Τουρκία: Δείχνει να ανοίγει το βήμα για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Δείχνει να ανοίγει το βήμα για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Τουρκία - Σουηδία
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, θα συνεχίσει τις εργασίες της παρά τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα αφήσει την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του να εκτελέσει εργασίες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής διακοπής που ξεκίνησε το Σάββατο, επιτρέποντας στη χώρα να επιταχύνει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τουρκική Η Βουλή ψήφισε να παραμείνει σε ετοιμότητα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, προτού τεθεί σε ισχύ η διακοπή της που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση.

Η Τουρκία συμφώνησε τελικά να στηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

Η Τουρκία - το μόνο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με την Ουγγαρία που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία - συμφώνησε να υποστηρίξει την ένταξη της κατά τη σύνοδο του Βίλνιους, ενώ η σκανδιναβική χώρα έδωσε διάφορες δεσμεύσεις στην Άγκυρα μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα τρέξει τη διαδικασία, από τη στιγμή που η Στοκχόλμη μοιραστεί το σχέδιο της για την καταστολή των Κούρδων αυτονομιστικών ομάδων και των υποτιθέμενων υποστηρικτών της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 κατά της κυβέρνησής του, που ζουν στη Σουηδία.

Ο Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider