Ν. Αγχίαλος: Εκκενώσεις και ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας 3 χλμ. από την περιοχή των εκρήξεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Αγχίαλος: Εκκενώσεις και ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας 3 χλμ. από την περιοχή των εκρήξεων
Πυρκαγιά με συνεχείς εκρήξεις έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο - Μεγάλη αναζωπύρωση στη Λαμία. Ηχεί διαρκώς το 112.

Tελευταία ενημέρωση 20:31

Νέα μεγάλη έκρηξη πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, σε συνέχεια εκείνων που προηγήθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, ενώ πλέον εκφράζονται φόβοι για μεγάλο ωστικό κύμα και έχει δοθεί εντολή για άμεση εκκένωση της περιοχής.

Εκκενώνονται οι περιοχές Καραμπά και Αγχιάλου λόγω των εκρήξεων που σημειώνονται σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα που εστάλη από το 112 στις 8:05 αναφέρει: «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομετρων. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε μια νέα εξέλιξη, για προληπτικούς λόγους μετακινείται αριθμός αεροσκαφών F-16 από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου προς άλλη αεροπορική βάση. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου. Eπισημαίνεται ότι πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους. Η φωτιά βρίσκεται μακρυά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. «Κάνω έκκληση στον κόσμο να εκκενώσει την ευρύτερη περιοχή. Προέχει η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή και μετά οι περιουσίες», επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Ήδη απομακρύνονται κάτοικοι με λεωφορεία και δια θαλάσσης με πλωτά μέσα ενώ ξεκίνησε και η τμηματική απομάκρυνση των μαχητικών F-16 που βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΑ, «στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων ασφαλείας των μέσων και του αεροδρομίου της 11 ΠΜ. δόθηκε εντολή για επικεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών προς άλλα αεροδρόμια».

Δύο είναι τα μέτωπα στα οποία επικεντρώνουν τις τελευταίες ώρες τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Βόλο και συγκεκριμένα σε Σέσκλο και Χρυσή Ακτή. Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών δυνάμεων Μαγνησίας Ευάγγελο Λιακοπούλο, δημιουργούνται φραγμοί από τις επίγειες δυνάμεις ώστε η φωτιά να μην φτάσει στους οικισμούς.

83 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

«Οι συνθήκες σήμερα είναι ακραία επικίνδυνες» τόνισε πριν από λίγο στην έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 83 νέες δασικές, οι περισσότερες τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ σημείωσε ότι σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 124 πυρκαγιές.

Για την πυρκαγιές που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι εκδηλώνονται διαρκώς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 12 οικισμών. Συγκεκριμένα, στις 15:34 για την εκκένωση των οικισμών Καστράκι και Μικροθήβες, στις 16:00 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, και 'Αγιος Γεώργιος, στις 16:06 για δεύτερη φορά την εκκένωση του οικισμού Νέα Αγχίαλος και στις 17:47 για την εκκένωση των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς από τις ισχυρές παρατεταγμένες δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τη τεράστια δυναμική της. «Αυτή τη στιγμή, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μέσα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού. Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της» τόνισε ο αντιπύραρχος.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ρόδο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό διάσπαρτων αναζωπυρώσεων οι οποίες μέχρι στιγμής ελέγχονται. Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χώρο ανακύκλωσης σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπως δήλωσε έχει περιοριστεί. Επιπρόσθετα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Ανωγειατά 'Αρτας και είναι σε εξέλιξη, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα είναι ακραίος και παραμένει πολύ υψηλός και αύριο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε και πάλι, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.» υπογράμμισε στο τέλος της ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Κόλαση φωτιάς και εικόνες χάους

«Η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίαλο» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ. Η αποθήκη έχει σφραγιστεί και έχει σημάνει συναγερμός ώστε να απομακρυνθεί το προσωπικό από το σημείο. Στην περιοχή επικρατεί πανικός, ακούγονται και νέες εκρήξεις, ενώ τις πρώτες είδαν οι εθελοντές που από θαλάσσης κατευθύνονται στην Κριθαριά για να παραλάβουν πολίτες.

Ο επικεφαλής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας κ. Ηλιόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση είναι έκρυθμη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, κάποιοι πολίτες στην Αγχίαλο τραυματίστηκαν από τα θραύσματα των τζαμιών που έσπασαν και τέσσερα ασθενοφόρα βρίσκονται στην Αγχίαλο. Αρκετοί κάτοικοι απομακρύνονται από την περιοχή με τα πλεούμενά τους.

Εκτεταμένες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης

Εκτεταμένες ζημιές, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης . Ήδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παρατείνονται οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές

ΠΟΕΔΗΝ: Η κατάσταση των τραυματιών από τις πυρκαγιές

«Πυρά» των εργαζομένων του ΕΟΔΥ στο υπουργείο Υγείας - Καταγγέλλουν τον διορισμό «υπερ-προϊσταμένου» 

gazzetta
gazzetta reader insider insider