Βρετανία: Ήταν «1 στα 15 εκατομμύρια» το συμβάν που προκάλεσε χάος στην εναέρια κυκλοφορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ήταν «1 στα 15 εκατομμύρια» το συμβάν που προκάλεσε χάος στην εναέρια κυκλοφορία
Tο πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι το χάος προκλήθηκε από δύο πανομοιότυπες σημάνσεις σε ένα σχέδιο πτήσης. 

Η κατάρρευση της εναέριας κυκλοφορίας, που έπληξε τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε από ένα πρόβλημα που συμβαίνει «μία φορά στις 15 εκατομμύρια», δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας εταιρείας ελέγχου κυκλοφορίας NATS.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Ρολφ, το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι το χάος προκλήθηκε από δύο πανομοιότυπες σημάνσεις σε ένα σχέδιο πτήσης.

Χιλιάδες επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό για ημέρες μετά την ακύρωση 1.500 πτήσεων στις 28 Αυγούστου, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ταξιδιωτικές περιόδους του καλοκαιριού.

«Η πιθανότητα ήταν μία στις 15 εκατομμύρια», δήλωσε στο BBC ο Ρολφ. «Έχουμε επεξεργαστεί 15 εκατομμύρια σχέδια πτήσεων με αυτό το σύστημα μέχρι σήμερα και δεν το είχαμε ξαναδεί». Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρολφ διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα δεν επαναληφθεί.

Η έκθεση της NATS που δημοσιεύθηκε σήμερα ανέφερε ότι το σχέδιο πτήσης περιελάμβανε δύο πανομοιότυπα ονόματα αλλά ξεχωριστούς δείκτες σημείων διαδρομής εκτός του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που ανάγκασε το σύστημα να εισέλθει σε mode ασφαλούς λειτουργίας.

«Σε αυτές τις συνθήκες, το σύστημα δεν θα μπορούσε να απορρίψει το σχέδιο πτήσης χωρίς σαφή κατανόηση του πιθανού αντίκτυπου που μπορεί να είχε. Ούτε θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να αποστείλει στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δυνητικά εσφαλμένες πληροφορίες, κρίσιμες για την ασφάλεια» ανέφερε η NATS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Έλον Μασκ χρειάστηκε δάνειο 1 δισ. και έκανε τράπεζα... την SpaceX

Συντριβή για τη μετοχή της Manchester United

gazzetta
gazzetta reader insider insider