Νύχτα αγωνίας για Μάνδρα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι - Διευρύνεται η ζώνη κινδύνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νύχτα αγωνίας για Μάνδρα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι - Διευρύνεται η ζώνη κινδύνου
Ανυπολόγιστες καταστροφές στις εστίες της φωτιάς. Κάηκαν σπίτια, υποδομές και περιουσίες. Συνεχείς αναζωπυρώσεις και τιτάνιες μάχες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Προς μία νύχτα «κόλασης» ετοιμάζεται σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός. Μεγάλη επιφυλακή για τα διυλιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 23:28

Συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

Ακόμα έγινε γνωστό πως βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση, ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες και μετέβη απευθείας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Εκεί ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με κύρια τη φωτιά στα Δερβενοχώρια όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Άκης Σκέρτσος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

«Κόλαση» στα Δερβενοχώρια - Κλειστοί δρόμοι

Οι πύρινες γλώσσες από το πρωί στα Δερβενοχώρια, μαίνονται ανεξέλεγκτες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να μην ξεφύγουν οι φλόγες σε Οινόη και Βίλια.

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι στην περιοχή του Νέου Πόντου η φωτιά είναι 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι. «Ό,τι δεν έχει καεί ακόμα δεν έχει καεί επειδή υπάρχουν οι άνθρωποι που παλεύουν, οι άνθρωποι της γειτονιάς, άνθρωποι ποντιακής καταγωγής που προσπαθούν. Έχουμε δύο υδροφόρες του Δήμου και μόλις τώρα ήρθαν δύο πυροσβεστικά. Χωρίς αεροπλάνα δεν λύνουμε το θέμα. Αυτά έχω να πω και ζητάω άμεσα βοήθεια. Το αεροδρόμιο της Ελευσίνας είναι ενάμισι χιλιόμετρο από εδώ. Έλεος!» σημείωσε.

Ασταμάτητη η πύρινη λαίλαπα στο Λουτράκι - Κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου και για έξι μήνες, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά».

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας αποφάσισε, σύμφωνα με τον Δήμο, «ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις δημοτικές κοινότητες Λουτρακίου - Περαχώρας και Ισθμίας της δημοτικής ενότητας Λουτρακίου - Περαχώρας και της δημοτικής κοινότητας Αγίων Θεοδώρων».

Στο μεταξύ, ανοικτό θα παραμένει το Κ.Α.Π.Η. Αγίων Θεοδώρων για να υποδεχτεί, σύμφωνα με τον Δήμο, πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Χάρη Βυτινιώτη, να περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: «Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου».

Όπως προσέθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από την Δυτική Ελλάδα, προς Κόρινθο και Αθήνα, μετά τον κόμβο της Επιδαύρου, να μην μετακινούνται προς τις προαναφερόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια της Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΕΛΑΣ έδωσε στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου

Μηνύματα του 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Παράλληλα, σε επιφυλακή μπαίνουν και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου καθώς μήνυμα μέσω του 112 τους καλεί να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας-Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στο Λουτράκι διατέθηκαν ένα αεροσκάφος 1 PZL, δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν τρεις προωθητές γαιών, δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Επιπρόσθετα, έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα αεροσκάφη CL-415 και τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν και στις τρεις περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών, τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Αυτοψίες και καταγραφές ζημιών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Ταυτόχρονα, από το πρωί ξεκίνησαν αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στη Δυτική Αττική - Καίγονται σπίτια σε Μάνδρα & Λουτράκι - Ενημερώθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Eνημερώθηκε σε σύσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων μετά την άφιξή του στην Αθήνα

Επικοινωνία Κικίλια - Ανδρουλάκη για τις φωτιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider