Ουκρανία: Νέα επίθεση με drones στη γέφυρα της Κριμαίας - ΗΠΑ, Βρετανία κατηγορεί η Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Νέα επίθεση με drones στη γέφυρα της Κριμαίας - ΗΠΑ, Βρετανία κατηγορεί η Μόσχα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, ανακοίνωσε η επιτροπή έρευνας για υποθέσεις τρομοκρατίας της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, ανακοίνωσε η επιτροπή έρευνας για υποθέσεις τρομοκρατίας της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της επιτροπής, πιστεύεται πως για την επίθεση αυτή ευθύνονται οι ουκρανικές «ειδικές υπηρεσίες» και διενεργείται έρευνα ποινικής φύσης για την υπόθεση, ενώ πηγή των ειδικών ουκρανικών υπηρεσιών (SBU) παραδέχθηκε πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και οι ναυτικές δυνάμεις.

«Η σημερινή επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας είναι ειδική επιχείρηση της SBU και του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε η πηγή στο AFP διευκρινίζοντας ότι «η γέφυρα δέχθηκε επίθεση με την συνδρομή ναυτικών drones».

Η γέφυρα που ενώνει την Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014 και χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής του ρωσικού στρατού που πολεμά στην Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση την νύκτα, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στον οδικό άξονα, τον θάνατο δύο ανθρώπων και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

«Κάθε παράνομη υποδομή που χρησιμοποιείται για την προμήθεια ρωσικών εργαλείων μαζικών φόνων είναι αναγκαστικά εφήμερη...όποια και αν είναι τα αίτια της καταστροφής», σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Οργή στη Ρωσία

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για τη διάπραξη επίθεσης στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία με ανάμιξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η Ζαχάροβα δεν παρείχε αποδείξεις για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτόν.

«Η σημερινή επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας διεξήχθη από το καθεστώς του Κιέβου. Το καθεστώς αυτό είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον στρατό με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτικών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ηγούνται μιας τρομοκρατικής κρατικής δομής», σημείωσε η Ζαχάροβα.

Αντίποινα στα σιτηρά ζητά Ρώσος πολιτικός

Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε πως η Μόσχα δεν πρέπει να ανανεώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη νότια Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ζευγάρι σκοτώθηκε και η κόρη του τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτή που τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» — σειρά εκρήξεων στη γέφυρα.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη συγκεχυμένες, πάντως Ρώσοι πολιτικοί έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στο Κίεβο.

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», τόνισε πως η Μόσχα πρέπει να ανταποδώσει τη νέα επίθεση στη γέφυρα καταστρέφοντας ουκρανικές υποδομές.

«Αυτό χρειάζεται να κάνουμε, όχι να συζητάμε τη συμφωνία για τα σιτηρά που βοηθά τα αφεντικά του Κιέβου και τους προϊσταμένους τους στη Δύση να γεμίζουν τις τσέπες τους. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα σιτηρά μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε μέσω Telegram.

Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο δημόσια ούτε για την επίθεση στη γέφυρα, ούτε για τη συμφωνία που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Ουκρανία απέτυχε να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές

Ρωσία: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας δύο προβεβλημένων Ρωσίδων δημοσιογράφων

gazzetta
gazzetta reader insider insider