ΕΕ και Ιαπωνία εμβαθύνουν τη σχέση τους για την κατασκευή τσιπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ και Ιαπωνία εμβαθύνουν τη σχέση τους για την κατασκευή τσιπ
microchip
Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν για να παρακολουθήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα εφοδιασμού στα τσιπ και να διευκολύνουν την συνεργασία ερευνητών και μηχανικών, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν.

Eμβάθυνση της συνεργασίας της ΕΕ με την Ιαπωνία στους ημιαγωγούς, ανήγγειλε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν, καθώς οι χώρες κινούνται προς την ενίσχυση του ελέγχου επί μιας τεχνολογίας ζωτικής σημασίας για την αμυντική και ηλεκτρονική βιομηχανία καθώς και αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν για να παρακολουθήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα εφοδιασμού στα τσιπ και να διευκολύνουν την συνεργασία ερευνητών και μηχανικών, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τις ιαπωνικές εταιρείες ημιαγωγών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθούν εκεί, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσβασης σε επιδοτήσεις.

«Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν στο Reuters ευρισκόμενος στο Τόκιο, όπου συζητά τη συνεργασία για τα τσιπ και την τεχνητή νοημοσύνη με την κυβέρνηση και τις εταιρείες.

Η Ιαπωνία προσφέρει επίσης επιδοτήσεις για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας τσιπ, η οποία διατηρεί το πλεονέκτημά της σε υλικά και εξοπλισμό, αλλά έχει χάσει το συνολικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, και υποστηρίζει την επιχείρηση τσιπ Rapidus.

Ο Μπρετόν έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνάντηση με την Rapidus την Τρίτη.

«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά μια σημαντική πρωτοβουλία και πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Τα σχέδια της Rapidus για την παραγωγή τσιπ αιχμής βασίζονται στην υποστήριξη της Leuven, της ερευνητικής εταιρείας imec με έδρα το Βέλγιο και της IBM.

Ένα fund που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία κατασκευής φωτοανθεκτικών JSR έναντι 6,4 δισ. δολαρίων για να προωθήσει την ενοποίηση στον κλάδο.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας έρχεται καθώς η Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, η οποία στοχεύει να αυξήσει τις δυνατότητές της σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα τσιπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: «Ψήνεται» η δημιουργία νέου πόλου – «σφήνα» στους ισχυρούς των κατασκευών

ΔΕΗ: Στην «Μετάβαση» το σύνολο των μετοχών της «Μεταλιγνιτικής» έναντι 162,2 εκατ. ευρώ

Πώς εξελίσσεται ο βιώσιμος μετασχηματισμός της ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider