Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό – Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας ελεύθερων επαγγελματιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό – Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας ελεύθερων επαγγελματιών
Υπό συζήτηση νέες παρεμβάσεις για το Airbnb. Θα τσακίσουμε όποιον κάνει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Προς υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση περιουσίας, αρχή από τις επιχειρήσεις. Έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιτάχυνση της μισθολογικής σύγκλισης με ταχύτερα βήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Από το 2024 θα εφαρμοσθεί το αυξημένο τέλος διαμονής. Έρχονται νέα προγράμματα από το ΕΣΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:15

Η κλιματική κρίση είναι εδώ χτυπά την πατρίδα μας, αυτό το πρόβλημα έχει έρθει για να μείνει ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Ξεκαθάρισε πως «δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», εξήγησε πως πρέπει να δοθεί χρόνος για να δείξουν οι υπουργοί τις δυνατότητές τους, αλλά αν υπάρχει θέμα κάποιας συμπεριφοράς, η αντίδραση θα είναι ακαριαία.

Στο οικονομικό πεδίο, έδωσε έμφαση στην μάχη κατά της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας ελεύθερων επαγγελματιών. Σε ερώτημα για το αν σχεδιάζει νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και με αυξημένους συντελεστές, ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και δήλωσε «θα πω ότι όλα είναι στο τραπέζι». Υπό συζήτηση, επισήμανε πως είναι και νέες παρεμβάσεις για το Airbnb αν χρειασθούν.

Επισήμανε πως θα είναι από εδώ και πέρα στοχευμένη στους ευάλωτους η στήριξη στο ρεύμα, επανέλαβε το σχέδιο για υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση περιουσίας με αρχή από τις επιχειρήσεις. Έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση της μισθολογικής σύγκλισης με ταχύτερα βήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Ανήγγειλε νέα προγράμματα από το ΕΣΠΑ αλλά και Οργανωμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα.

Η ακρίβεια

Για την ακρίβεια ανέφερε πως «αν κάποιος πάει να πατήσει πάνω σε αυτό που έγινε στη Θεσσαλία για να αυξήσει τιμές προϊόντων που παράγονται αλλού πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε, θα το πω έτσι πολύ απλά και πολύ λαϊκά» είπε χαρακτηριστικά. «Θα ζητάμε εξηγήσεις από εταιρείες γιατί αυξάνουν το κόστος στο προϊόν τους» αν είναι μεγάλες οι ανατιμήσεις. Αυτή τη μάχη είπε «δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε» στέλνοντας «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο εάν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακριβείας για να αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές».

Για την φοροδιαφυγή και το σχέδιο πάταξής της είπε πως «πρέπει να κάνουμε άλματα διότι το ζήτημα αυτό αποτελεί την καραμέλα διαδοχικών κυβερνήσεων καμία όμως δεν κατάφερε ή δε θέλησε να αντιμετωπίσει στη ρίζα του». Πρόσθεσε πως τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε χθες ήταν πολύ συγκεκριμένα και «μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα αποδώσουν». Φωτογράφισε συγκεκριμένα παραδείγματα κατηγοριών συμπολιτών που δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα είτε φουσκώνοντας τα έξοδά τους είτε μειώνοντας τα έσοδα τους. Αναφέρθηκε και στην παραβατικότητα σε άλλα πεδία εξαγγέλλοντας πως «θα έχουμε τη δυνατότητα του χρόνου πολύ εύκολα με μια δορυφορική αποτύπωση να μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι ποια ακριβώς είναι η έκταση την οποία κάποιος μισθώνει σε μια παραλία προς παραχώρηση» καλώντας και τον πολίτη «να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας μικρής μεσαίας και μεγάλης».

Για το πεδίο της ιδιωτικής ασφάλισης ανέφερε πως οι αγροτικές αποζημιώσεις οι οποίες δόθηκαν από το 2019 έως το 2022 κόστισαν στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ 500 εκατομμύρια ευρώ. «Άρα θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά εάν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ως κράτος να μπορούμε να αποζημιώνουμε όλες τις φυσικές καταστροφές και ποια είναι η ευθύνη τελικά του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης». «Πιστεύω ότι τελικά θα το πω πολύ ευθέως ναι θα καταλήξουμε και σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα μας. Μπορεί να περάσουμε από στάδια, θα δούμε και τον τρόπο με τον οποίο το κράτος μπορεί να βοηθήσει, αλλά όσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα» είπε. Έδωσε έμφαση στις επιχειρήσεις, μικρές μεσαίες και μεγάλες γιατί όπως ανέφερε «δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι επιχειρήσεις αυτές παραμένουν ανασφάλιστες και δεν φροντίζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να προστατεύσουν την περιουσία τους».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να συνδράμουν οι επιχειρήσεις μετά τη μείωση της φορολογίας αναφορικά με την αύξηση των μισθών που πρέπει να έρθουν «πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και μάλιστα «πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα». «Πολλές φορές λέω στους επιχειρηματίες οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους πως μπορούν να πληρώσουν περισσότερο και είναι βέβαιο ότι θα βρουν και αυτό γίνεται στην πράξη» ανέφερε.

Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός απάντησε με μια κατηγορηματική άρνηση στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτά».

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε αναφορά στις αλλαγές που θα γίνουν στην Πολιτική Προστασία. Αυτές αφορούν σε:

- Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα.

- Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

- Εκπαίδευση των στελεχών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, για να δουλεύουν συντονισμένα με τις κεντρικές Αρχές.

- Περισσότερα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας και την προσφορά της και αναφέρθηκε αναλυτικά σε δράσεις του ΑΙΓΙΣ επισημαίνοντας ότι στο μέλλον θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι είμαστε φέτος.

Το rotation δεν έγινε στην τύχη

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν ήταν αποτελεσματικό το rotation στην κυβέρνηση το καλοκαίρι απάντησε: «Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Έκρινα και σκέφτηκα ποιος μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, το ακούω αλλά κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά πρέπει να πω ότι μέσα σε 3 μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα την πάρουμε σε 3 μήνες και την πήραμε. Κλείνουμε ένα πολύ τραυματικό κύκλο. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Άρα καλή η κριτική, ναι, βλέπω τη δυσθυμία αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Λογικό να μας ασκείτε κριτική επιμέρους αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%».

H Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ

Από το 2024 θα εφαρμοσθεί το αυξημένο τέλος διαμονής – Έρχονται νέα προγράμματα από το ΕΣΠΑ

Ως προς τον φόρο διαμονής ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως από τη στιγμή που αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό μας για τις φυσικές καταστροφές είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε και τους πόρους για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτήν την επιλογή μας και θεωρώ λογική την επιλογή να αυξήσουμε το τέλος διαμονής κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας. Είναι ένα τέλος το οποίο πρωτίστως βαραίνει τους επισκέπτες μας οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα. Δεν θεωρώ ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα ανταγωνισμού σε ξενοδοχεία τα οποία μπορούν να χρεώνουν 500 ευρώ το βράδυ να πληρώσει κάποιος και 5 ευρώ παραπάνω το βράδυ για ένα αποθεματικό το οποίο θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα τόσο όμορφη και τόσο ασφαλής, είπε. «Θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αυτό το έκτακτο τέλος το οποίο θα εξειδικευθεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2024» ανέφερε.

Για το τραπεζικό σύστημα και την πρόσβαση μικρομεσαίων, ανέφερε πως θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα προφανώς πάντα με τις σχετικές εγκρίσεις Τράπεζας της Ελλάδος και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις, ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα, πάντα σε σφικτό εποπτικό πλαίσιο. Ανέπτυξε το ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει κάνει με πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια έτσι ώστε να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε 60.000 επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις τράπεζες. Προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών θα έλεγα αποφάσεων και εξαγγελιών σχετικά με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται και τα οποία θα αποτελέσουν μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπό συζήτηση νέες παρεμβάσεις για το Airbnb

Για τις βραχυχρόνιες συμβάσεις και την εξαγγελία για την επιβολή ΦΠΑ σε όσους εκμεταλλεύονται τουλάχιστον 3 ακίνητα τύπου Airbnb, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και «πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μεγαλύτερη ισορροπία έτσι ώστε να μην έχουμε αυτού του βαθμού την πίεση την οποία έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές». Πρόσθεσε πως «αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε και παραπέρα αυτό θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την τοπική διοίκηση» αλλά «χωρίς όμως να σκοτώσουμε σε εισαγωγικά μια σημαντική αγορά για τη χώρα από την οποία ας μη γελιόμαστε υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων». Εξήγησε πως δεν θέλουμε ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης να καταστρατηγείται και να γίνεται ντε φάκτο πιο μαζική επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς αυτοί οι οποίοι επιχειρούν στον κλάδο αυτόν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τις οποίες θα είχαν εάν φαινόντουσαν ως κανονικοί επιχειρηματίες και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε μέσα από τις οι ρυθμίσεις τις οποίες θα ψηφίσουμε πολύ σύντομα.

Οργανωμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα φιλόδοξα σχέδια τα οποία έχουμε συνολικά για τον πρωτογενή τομέα με παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Οι αγρότες θα γνωρίζουν ότι όποτε υπάρχει ανάγκη για στήριξη της πολιτείας θα είναι εκεί στα πλαίσια πάντα προφανώς των δυνατοτήτων τις οποίες έχουμε. Επίσης αναφέρθηκε στην «αλλαγή ή προσαρμογή θα έλεγα του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική κρίση» που «είναι μια μεγάλη πρόκληση η οποία θα μελετηθεί από αυτή την κυβέρνηση» και «μπορεί να δημιουργήσει απειλές, αλλά θα μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα ευκαιρίες: για νέες καλλιέργειες, για αλλαγή καλλιεργειών, ενδεχομένως για βελτιωμένα εισοδήματα». «Αλλά και οι παραγωγοί μας χρειάζονται κατεύθυνση» ανέφερε και ανήγγειλε μια οργανωμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή μας τομέα σε όλα τα επίπεδα: από την αλιεία μας (τι σημαίνει ας πούμε η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών για την για την αλιεία) έως το ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, στην κτηνοτροφία μας». Και αυτό «ώστε να γνωρίζουμε πως αν το 2030 επαληθευθούν οι προβλέψεις των ειδικών για την σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας αυτό τι σημαίνει τελικά για τον πρωτογενή μας τομέα». Ειδική αναφορά έκανε στη διαχείριση του νερού «το οποίο είναι υπερπολύτιμο αγαθό».

Στοχευμένη στους ευάλωτους η στήριξη στο ρεύμα

«θα υπάρχει ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών ως προς τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος» ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. «Ευτυχώς δεν είμαστε στη θέση που ήμασταν πέρσι να πρέπει να χειριζόμαστε ακραίες τιμές φυσικού αερίου και να παρεμβαίνουμε στην αγορά με πιο επιθετικό τρόπο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά πρωτίστως, αλλά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι η απόκτηση της είναι σημαντική γιατί ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης και για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Το επιτόκιο αναφοράς έχει τη σημασία του αλλά έχει και το σπρέντ. Σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία. Όσο θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Το κύριό μας μέλημα για τους επόμενους μήνες είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».

Πρωτοφανές φαινόμενο

Απαντώντας σε ευρεία ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα ειδοποίησης των κατοίκων της Λάρισας, τον χρόνο ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και του παραγωγικού ιστού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επιδεικνύοντας σχετικό χάρτη του ΜΕΤΕΟ την διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ντάνιελ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι "για Ιανό μας είχαν προειδοποιήσει" οι μετεωρολόγοι. Όπως τόνισε το καιρικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η Θεσσαλία ήταν πολύ εντονότερο και δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Αντίστοιχα, ως προς την ενεργοποίηση του 112 επεσήμανε ότι αυτά είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη Θεσσαλία και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.

«Αν σε πιάσει η πλημμύρα στο δρόμο» είναι χειρότερα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η σύσταση ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι σε υψηλότερο όροφο και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.

Βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι άλλη χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη θεομηνία

Ερωτώμενος για τον δικό του απολογισμό για το επιτελικό κράτος, και για το εάν λειτούργησε ή όχι στα πρόσφατα γεγονότα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να ασκεί τις αρμοδιότητες του. "Διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία εξασφαλίζει το επιτελικό κράτος. Είναι ένας τρόπος διοίκησης" είπε και τόνισε ότι λειτούργησε το επιτελικό κράτος αφού δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο και όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την δικιά του αρμοδιότητα ο καθένας. Άλλος με τη δημόσια υγεία άλλος με τη συλλογή νεκρών ζώων, άλλος τις υποδομές είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι "αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος" και σημείωσε ότι είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι άλλη χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη θεομηνία με βάση τον όγκο νερού που έπεσε. "Το παραδέχθηκαν όλοι οι ειδικοί και δεν καταλαβαίνω πως φταίει το επιτελικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στην μη ύπαρξη του επιτελικού κράτους. Να μην υπήρχε συντονιστικό όργανο; Να μην υπήρχε συντονισμός;" αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη η κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η θεομηνία αυτή συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια.

"Δεν κάναμε ακόμη την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο, και θα μας απασχολήσει ως προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία. Μην πετροβολούμε όμως έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης τον οποίο εγώ θα στηρίζω γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ορθολογική διαχείριση των υδάτων

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ. Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.

Αναδείξαμε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας

Ερωτηθείς αν μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να λειτουργήσει καλύτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. «Είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα, γι' αυτό αναδείξαμε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας. Να δούμε τι περισσότερο θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «για την επάρκεια των αντιπλημμυρικών θα δούμε», τονίζοντας ότι ορθά έχει εξαγγελθεί εισαγγελική έρευνα. Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης πλημμυρών, αλλά θέμα διαχείρισης νερών, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες πόλεις δεν πλημμύρισαν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ξεκινήσει από την εποχή της εκτροπής του Αχελώου. «Η χώρα μας ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τόσα χρήματα για υποδομές. Η απαίτησή μου είναι το πρόγραμμα να τρέξει όσο γίνεται πιο γρήγορα». Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στο θέμα της απόκτησης νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι «νέα Canadair αυτή τη στιγμή δεν παράγονται, θα είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε Canadair το 2026».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους η αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στις παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, αλλά και στη θωράκιση από την κλιματική κρίση. Για το θέμα των κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα απαιτήσει πολλούς πόρους και ανέδειξε την σημασία της δυνατότητας που έχει πλέον και δημοσιονομικά η χώρα να αντεπεξέλθει στο εν λόγω κόστος.

Για τα κονδύλια της επισήμανε πως είναι νέοι πόροι και τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και οι διπλωματικές κινήσεις που θα γίνουν για να διατεθούν επιπλέον κονδύλια το 2024 και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και από το Αγροτικό Αποθεματικό και να αυξηθεί πανευρωπαϊκά ο προϋπολογισμός τους. Ειδικά στο Αγροτικό Αποθεματικό ανέφερε πως το Ελληνικό αίτημα το πρώτο αίτημα που θα κατατεθεί το 2024.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισ. ευρώ και είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει με ευελιξία, όπως και τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε επίσης αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

«Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους συναδέλφους μου στην ΕΕ για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας στοιχίσει και χρήματα θα έρθουν και από ευρωπαϊκούς αλλά και από εθνικούς πόρους τόνισε και δήλωσε ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν μια τέτοια καταστροφή συνέβαινε πέντε χρόνια πριν.

Οι μισθοί στη χώρα μας αυξήθηκαν επειδή μειώνεται η ανεργία

Ερωτώμενος για τους μισθούς, και το εάν αντέχει η Οικονομία τις αυξήσεις και για τους κατώτατους μισθούς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει να πει κάτι για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό το οποίο θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ προσέθεσε ότι έθεσε δυο στόχους γι’ αυτή την τετραετία: Πρώτον ο μέσος όρος των μισθών να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 980, τονίζοντας ότι ο καθορισμός του μισθού είναι ζήτημα της αγοράς.

Είπε ότι οι μισθοί στη χώρα μας αυξήθηκαν επειδή μειώνεται η ανεργία και οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό και πληρώνουν περισσότερο. Σημείωσε ότι ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση με την μείωση της φορολογίας και ως εκ τούτου μπορούν να δώσουν αυξήσεις. Προσέθεσε ότι "παρατηρούμε σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία αλλά η ελληνική οικονομία έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και λέω στους επιχειρηματίες "πληρώστε περισσότερα για να βρείτε καλούς εργαζόμενους". Σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν λελογισμένες παρεμβάσεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα δίνουν δυνατότητα ευελιξίας στις επιχειρήσεις.

Προς υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημιές από φυσικές καταστροφές σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης. «Το κάναμε με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά αν μπορούμε ως κράτος να αποζημιώνουμε και ποια είναι η ευθύνη κάθε φυσικού προσώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι τελικά και η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα. Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, ξεκινά από τον ΕΛΓΑ που ο κανονισμός του έρχεται από τη δεκαετία του ΄50, είναι μεγάλη και δύσκολη συζήτηση». Και συμπλήρωσε ότι αντιμετωπίζουμε φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Θα βρούμε και θα τσακίσουμε όποιον κάνει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις

Για το θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από στατιστικούς δείκτες, προσθέτοντας ότι είναι αλήθεια ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Χαρακτήρισε παγκόσμιο φαινόμενο την ακρίβεια, το οποίο αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους: «Με βοηθήματα που δεν είναι δομική απάντηση στο πρόβλημα. Χρειάζεται σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω αύξησης μισθών και μείωσης φόρων. Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Θέλω να επιμείνω σ' αυτό. Μπορούμε πια να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Π.χ. οι αυξήσεις στα προϊόντα λόγω της Θεσσαλίας δεν είναι δικαιολογημένες, αν κάποιος το κάνει πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις. «Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε. Όσο μεγάλος κι αν είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης

Ερωτώμενος για την κοινωνική πολιτική και την επίτευξη στόχων σε σύγκλιση με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Είπε ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανύσουμε». Μίλησε για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην Ευρώπη με την αξιοποίηση σημαντικών εργαλείων, αναφέρθηκε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην επιδοματική πολιτική που πρέπει να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη. Τόνισε όμως ότι «για την αντιμετώπιση της φτώχειας πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο ζήτημα της εργασίας και την αντιμετώπιση της δομικής ανεργίας» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι ο άνθρωπος που έχει μία αξιοπρεπή δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό βγαίνει κατά κανόνα από την παγίδα της φτώχειας. Εξήγησε ότι ακόμη δεν είμαστε εκεί που θέλουμε με την ανεργία αλλά η ανεργία αποκλιμακώνεται και αναφέρθηκε στο ξεπάγωμα των τριετιών που εξήγγειλε. Μία ανάπτυξη με περισσότερη ισότητα ή με λιγότερες ανισότητες είναι στον πυρήνα και της δικής μου φιλελεύθερης πολιτικής κοσμοθεωρίας, είπε.

Δεν αλλάξαμε στρατηγική έναντι της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το αν προτίθεται να πάει τη Χάγη με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.

"Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα" είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.

"Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει προοπτική υποχωρήσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων, και σε ποια ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών του. Ο όρος "υποχωρήσεις" δεν είναι δόκιμος είπε, και προσέθεσε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο "μετακινήσεις", αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα που συζητά με την Τουρκία "δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά". Τόνισε επίσης ότι επί σαράντα χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όπως είπε "και να μη μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν 40 χρόνια αλλά δεν υπήρχε πάντα ένταση. Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες".

Η φυλάκιση Μπελέρη σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία

Ερωτώμενος για την φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. "Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ" είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της.

"Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα

Αναφορικά με το γραφείο στη Θεσσαλονίκη είπε ότι είναι λογικό να υπάρξει μία συγχώνευση τρόπον τινά με το γραφείο του στη Βουλή.

«Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα», τόνισε. Τη βλέπει όπως είπε δυναμική, με μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα με τουρισμό με καλύτερα πανεπιστήμια,… Όταν λειτουργήσει το μετρό και θα υπάρχει και το flyover και θα έχουν υλοποιηθεί και όλα τα έργα θεωρεί ότι οι Θεσσαλονικείς θα πάψουν να είναι καχύποπτοι, κάτι που δικαιολογείται.

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ποιον θέλει ως αντίπαλό του, αλλά και για το ενδεχόμενο comeback του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί μια φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» αλλά δεν μπορεί να κάνει καμία τοποθέτηση όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε ότι «προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Αλλά από κει και πέρα, το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».

Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο

Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.

Η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή».

«Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.

Η εμπλοκή μας στις περιφερειακές εκλογές σταματά σε 13 περιφερειάρχες και 3 δημάρχους

Ερωτώμενος για το εάν μπορεί να μην πάει καλά η ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές, και εάν σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μετεγκατάσταση χωριών που «πνίγονται», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θέλει να συνεννοείται με τους περιφερειάρχες που έχουν αναπτυξιακό έργο να υλοποιήσουν, και πρέπει να είναι συντονισμένοι με την κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία όπως είπε, και τόνισε ότι τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. "Σε 13 περιφερειάρχες και 3 δημάρχους δώσαμε χρίσμα και εκεί σταματά η εμπλοκή μας" είπε. Τέλος για το ενδεχόμενο μετεγκατάσταση χωριών, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση ερήμην των τοπικών κοινωνιών, προσέθεσε ότι χρειαζόμαστε την άποψη των ειδικών επιστημόνων, και εάν αυτοί πουν ότι πρέπει κάποια χωριά να μετακινηθούν "τότε θα μιλήσουμε με τους κατοίκους. Σε συνεννόηση μαζί τους θα γίνει ότι πρέπει να γίνει".

Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που τον φέρουν να θέλει να αναλάβει θέση στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με αιφνιδιάζετε. Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει ‘δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω'». Πρόσθεσε πως έχει εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός της χώρας και θα τιμήσει την ψήφο του λαού για την επόμενη τετραετία, υπογραμμίζοντας πως προτιμά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπεί την Ευρώπη στην Ελλάδα. «Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι 3ετίες – Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης - ΦΠΑ στα airbnb –Παράταση market pass για Θεσσαλία, Έβρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider