Μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας οι φλόγες - Τιτάνια μάχη να περιοριστεί το μέτωπο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας οι φλόγες - Τιτάνια μάχη να περιοριστεί το μέτωπο
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Πάρνηθα με τις φλόγες να κατακαίνε τον Εθνικό Δρυμό. Κάηκαν σπίτια στην Αγία Παρασκευής Μενιδίου, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λεφάντω, Άγιος Ιωάννης Ρώσος και η περιοχή πέριξ του στρατοπέδου Καποτά, όπως και το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. Συνεχείς ρίψεις από 17 εναέρια 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Μειώθηκε η ένταση των ανέμων.

Τελευταία ενημέρωση 21.25

Μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας δίνεται πλέον η μάχη με την φωτιά που ξεκίνησε χθες κοντά στην Μονή Κλειστών στην Φυλή στους πρόποδες του βουνού πέρασε στον ορεινό όγκο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Στο πέρασμά της, από τη Φυλή έως τον Εθνικό Δρυμό, η φωτιά έκαψε πάνω από 10 σπίτια στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου. Οι κάτοικοι, όπως και αυτοί στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και στην Λεφάντω έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου. Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να σωθούν τα σπίτια και στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, στο Μενίδι.

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην Πάρνηθα, ενώ μίλησε για πρωτοφανές καλοκαίρι.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι εφιαλτικά αυτά που περνάμε» δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Οι φωτιές έχουν αγγίξει τα σπίτια. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει από στιγμή σε στιγμή», τόνισε καθοδόν προς τα μέτωπα της φωτιάς.

Ο Θανάσης Αυγερινός, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, ανέφερε πως κάτι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς ζητήθηκαν μηχανήματα. Μέχρι στιγμής είναι νωρίς να γίνει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, ο κος Αυγερινός τόνισε πως η φωτιά δεν έχει περάσει στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Εκκενώθηκε η Αμυγδαλέζα

Στην προληπτική εκκένωση του Προαναχωρητικού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) Αμυγδαλέζας προχώρησε η Αστυνομία λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Φυλής. Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα βρίσκονταν περίπου 700 άτομα που θα μεταφέρονταν με λεωφορεία στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Για την ώρα δεν πρόκειται να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις που έχει η ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα (Σχολή των Αξιωματικών, τεχνικές υπηρεσίες), αλλά έχει δοθεί εντολή να είναι όλοι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει επικίνδυνα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς στη περιοχή της Φυλής

Η Αστυνομία σε νεότερη της ανακοίνωση αναφέρει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή της Φυλής.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

- Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη»

- Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα

Μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας οι φλόγες - Τιτάνια μάχη να περιοριστεί το μέτωπο

- Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

- Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα

- Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής

- Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης

- Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης

- Από την συμβολή των οδών Φυλής και περιφερειακής Αιγάλεω, στο ρεύμα προς 'Ανω Λιόσια

- Aπό την συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ντάρδιζας

Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Με μηχανήματα έργου, 13 υδροφόρα οχήματα και όλα τα μέσα που διαθέτει, η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία τα αξιοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής υπό το συντονισμό της Αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας και διαμέσου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνδράμει στο δύσκολο έργο της, με 13 υδροφόρα οχήματα εκ των οποίων:

  • 8 είναι στη διάθεση της ΠΕΠΥΔ Αττικής σε διάφορες θέσεις (εκ των οποίων μερικά επιχειρούν σε ενεργές εστίες πυρκαγιάς).
  • 2 είναι στη διάθεση της ΠΕΠΥΔ Στερεάς Ελλάδας και 3 στα πάρκα ευθύνης της (Αττικό Άλσος, Πεδίο του Άρεως και Πάρκο Τρίτση).

Ειδικότερα στη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο επιχειρούν 7 υδροφόρα και 3 μηχανήματα έργου ενώ σε αυτήν που μαίνεται σε Χασιά-Πάρνηθα, επιχειρούν 21 υδροφόρα οχήματα και 2 προωθητές γαιών (τύπου D8)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα - Πρωτοφανές το φετινό καλοκαίρι

Πάρνηθα: Timelapse του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει πώς εξελίχθηκε η φωτιά

Παρέμβαση από Άρειο Πάγο για τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών

gazzetta
gazzetta reader insider insider