Σ. Αραβία: Συνεχίζει τις περικοπές παραγωγής αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Αραβία: Συνεχίζει τις περικοπές παραγωγής αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τον Σεπτέμβριο
Οι τιμές του πετρελαίου άλλαξαν ελάχιστα λίγο μετά την ανακοίνωση της εθελοντικής παράτασης της μείωσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Νέα αναχώματα σε επίπεδο προσφοράς σχεδιάζει να βάλει η παραγωγός πετρελαίου, Σαουδική Αραβία, καθώς θα επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα είναι και ο τρίτος μήνας τέτοιων μειώσεων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

«Στην πραγματικότητα, η παραγωγή του Βασιλείου για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023 θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», ανέφερε, επικαλούμενο πηγή από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Η μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία εφαρμόστηκε επίσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, «μπορεί να παραταθεί ή να παραταθεί και να βαθύνει», ανέφερε το SPA. Προστίθεται σε 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από άλλες εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής που θα πραγματοποιήσουν έτερα μέλη του OPEC+ μέχρι το τέλος του 2024.

Οι εθελοντικές περικοπές δεν εμπίπτουν στην πολιτική παραγωγής που συμφωνήθηκε στη συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών. Μία από τις τεχνικές επιτροπές της ομάδας -η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης- συνεδριάζει ουσιαστικά την Παρασκευή για να επανεξετάσει τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Η JMMC δεν μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα την πολιτική, αλλά μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών του OPEC+ για να το πράξει.

Οι τιμές του πετρελαίου άλλαξαν ελάχιστα λίγο μετά την ανακοίνωση της εθελοντικής παράτασης της μείωσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Τα futures του brent παράδοσης Οκτωβρίου διαπραγματεύονταν στα 83,65 δολάρια το βαρέλι στις 2:30 μ.μ. ώρα Λονδίνου αυξημένα κατά 45 σεντς ανά βαρέλι σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Το συμβόλαιο του αμερικάνικου αργού παράδοσης Σεπτεμβρίου ήταν στα 79,97 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 48 σεντς το βαρέλι από το προηγούμενο κλείσιμο.

Οι τιμές βρέθηκαν υπό πίεση το α’ εξάμηνο του έτους, δεδομένων των μακροοικονομικών ανησυχιών, των πληθωριστικών πιέσεων, της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα και της αργής ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης.

Ωστόσο, ο OPEC και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπουν αύξηση της ζήτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της προσφοράς το β’ εξάμηνο του 2023.

Και η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές

Στο μεταξύ, και η έτερα «βαρέων βαρών» παραγωγός πετρελαίου του OPEC+, Ρωσία, ανακοίνωσε πως προχωρά σε περικοπές του εξαγόμενου προϊόντος. Η χώρα θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ισορροπημένη, η Ρωσία θα συνεχίσει να μειώνει εκουσίως τις προμήθειες της σε πετρέλαιο από τον Σεπτέμβριο μήνα, κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, περιορίζοντας τις εξαγωγές της με αυτήν την ποσότητα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Νόβακ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Ο Λεωνίδας Κεντεποζίδης πλειοδότης για το ακίνητο στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής

Εξωδικαστικός: Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων τον Ιούλιο - Το φθινόπωρο οι αλλαγές στον μηχανισμό

Αγορά εργασίας: Το κόλπο με την οκτάωρη απασχόληση που δηλώνεται ως part time - Κυρώσεις και πρόστιμα στους επιτήδειους

gazzetta
gazzetta reader insider insider