Ρωσία: Παραμένει υπό έρευνα για ανταρσία ο επικεφαλής της Wagner Πριγκόζιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Παραμένει υπό έρευνα για ανταρσία ο επικεφαλής της Wagner Πριγκόζιν
Ο επικεφαλής του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραμένει υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ως ύποπτος για διοργάνωση ένοπλης ανταρσίας, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Kommersant

Ο επικεφαλής του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραμένει υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ως ύποπτος για διοργάνωση ένοπλης ανταρσίας, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή.

Η ποινική υπόθεση εναντίον του Πριγκόζιν ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε «πορεία για τη δικαιοσύνη» από τους μαχητές του εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, για την οποία είπε πως πρόκειται για δειλούς που υπονομεύουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο συμφωνίας, όπως την παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος των στασιαστών θα αποσυρθούν με αντάλλαγμα την επιστροφή τους στους στρατώνες και ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στη Λευκορωσία.

Στην ιστοσελίδα της Kommersant, η πηγή της εφημερίδας δήλωσε πως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ο χρόνος για να αρθούν οι ποινικές κατηγορίες.

Τα τρία κυριότερα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας --TASS, Ria και Interfax-- ανέφεραν επίσης πως η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν για ανταρσία παραμένει ανοικτή και πως η έρευνα συνεχίζεται.

«Η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν δεν έχει σταματήσει», μετέδωσε το TASS επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στο γραφείο του εισαγγελέα. «Η έρευνα συνεχίζεται».

Η ποινή που προβλέπεται βάσει της ρωσικής νομοθεσίας για ένα έγκλημα σαν αυτό είναι κάθειρξη 12-20 ετών.

Ο Πριγκόζιν, που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια αφότου έφυγε από το Ροστόφ αργά το βράδυ του Σαββάτου και δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία, αρνήθηκε ότι ηγήθηκε ανταρσίας.

Ο Πριγκόζιν, κάποτε στενός συνεργάτης του Πούτιν, του οποίου ο όμιλος Wagner αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος σε πολλές μάχες στην Ουκρανία, ξεκίνησε την εξέγερσή του την Παρασκευή αφού ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε κάποιους από τους άνδρες του σε αεροπορική επιδρομή.

Το υπουργείο Άμυνας διέψευσε τον ισχυρισμό του.

NATO: Η ανταρσία της Wagner δείχνει το «μεγάλο στρατηγικό λάθος» της Μόσχας

Η αποτυχημένη ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων Wagner στη Ρωσία δείχνει ότι η Μόσχα διέπραξε στρατηγικό λάθος με το να εξαπολύσει πόλεμο κατά την Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τα περιστατικά του σαββατοκύριακου είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας και παράλληλα μία ακόμα αποτύπωση του μεγάλου στρατηγικού λάθους που έκανε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της, είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεχίσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σοϊγκού μετά την ανταρσία της Wagner

Ουκρανία: Η επόμενη ημέρα μετά την ανταρσία Πριγκόζιν - Τα 4 φλέγοντα ερωτήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider