Νίγηρας: Απόπειρα διπλωματικής προσέγγισης από την ECOWAS με το όπλο παρά πόδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νίγηρας: Απόπειρα διπλωματικής προσέγγισης από την ECOWAS με το όπλο παρά πόδα
Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής θέλουν συνομιλίες με τους πραξικοπηματίες, διατηρώντας παράλληλα την απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Το περιφερειακό μπλοκ κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) συνέχισε την αναζήτησή του την Κυριακή για διπλωματικούς τρόπους για την ανατροπή του πραξικοπήματος του περασμένου μήνα στον Νίγηρα, διατηρώντας παράλληλα την απειλή στρατιωτικής επέμβασης εν μέσω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί και έχει εμπλέξει και τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

Σύμφωνα με το Reuters, Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να στείλει μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να συναντήσει τους πραξικοπηματίες, οι οποίοι φυλάκισαν τον πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ και διέλυσαν την εκλεγμένη κυβέρνηση, στο έβδομο πραξικόπημα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική τα τρία τελευταία χρόνια.

Ενώ η σύσκεψη των χωρών της ECOWAS δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις το Σάββατο, δημιούργησε μια επιτροπή που σχεδιάζει να συναντήσει τον Νιγηριανό Πρόεδρο Bola Tinubu, ο οποίος ασκεί τώρα την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ, για να πάρει την άδειά του για την μετάβαση της διπλωματικής αποστολής στον Νίγηρα, ανέφερε εκπρόσωπός της ομάδας των αφρικανικών κρατών.

Οι πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahamane Tiani, απέρριψαν προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες της ECOWAS, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, δημιουργώντας τις προοπτικές για περαιτέρω συγκρούσεις στη φτωχή περιοχή του Σαχέλ (υποσαχάριας Αφρικής) της Δυτικής Αφρικής, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια θανατηφόρα ισλαμιστική εξέγερση.

Με τη διπλωματία να παραπαίει, η ECOWAS έχει θέσει μια στρατιωτική δύναμη σε ετοιμότητα που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, θα αναπτυχθεί ως έσχατη λύση εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Στην κρίση που εξελίσεται, διακυβεύεται όχι μόνο η μοίρα του Νίγηρα - ενός σημαντικού παραγωγού ουρανίου και συμμάχου της Δύσης στη μάχη κατά των ισλαμιστών - αλλά και η επιρροή αντίπαλων παγκόσμιων δυνάμεων με στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στρατεύματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σταθμεύουν στον Νίγηρα, σε μια περιοχή όπου ακραίες ισλαμιστικές ομάδες προσκείμενες στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν σκοτώσει χιλιάδες και εκτοπίσει εκατομμύρια.

Παράλληλα όμως, η ρωσική επιρροή στη χώρα έχει αυξηθεί καθώς αυξάνεται η ανασφάλεια, η δημοκρατία διαβρώνεται και οι ηγέτες αναζητούν νέους εταίρους για να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι η επιρροή της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η χούντα στον Νίγηρα ακολουθήσει το γειτονικό Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, δύο χώρες που επικράτησαν πραξικοπήματα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τα γαλλικά στρατεύματα που έδρευαν στο έδαφός τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider