Ουκρανία: Γιατί η αντεπίθεση του Κιέβου παραπαίει παρά την ανταρσία της Wagner

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ουκρανία: Γιατί η αντεπίθεση του Κιέβου παραπαίει παρά την ανταρσία της Wagner
Απογοήτευση νιώθουν όσοι αντίπαλοι της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία περίμεναν πως η ανταρσία της Wagner πριν δέκα μέρες περίπου θα έδινε ώθηση στην αντεπίθεση του Κιέβου.

Απογοήτευση νιώθουν όσοι αντίπαλοι της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία περίμεναν πως η ανταρσία της Wagner πριν δέκα μέρες περίπου θα έδινε ώθηση στην αντεπίθεση του Κιέβου. Και αυτό γιατί μία τέτοια ώθηση, δεν φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς η νακροθέτηση στις περιοχές που επιχειρεί να ανακαταλάβει το Κίεβο από την μια μεριά και η απειλή της αεροπορικής επίθεσης της Μόσχας από την άλλη δυσκολεύουν την επέλαση του ουκρανικού στρατού.

Οπως σχολιάζει η Handelsblatt, φαινόταν ότι ήταν η ευκαιρία που περίμενε η Ουκρανία, καθώς μετά την εξέγερση της πολιτοφυλακής της Wagner στις 24 Ιουνίου, η ρωσική ηγεσία εμφανίστηκε αρχικά παράλυτη, οι δυνάμεις κατοχής αφέθηκαν στην τύχη τους.

Όσοι όμως περίμεναν μια σημαντική πρόοδο των επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού απογοητεύτηκαν, σχολιάζει η Welt. Σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες, οι Ουκρανοί κατάφεραν να αποσπάσουν από τους Ρώσους μόνο 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περασμένη εβδομάδα. «Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν δύσκολη», παραδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Αλλά σημειώνουμε πρόοδο», συμπλήρωσε.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας διεξάγεται εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν εδάφη τους από τη Ρωσία, οι Ουκρανοί στρατιώτες συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση από την αναμενόμενη.

Ενώ τα στρατεύματα κατάφεραν να προχωρήσουν σε ορισμένα σημεία -ιδίως στο Μπαχμούτ- η κατάσταση γίνεται ζοφερή σε άλλα τμήματα του μετώπου. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας, Χάνα Μαλιάρ, οι Ρώσοι έχουν περάσει στην επίθεση στην περιοχή του Ντονέτσκ. Έντονες μάχες μαίνονταν, έγραψε η Μαλιάρ στο Telegram. «Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη».

Οι ελπίδες για ταχεία προέλαση της Ουκρανίας δεν εκπληρώνονται. Πέρυσι, οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου είχαν καταφέρει να απελευθερώσουν μεγαλύτερες περιοχές στα νότια και ανατολικά της χώρας από τους Ρώσους. Οι δυτικές χώρες εταίροι είχαν προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης και πυρομαχικά για την επίθεση που βρισκόταν σε εξέλιξη - σε συνδυασμό με μεγάλες προσδοκίες.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ουκρανία

Όμως ούτε τα σύγχρονα οπλικά συστήματα ούτε η εκπαίδευση σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι επαρκείς, σύμφωνα με την Handelsblatt. Γιατί ο ρωσικός στρατός ήταν σε θέση να προετοιμαστεί για την αντεπίθεση. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι επέκτεινε μαζικά τις θέσεις του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στρατεύματα είναι κατανεμημένα σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων. «Η αντεπίθεση είναι δύσκολη», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ. «Δεν πρέπει ποτέ να νομίζετε ότι αυτή είναι μια εύκολη βόλτα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για να διασπάσουν την άμυνα της Βέρμαχτ στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ουκρανικά στρατεύματα σημειώνουν αργή πρόοδο μέχρι στιγμής.

Εκτός από τη βαθιά συγκλονιστική κατάσταση, η Ουκρανία αντιμετωπίζει δύο άλλες προκλήσεις:

- Η μία αποτελείται από τις ζώνες ναρκών με τις οποίες ο ρωσικός στρατός έχει καλύψει ολόκληρες εκτάσεις γης.

- Η άλλη είναι η αεροπορική ισχύς, την οποία η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αποφύγει, όπως έχουν παρατηρήσει δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Εκτός από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οι δυνάμεις αυτές διατηρούν ένα αξιοσημείωτα χαμηλό προφίλ», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ένας στρατηγός που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Οι εκπρόσωποι της Δύσης μπορούσαν μόνο να υποθέσουν τους λόγους για αυτό.

Η πιο διαδεδομένη άποψη είναι ότι η Μόσχα φείδεται των αεροπορικών της δυνάμεων προκειμένου να είναι σε θέση να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης του ΝΑΤΟ στο ρωσικό έδαφος. Ενώ το 90% των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας έχει συγκεντρωθεί στην Ουκρανία, η αεροπορία είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.

Το αντίβαρο στον Ρώσο αντίπαλο λείπει

Με την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας, τα δυτικά κράτη έχουν πράγματι παράσχει στην Ουκρανία πολεμικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να διασφαλίσει τον εναέριο χώρο της. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μαχητικά ελικόπτερα.

Χωρίς αυτό, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα αεροπορικό αντίβαρο στον αντίπαλο της Ρωσίας. Οι συνέπειες φαίνονται στο πεδίο της μάχης. Λόγω των ναρκοπεδίων και της πυκνής άμυνας, οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να προχωρήσουν μόνο αργά.

Ο Μαρκ Μίλερ, ως ο ανώτερος στρατηγός των ΗΠΑ, μίλησε για κέρδη εδάφους της τάξης των 500 έως 2000 μέτρων την ημέρα, αναφερόμενος στα ορυχεία. Η αντεπίθεση θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα εβδομάδες και θα είναι "αιματηρή", δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Για την εξουδετέρωση ή την απομάκρυνση των ναρκών, η Ουκρανία χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό. Για το σκοπό αυτό, το Κίεβο παρέλαβε το ειδικό τεθωρακισμένο όχημα Keiler από τη Γερμανία, αλλά μόνο τέσσερα από αυτά. Η Ουκρανία δεν μπορεί απλώς να προχωρήσει, όπως έδειξε μια επίθεση κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες της αντεπίθεσης. Αρκετά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός Leopard 2, είχαν υποστεί ζημιές από νάρκες.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει επίσης τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα ρωσικά ελικόπτερα. Από απόσταση, μπορούν να βομβαρδίζουν φάλαγγες και άρματα μάχης χωρίς η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Η απειλή θα μπορούσε να αποτραπεί με την αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται στη Δύση είναι γενικά ανώτερα από τα αντίστοιχα ρωσικά.

Ο πρώην Αυστραλός στρατηγός και νυν σχολιαστής Μάικ Ράιαν προέτρεψε σε υπομονή παρά την τεταμένη κατάσταση. Σε μια καταχώρηση στο ιστολόγιό του, έγραψε ότι δεν ήταν τόσο η ταχύτητα της στρατιωτικής δράσης που ήταν καθοριστική, όσο το ποιος είχε την πρωτοβουλία. Αυτή τη στιγμή αυτό ανήκει στους Ουκρανούς, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider