πρόωρο τέλος στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων».

Από την άλλη, όπως τονίζει η ίδια πάντως, «οι αυξανόμενες πιέσεις που σχετίζονται με τους μισθούς και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που πέφτει, αλλά παραμένει υψηλός, εκπέμπουν σήμα για προσοχή».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνιστούν κατευθυντήρια γραμμή για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, όσον αφορά στη νομισματική της πολιτική.

«Ο πληθωρισμός ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις τον Μάιο, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός και αναμένουμε ανοδικό momentum λόγω τουρισμού το καλοκαίρι» αναφέρει ο Mark Wall, αναλυτής στην Deutsche Bank.

«Η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο και πιθανόν ακόμα πιο πολύ, για να έχει ισχυρά σημάδια ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός επιβραδύνεται αρκετά, για να παρακάμψει μία αύξηση ή να προχωρήσει σε παύση» σημειώνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, από το «μέτωπο» της οικονομίας, στη συνολική της εικόνα, προκύπτουν αρκετές αβεβαιότητες. Αν και οι δείκτες που σχετίζονται με το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ έχουν ανακάμψει το τελευταίο 6μηνο, τα μάκρο - «κλειδιά» δεν αποστέλλουν αντίστοιχα μηνύματα.

«Η έλλειψη οποιασδήποτε σαφούς ένδειξης επιτάχυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι νέα σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα - με τα παλιά να έχουν εξαφανιστεί» επισημαίνει ο αναλυτής της Natixis, Dirk Schumacher.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ξεχωρίσουν στη Νότια Ευρώπη - «Καταλύτης» το Ταμείο Ανάκαμψης

Fed: Οι αγορές προεξοφλούν «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις

Πώς και γιατί το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη παρά τις κυρώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider