Και θα καλλιεργήσουμε και θα είναι ασφαλή τα παραγόμενα προϊόντα της Θεσσαλίας

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και θα καλλιεργήσουμε και θα είναι ασφαλή τα παραγόμενα προϊόντα της Θεσσαλίας
Πολλά τα... απίστευτα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- μύθοι που καταρρίπτουν οι γεωπόνοι.

Κυκλοφορεί τελευταία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο παρακάτω διάλογος:

- Δε θα μπορούμε να φάμε τίποτα, όλα τα φυτά και οι καρποί που θα παράγουν την επόμενη χρόνια θα είναι μολυσμένα από τα που πέθαναν...

Η πραγματικότητα με απλά λόγια:

Να χαλαρώσουμε λίγο... πρώτον το έδαφος είναι ένα φυσικό φίλτρο για όλες αυτές τις ουσίες που είναι επιβλαβείς αλλά και αποσυντίθενται πολύ γρήγορα σε αυτό αφού (ευτυχώς) έχει πάρα πολλούς μικροοργανισμούς για να κάνουν αυτή τη δουλίτσα για εμάς, ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που ακόμα τα 30ρια επιμένουν και δεύτερον... το ίδιο το φυτό έχει μηχανισμούς που το αποτρέπουν από το να απορροφά τέτοια στοιχεία!

Κάθε μέρα κυκλοφορούν τα απίστευτα... οι συνάδελφοι ΓΕΩΠΟΝΟΙ ευτυχώς καταρρίπτουν μύθους...

ΚΑΙ θα καλλιεργηθεί η γη από φέτος στο μεγαλύτερο ποσοστό της... ΚΑΙ ασφαλή θα είναι τα παραγόμενα προϊόντα της.

Ο κύριος Κοσμάς - (Καθ. Γεωπόνος-Εδαφολόγος) στην ΕΡΤ αναφέρει τα παρακάτω:

"Ίσως είναι εφικτό να καλλιεργηθούν οι εκτάσεις και μέσα στο τρέχουν έτος.

«Για τις χειμερινές καλλιέργειες θα πρέπει κάπου τον Νοέμβριο, να γίνει η σπορά, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Εγώ είμαι βέβαιος θα τα καταφέρουμε, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και έχουμε σχετικά ξηρό καιρό, υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Θα ξεραθεί η κρούστα, θα ξεραθεί το έδαφος, θα ξεραθεί η βλάστηση, τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες και θα μπορέσουν να βάλουν μηχανήματα να σπείρουν χωρίς κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοσμάς.

Αν καθαριστούν οι στραγγιστικοί τάφροι, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, εξήγησε, θα γίνει απομάκρυνση της περίσσειας του νερού στο έδαφος θα κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας στο μισό μέτρο περίπου, και θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

Όσο αφορά στο κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί το έδαφος από στοιχεία που προέρχονται από ύδατα αγωγών αποχέτευσης ή από άλλες πηγές ρύπανσης, ο κ. Κοσμάς επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε εποχή με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ακόμη, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των υλικών που έχουν προέλθει από τις συγκεκριμένες πηγές, θα διασπαστούν από τους μικροοργανισμούς του εδάφους.

«Επίσης, το φυτό έχει μηχανισμούς ελέγχου προσρόφησης των διαφόρων θρεπτικών στοιχείων, των στοιχείων που απορροφά, επομένως δεν θα επιτρέψει, δεν είναι εύκολο να περάσουν στο φυτό αν υπάρχουν αυτές οι οργανικές ενώσεις, που έχουν προέλθει από διάφορες πηγές να περάσουν μέσα στο φυτό. Αλλά έχουμε ακριβώς αυτό που είπα, ενάμιση με δύο μήνες περιθώριο που έχουμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες να επιτρέψουμε στους μικροοργανισμούς να αποσυνθέσουν αυτές τις οργανικές ενώσεις, οι οποίες είναι ανεπιθύμητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέτοιες είδους πλημμύρες έχουμε υποστεί και σε προηγούμενες περιόδους, σημείωσε ο κ. Κοσμάς, όχι σε αυτή την έκταση, αλλά παραμένουν οι μηχανισμοί που υπάρχουν στο έδαφος και οι διάφορες διεργασίες που γίνονται επιτρέπουν να γίνουν οι διάφορες διασπάσεις των διαφόρων τοξικών ουσιών. Επίσης, το ίδιο το έδαφος, περιέγραψε ο Καθηγητής, συγκρατεί, με μηχανισμούς που έχει, πάνω στην επιφάνεια των στερεών υλικών, τα διάφορα τοξικά και δεν επιτρέπει να έρθει στο εδαφικό διάλυμα εύκολα να το πάρει το φυτό και να γίνει τοξικό για το φυτό ή να γίνει ακατάλληλο για τον άνθρωπο.

«Θα ξανακαλλιεργήσουν σίγουρα την Άνοιξη βαμβάκι, με την παρατήρηση ότι θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες» είναι η εκτίμηση του κ. Κοσμά.

Ειδικά όσα αφορά στις καλλιέργειες δένδρων, εκεί οι επιπτώσεις θα αποκαλυφθούν άμεσα, μόλις αποσυρθεί το νερό. «Θα φανεί άμεσα αν έχει σαπίσει η ρίζα. Όταν απομακρυνθεί το νερό, θα δούμε τις επιπτώσεις. Δηλαδή θα ξεραθεί το φυτό, και επομένως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εγκατάσταση της καλλιέργειας από την αρχή, δεν έχουμε άλλη επιλογή σε αυτή την περίπτωση» ανέφερε ο κ. Κοσμάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλες τις μόνιμες και πολυετείς καλλιέργειες.

Μακροχρόνια θα έχουμε ευνοϊκές επιπτώσεις στην περιοχή που πλημμύρισε, γιατί τα εδάφη αυτά εμπλουτίστηκαν με θετικά στοιχεία και είναι γόνιμα, αλλά έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στις λοφώδεις περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, δηλαδή στην περιοχή από τα Φάρσαλα προς τη Νίκαια, που είναι μια μεγάλη λοφώδης περιοχή, έχει υποστεί μεγάλες διαβρώσεις και μεγάλη υποβάθμιση στα ήδη υποβαθμισμένα εδάφη. Εκεί χρειάζεται προστασία από τις περαιτέρω διαβρώσεις» επισήμανε ο Καθηγητής.

Εξηγώντας περαιτέρω, σημείωσε ότι μια πλημμύρα η οποία συμβαίνει κάθε 50-100 χρόνια, μακροχρόνια έχει ευνοϊκές επιπτώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν πολύ μεγάλη η καταστροφή εκτός από τις καλλιέργειες και στους οικισμούς και στους ανθρώπους και στα μηχανήματα και στη κτηνοτροφία.

Όσο αφορά στη διαδικασία επαναφοράς του εδάφους στην πρότερη κατάσταση, αναλυτικότερα, το πρώτο βήμα, για να μπουν στην καλλιέργεια αυτά τα εδάφη είναι να απομακρυνθεί η περίσσεια του νερού που υπάρχει στην επιφάνεια μέσω των στραγγιστικών τάφρων, είτε με την εξάτμιση προς την επιφάνεια, προς την ατμόσφαιρα, γιατί επικρατούν αυτή τη στιγμή αναερόβιες συνθήκες λόγω του κορεσμού και δεν είναι ευνοϊκό το περιβάλλον για την ανάπτυξη των ριζών. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί αερόβιο περιβάλλον με την απομάκρυνση της περίσσειας του νερού που υπάρχει στο έδαφος.

«Για να το επιτύχουμε αυτό, επειδή πάνω στην επιφάνεια του εδάφους έχει καθίσει το φερτό υλικό και θα δημιουργήσει κρούστα η οποία δεν αερίζεται και δεν επιτρέπει την εξάτμιση του νερού, γι’ αυτό συνιστάται να κάνουμε μια αναμόχλευση της κρούστας όταν θα ξεραθεί και θα έχει απομακρυνθεί το νερό από την επιφάνεια για να γίνει ένα είδος αερισμού ώστε να μπορέσει να εξατμιστεί το νερό και να έρθει το έδαφος σε κατάσταση που μπορεί να καλλιεργηθεί» σημείωσε ο κ. Κοσμάς. Επιπλέον θα πρέπει να απομακρυνθεί η καλλιέργεια που προϋπήρχε, να κοπεί, να ξεραθεί, να θρυμματιστεί και να τη διασπείρουν στην επιφάνεια του εδάφους.

Ο κ. Κοσμάς, τόνισε ότι υπάρχει στραγγιστικό δίκτυο σε μεγάλη έκταση στην περιοχή που έχει πλημμυρίσει και αυτό σιγά σιγά θα διοχετεύσει τα νερά προς τον Πηνειό ποταμό και θα στραγγίσει. Αλλά και σε ένα κομμάτι το οποίο έχει υποστεί τις επιπτώσεις της πλημμύρας και δεν έχει στραγγιστικόδίκτυο, εκεί έχει σημασία ότι έχουμε υδροφόρο σε πολύ μεγάλο βάθος και θα στραγγίζει το έδαφος από μόνο του με τη φυσική κατάσταση.

«Αν έχουμε βροχές στη συνέχεια και δημιουργήσει πρόβλημα με την κρούστα και ξεραθεί πάλι, θα ξανακάνουμε μια αναμόχλευση και αφού ξεραθεί μερικώς το έδαφος και έρθει σε κατάσταση εδαφικής υγρασίας που μπορούμε να το οργώσουμε, θα κάνουμε μία άροση να ενσωματώσουμε το έδαφος που έχει έρθει το φυτικό υλικό μέσα στο υπάρχον έδαφος για να του δώσουμε ένα είδος δομής αερισμού για να μπορεί να αναπτυχθεί το φυτό. Δηλαδή αν έχουμε 10-15 εκατοστά φερτό υλικό θα οργώσουμε σε βάθος περίπου 30-35 εκατοστά μια, δυο φορές θα κάνουμε και ένα καλό φρεζάρισμα για να κάνουμε μια πολύ καλή ανάμιξη και στη συνέχεια θα μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε» περιέγραψε ο κ. Κοσμάς.

Πρόκειται για ένα φρεσκάρισμα της γης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακριβώς για να επιτρέψει στο έδαφος να είναι κατάλληλο για να μπορεί το φυτό να αναπτυχθεί. Δημιουργεί δηλαδή ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της ρίζας του φυτού.

«Και αν ενσωματώσουμε φυτικά υπολείμματα θα δημιουργηθεί ένα είδος αερισμού. Και αν εμπλουτίσουμε και με λίγο άζωτο θα είναι ικανά να τα καλλιεργήσουμε και από την πρώτη χρονιά, βέβαια με κάποια μείωση στην απόδοση στις καλλιέργειες που θα έχουμε στην περιοχή αυτή» είπε καταλήγοντας ο Καθηγητής."

Οι Γεωπόνοι σε αυτή τη φάση είναι η αρμόδιοι για να ενημερώσουν ορθά τον κόσμο και να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider