Μετά από ένα σερί αποτυχημένων συζητήσεων, οι συνομιλίες μεταξύ του Writers Guild of America και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, μπήκαν ξανά σε τροχιά με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα λήξει την πολύμηνη απεργία που συγκλόνισε τη μεγαλύτερη αμερικανική βιομηχανία θεάματος. Τόσο η WGA όσο και η AMPTP, επεξεργάζονται τους όρους της συμφωνίας δηλώνοντας ωστόσο ικανοποιημένοι.
Όπως ανέφερε η επιτροπή διαπραγματεύσεων της WGA στα μέλη της: «Αυτό που κερδίσαμε με αυτή τη συμφωνία –κυρίως όλα όσα κερδίσαμε από τις 2 Μαΐου– οφείλεται στην προθυμία μας να δείξουμε τη δύναμη και την αλληλεγγύη μας, να περπατήσουμε δίπλα-δίπλα και να αντέξουμε τον πόνο και την αβεβαιότητα των τελευταίων 146 ημερών».
Να υπενθυμίσουμε πως οι σεναριογράφοι του Hollywood ξεκίνησαν τις απεργίες στις αρχές Μαΐου και καθώς δεν υπήρχε συμφωνία, σταδιακά κορυφαία στούντιο, όπως η Disney, η Paramount, η Universal και η Warner Bros, κατέβαζαν ρολά.
Βασικό ζητούμενο των απεργών ήταν η προστασία τους απέναντι στην επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης-καθώς όλο και περισσότεροι αναφέρουν πως οι σεναριογράφοι θα αντικατασταθούν με ΑΙ-ενώ ανάμεσα στα αιτήματά τους ήταν και οι ανάγκη για αυξήσεις για τη δουλειά τους προβάλλεται παγκοσμίως σε πλατφόρμες.
Η WGA δεν αποκάλυψε τους τελικούς όρους της συμφωνίας, έκανε όμως λόγο για μια «εξαιρετική συμφωνία – με σημαντικά κέρδη και προστασία για τους σεναριογράφους».
Μια σειρά από διεργασίες θα ακολουθήσουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας προκειμένου να επικυρωθεί και από τα μέλη των καλλιτεχνικών ενώσεων με την WGA να δηλώνει ωστόσο ότι η απεργία δεν έχει τελειώσει και κανένα μέλος της συντεχνίας δεν πρόκειται να επιστρέψει στη δουλειά μέχρι να επικυρωθεί επίσημα.
Όσο για το επόμενο πεδίο μάχης, φαίνεται πως είναι οι τηλεοπτικοί ηθοποιοί-μέλη του Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists, που απεργούν από τα μέσα Ιουλίου και διεκδικούν παρόμοιες συμβάσεις με εκείνες των σεναριογράφων.
Να σημειωθεί πως όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες του Hollywood συμμετείχαν δυναμικά στις απεργίες με σκοπό να βελτιώσουν τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και τα επιδόματα υγείας και συντάξεων, καθώς και να προστατεύσουν τη δουλειά τους από την επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης.