Εικόνες ελπίδας έρχονται από το δάσος της Δαδιάς καθώς λίγες ώρες αφότου έσβησε και η τελευταία φλόγα, δεκάδες αρπακτικά γευμάτισαν στην ταΐστρα του Φορέα Διαχείρισης.
Το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε γρήγορα viral με τον κόσμο να εκφράζει τη χαρά και την ελπίδα του για τη ζωή που παρά την καταστροφή συνεχίζεται στο βαθιά πληγωμένο δάσος μας, στον μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας πνεύμονα όλων των Βαλκανίων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρχαν πλάνα από δύο μαυρόγυπες που έβλεπαν το δάσος τους να καίγεται, χωρίς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ειδικά οι γύπες έχουν έντονο πνεύμα καλοσύνης και είναι πολύ προστατευτικοί με τους τόπους που ζουν και πάντα επιστρέφουν εκεί. Έτσι, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να κοιτάζουν με απορία.
Μέσα λοιπόν σε όλες αυτές τις καταστροφές, μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας και ένας πευκοδρυοκολάπτης, που εμφανίστηκε στο δάσος πριν λίγες μέρες. Ο κύριος Απόστολος Τσιομπανούδης, δασοπόνος από την Κορνοφωλιά Σουφλίου και εργάζεται στο δάσος της Δαδιάς εκφράζει την άποψη του λέγοντας τα παρακάτω:
«Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τα αρπακτικά στο δάσος της Δαδιάς ούτε έφυγαν, ούτε θα εγκαταλείψουν, ούτε θα μετακομίσουν σε άλλες χώρες για να φωλιάσουν. Ορισμένα μεταναστευτικά πουλιά φεύγουν για την Αφρική σε λίγες ημέρες, όπως κάνουν κάθε χρόνο, ενώ άλλα παραμένουν στην περιοχή όλο το χρόνο, φωλιάζοντας, τρέφοντας και μεταναστεύοντας. Έτσι, όλα αυτά τα είδη θα βρίσκονται εδώ στη Δαδιά κατά την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο και οι άνθρωποι θα έχουν και πάλι τη χαρά να τα παρακολουθούν και να τα φωτογραφίζουν. Φέτος, εξετάζοντας την περσινή ηφαιστειακή τέφρα για την έρευνά μου, έμαθα ότι υπάρχει ζωή. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Θηρευτές, νεοσσούς, ερπετά και θηλαστικά υπάρχουν.
Με προσεκτική παρέμβαση από τους διαχειριστές των δασών, το δάσος θα ανακάμψει και θα αναγεννηθεί. Οι πυρκαγιές ήταν τεράστιες. Δεν αρκεί οι δασολόγοι και οι δασοφύλακες να προτείνουν αντίμετρα. Δεν ήταν τα όρθια δέντρα που κάηκαν. Κάηκε η μισή επαρχία του Έβρου και ένας εθνικός δρυμός. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων που έχουν μελετήσει το δάσος της Δαδιάς για πολλά χρόνια. Αυτοί ξέρουν τα πράγματα. Έχουν γνώσεις, εμπειρία και προτάσεις. Ας αφήσουμε πίσω μας τις προηγούμενες αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς και ας δουλέψουμε ομαδικά για το καλό αυτού του τόπου που αγαπάμε και του δάσους, ας ξεπεράσουμε τη λέξη ανεξαρτήτως και ας δουλέψουμε με τη λέξη διαχείριση. Το δάσος είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στον ελληνικό λαό».