Ερντογάν: Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της;
Νέα «καρφιά» του Τούρκου προέδρου κατά της Σουηδίας, την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στο πλαίσιο του περυσινού μνημονίου της Μαδρίτης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος το σύμφωνο που υπεγράφη με την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το Anadolu, μιλώντας σε μια στρατιωτική τελετή αποφοίτησης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέκρινε τη Σουηδία ότι αγκαλιάζει τους τρομοκράτες παρά τις δεσμεύσεις της, λέγοντας: «πώς μπορεί ένα κράτος που δεν απέχει από τις τρομοκρατικές οργανώσεις να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;».

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της;», ρώτησε ο Ερντογάν. «Πολύ λίγοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν συνεισφέρει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που έχει η Τουρκία τα τελευταία 71 χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη μακροχρόνια ένταξη της Άγκυρας στη συμμαχία, από το 1952. Η Τουρκία υπερηφανεύεται επίσης για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί ότι η Σουηδία έχει δώσει άσυλο σε υποστηρικτές τρομοκρατών, προβάλλοντας το ως επιφύλαξη της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της χώρας στη συμμαχία.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται την παραμονή της τριήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία ανοίγει την Κυριακή, με ορισμένα μέλη της συμμαχίας να πιέζουν ανοιχτά να ενταχθεί η Σουηδία στις τάξεις της συμμαχίας.

Φωτογραφία Getty Images/ Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider