Εκκενώνονται περιοχές σε Μαγνησία και Λαμία - Πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο και Κέρκυρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκενώνονται περιοχές σε Μαγνησία και Λαμία - Πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο και Κέρκυρα
Πύρινη κόλαση σε Μαγνησία, Λαμία, Ρόδο και Κέρκυρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να μην επεκταθούν οι φλόγες. Ηχεί διαρκώς το 112. Eκκενώσεις οικισμών και καμένα σπίτια.

Τελευταία ενημέρωση 17:49

Δεκάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της χώρας με την πυρκαγιά στη Ρόδο να εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις, στην Κέρκυρα να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ και στη Λαμία να είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της πόλης. Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 13:00 ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο Βελεστίνο είναι πλέον ανεξέλεγκτο και κατευθύνεται προς την ΒΙΠΕ λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και αλλάζουν διαρκώς φορά. Ήδη, εκκενώνονται οι περιοχές Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου καθώς οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τις παραπάνω περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βόλο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου εκκενώστε τώρα προς Βόλο. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Με διαφορά λίγης ώρας από την φωτιά στην Πάλτση του Ν. Πηλίου, φωτιά ξέσπασε στο δρόμο προς Αερινό. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών Μαγνησίας, με τις Αρχές να στέλνουν μήνυμα 112 για τρία χωριά. Ήδη πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τον οικισμό του Σέσκλου.

Όπως αναφέρει το μήνυμα του 112, οι κάτοικοι σε Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών θα πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να μην φτάσει η φωτιά στην Χαλυβουργία.

Δραματική προειδοποίηση Μπέου: «Φύγετε! Έχει δεξαμενές προπανίου»

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, είπε στην ΕΡΤ πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να σβήσει η φωτιά διότι υπάρχουν δεξαμενές προπανίου. «Φύγετε, φύγετε! Έχει δεξαμενές προπανίου. Κινδυνεύετε. Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», σημείωσε. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Παλληκάρη η φωτιά είναι μεγάλη και οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί και σπρώχνουν την φωτιά προς κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε από το Βελεστίνο, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο και κατευθύνεται για το Σέσκλο. «Αν συνεχιστεί να φυσάνε έτσι οι άνεμοι, τότε η φωτιά θα φτάσει στη θάλασσα για να σβήσει» λένε οι κάτοικοι. Στο σημείο είναι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα του Δήμου και παλεύουν με τις φλόγες. Έχουν κινητοποιηθεί 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρο και 2 ελικόπτερα.

Εκκενώσεις και στη Λαμία

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Αφανός της Λαμίας. «Δίνουμε μάχη με τις φλόγες, η φωτιά έχει μπει στις αυλές των σπιτιών, προσπαθούμε να σώσουμε περιουσίες στην βορειοανατολική πλευρά της πόλης, την οποία και έχουμε εκκενώσει. Χρειαζόμαστε κι άλλες δυνάμεις» δήλωσε στην Καθημερινή ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος. Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά και εθελοντές με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του δήμου.

Το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται ανατολικά, ενώ έχει επεκταθεί και δυτικά προς το Κάστρο της Λαμίας σε πευκόφυτη περιοχή, ενώ εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της πόλης. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λαμίας και να κινηθούν προς το κέντρο και νότια της πόλης. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας εκκενώστε τώρα προς το κέντρο και νότια της Λαμίας. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Λίγο αργότερα, εστάλη νέο 112, το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή εκκενώστε τώρα προς Στυλίδα. Πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της νότιας Ρόδου και των Απολλώνων, συνεπικουρούμενες από εκατοντάδες εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις περιοχές αυτές πραγματοποιούνται συνεχώς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην περιοχή της νότιας Ρόδου υπάρχουν τρία μέτωπα αναζωπυρώσεων ενώ νέο μέτωπο δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε περιοχή κοντά στο χωριό Απόλλωνα, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά πριν από 9 ημέρες.

Hot - Dry - Windy

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot - Dry - Windy . Σύμφωνα με το meteo.gr με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου αναμένεται να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλία στις 15:00 επικρατούσαν οι παρακάτω συνθήκες:

  • Τανάγρα: θερμοκρασία 44 C, υγρασία 8%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ.
  • Αλμυρός: θερμοκρασία 46C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ ριπαίος.
  • Λάρισα: θερμοκρασία 42C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ, ριπαίος.

Την τελευταία ώρα πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και συναγερμός σε 7 περιφέρειες αύριο

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (περιοχές ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας - πλην νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (περιοχές ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην περιοχών ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, περιοχές ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Κιλκίς, περιοχές ΠΕ Σερρών, ΠΕ Πιερίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η ΕΥΠ έχει επιληφθεί για τις πυρκαγιές στη Ρόδο

Κομισιόν: Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενωμένη απάντηση

Copernicus για Ελλάδα: Σε υψηλό 21 ετών οι εκπομπές αερίων από τις φωτιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider