ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:53
Σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στις Εργατικές Κατοικίες στη Λάρισα.
Σύμφωνα με το larissanet.gr, οι απεγκλωβισμοί πολιτών συνεχίζονται με βάρκες – ως επί το πλείστον ηλικιωμένους – και στη συνέχεια για όσους αυτών έχουν κινητικά προβλήματα οι διασώστες τους παίρνουν «στα χέρια», μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.
Οι απεγκλωβισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συνεχιστούν και στην πορεία της ημέρας.
Στην Λάρισα τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε ορισμένες συνοικίες της πόλης, οι οποίες έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι τους έχουν μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Στις επιχειρήσεις διάσωσης μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.
Το περασμένο βράδυ η στάθμη του Πηνειού ποταμού ανέβηκε στα 10 μέτρα και δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις δυνάμεις της φύσης, προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη της Λάρισας. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την στάθμη των υδάτων να έχουν πέσει στα 9,6 μέτρα σήμερα το πρωί, αλλά ακόμα δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα υπερχείλιση της κοίτης του ποταμού.
Βιβλική καταστροφή στα χωριά της Καρδίτσας
Οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών γίνονται όπου είναι εφικτό με πολύ δυσκολία – με λέμβους και ελικόπτερα – ενώ κλιμάκια των δήμων μαζί με εθελοντές μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.
Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική με ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές.
Η ίδια εικόνα χάους και στα χωριά των Τρικάλων
Ανάλογη είναι και η εικόνα στην περιφέρεια των Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών σε χωριά που βυθίστηκαν κάτω από το νερό
Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο δήμος Φαρκαδόνας όπου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές.
Στα Μεγάλα Καλύβια και την Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, που δέχτηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό.
Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις καθώς γέφυρες έχουν γκρεμιστεί και δρόμοι έχουν κλείσει.
Μέγιστο πρόβλημα για τον Βόλο η υδροδότηση
Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν, όσο είναι δυνατόν, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Βόλος και συνολικά η Μαγνησία, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία.
Το μέγιστο πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένει η υδροδότηση της περιοχής. Η προσπάθεια αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες και κατά διαστήματα, έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο και η ίδια προσπάθεια θα επαναληφθεί και σήμερα σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.
Από την πλευρά του Δήμου Βόλου δεκάδες συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και η απομάκρυνση κατεστραμμένων από τη θεομηνία αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών όπου εγκλωβίστηκαν τεράστιες ποσότητες λάσπης και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή της από τις περιοχές αυτές.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθεί ο κόσμος που έχει εγκλωβισθεί σε θέρετρα του Πηλίου όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ως αδύνατη. Πρόκειται για τουρίστες που πρέπει να ταξιδέψουν για τα αεροδρόμια και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Από το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου Belley, επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο, μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας και αναμένεται τις επόμενες ώρες να δοθεί προς χρήση και να επανασυνδεθεί το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όσοι κινούνται τον δρόμο Καλά Νερά-Πινακάτες-Μηλιές-Νεοχώρι. Ανάλογη η κατάσταση είναι και στο Ανατολικό Πήλιο όπου αποκλεισμένα είναι τα χωριά της Ζαγοράς, Πουρί και Χορευτό, το Ανήλιο και το Μούρεσι αφού έχουν καταρρεύσει τμήματα του οδικού δικτύου και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά και αφού δεν ηλεκτροδοτείται η περιοχή .
Χθες το απόγευμα, πλοίο που ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, μετέφερε δια θαλάσσης τεχνικούς, οχήματα και υλικό από τον Βόλο στη Μηλίνα και καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
Απεγκλωβισμός 68 ατόμων στο Πήλιο
Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από περιοχές του Πηλίου, πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή συνέδραμαν συνολικά ένα πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, δύο περιπολικά, ένα ρυμουλκό και ένα τουριστικό επιβατηγό σκάφος. Έντεκα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τη θαλάσσια περιοχή Χοντρή Άμμος, επτά άτομα από την περιοχή Χόρτο, έξι από την περιοχή Μηλίνα, είκοσι τέσσερα σε Χορευτό και Ελίτσα και είκοσι από την περιοχή Πλατανιά.
Συνολικά απεγκλωβίστηκαν εξήντα οκτώ άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον λιμένα Βόλου, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, όλοι καλά στην υγεία τους.
Με πληροφορίες από larissanet.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: .larissanet.gr