Πυρκαγιές: Αγωνία σε Ρόδο και Κέρκυρα - «Δύσκολη νύχτα» και απόψε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Αγωνία σε Ρόδο και Κέρκυρα - «Δύσκολη νύχτα» και απόψε
Στη σκιά της μοιραίας πτώσης του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστo, ενώ επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια, Ρόδο και Κέρκυρα - με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και να εκκενώνονται χωριά και οικισμοί.

Τελευταία ενημέρωση 23:40

Στη σκιά της μοιραίας πτώσης του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστo, ενώ επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια, Ρόδο και Κέρκυρα - με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και να εκκενώνονται χωριά και οικισμοί.

Το Canadair συνετρίβη λίγο πριν τις 15:00 στον Πλατανιστό Ευβοίας, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ ότι οι δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους.

Το αεροσκάφος τύπου CL-215 είχε πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης. Απογειώθηκε από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν τις 12:00 ενώ από την πρώτη στιγμή της συντριβής, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού. Το Canadair άνηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη. Στο σημείο της πτώσης προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ το αεροσκάφος πραγματοποίησε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός όπου μαίνεται ακόμα η φωτιά και επιχειρούσε σε χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα στην τελευταία ρίψη νερού που έκανε, να χτυπήσει σε ένα δέντρο, πιθανώς πουρνάρι και να αποκολληθεί ο πλωτήρας στα δεξιά. Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Bίντεο από την πτώση του Canadair

Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο από τη στιγμή πτώσης του καναντέρ στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών σε Κέρκυρα - Ρόδο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα σοβαρότερα μέτωπα είναι αυτά στην Κέρκυρα και στη Ρόδο.

«Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», σημειώνει η Πυροσβεστική.

Στην Κέρκυρα, λίγο μετά τις 23:00 δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στη ΒΑ πλευράαυτή τη στιγμή, όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στον οικισμό Ημερολία. Ωστόσο δεν σταματούν οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στις περιοχές και στους οικισμούς από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Μέχρι αυτήν την ώρα καταφθάνουν εθελοντές με βυτία και υδροφόρες από όλες τις περιοχές του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κατοίκων για βοήθεια. Καθοριστική ήταν η συμβολή και των εναέριων μέσων.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι περιοχές Καλαμάκι και Απραός λόγω της πυρκαγιάς που εμαίνετο. Οι κάτοικοι των οικισμών Καλαμάκι και Απραός ειδοποιήθηκαν μέσω μηνύματος του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι και Απραός εκκενώστε τώρα προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Λίγο νωρίτερα εκκενώθηκε και η περιοχή Σύκι καθώς οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σύκι εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Yπενθυμίζεται πως το μεσημέρι εστάλη μήνυμα για εκκένωση και της περιοχής Λούτσες ζητώντας από τους να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Αραχάβη. Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Από την νύχτα βρίσκονται έξω από χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β. Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά πριν τον οικισμό. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως οι δυνατοί άνεμοι αλλάζουν συχνά κατεύθυνση και με δεδομένο πως η φωτιά καίει μέσα σε χαράδρες, κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων. Στην πυρόσβεση συμμετέχουν και εναέρια μέσα που επιχειρούν στα σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν πεζή λόγω της μορφολογίας.

Στη Ρόδο, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εκατοντάδων εθελοντών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου, ενώ η μάχη θα συνεχιστεί και στην διάρκεια της νύχτας. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη για 8 μέρες και με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τα μέτωπα αυτή την ώρα εστιάζονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου, ενώ αναζωπυρώσεις δημιουργούνται σε πολλές περιοχές, κινητοποιώντας έτσι τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του νησιού. Πριν από λίγο, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και κατευθύνεται προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως εκτιμάται, η κατάσταση θα είναι κι απόψε δύσκολη, αλλά ωστόσο κανείς δεν το βάζει κάτω παρά την κούραση των ημερών και την ταλαιπωρία που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί.

Κάρυστος: Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ο 41χρονος αγνοούμενος βοσκός

Eντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος ο 41χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Πλατανιστό της Καρύστου.

Ο άτυχος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Ο άτυχος άνδρας αναζητούνταν από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν έφυγε από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και κατευθύνθηκε προς την κτηνοτροφική του μονάδα, γιατί ανησυχούσε για τα πρόβατά του.

Σε συναγερμό και την Τετάρτη για κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δηλώσεις Ερντογάν για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα - «Να περάσει γρήγορα αυτή η κρίση»

Σκυλακάκης στο Bloomberg: H κλιματική κρίση είναι εδώ – «Κλειδί» η πρόληψη απέναντι στις πυρκαγιές

ΕΕΤ: Νέα στήριξη τραπεζών στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider