Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σήμερα ότι η Ρωσία κατέδειξε ότι δεν είναι «αξιόπιστος εταίρος», μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις κατηγορίες της Αρμενίας ότι δεν τους στήριξε η Μόσχα.
«Η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό.
Τη Κυριακή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματικές» τις συμμαχίες της χώρας του, κάτι που η Ρωσία αμφισβητεί.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «προσυπογράφει» τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής στην περιοχή ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι άμαχοι. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για το θέμα αυτό, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Μίλερ ζήτησε να συνεχίσει να τηρείται η κατάπαυση του πυρός, να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Το Βερολίνο κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τους αμάχους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή.
«Υπάρχουν παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο στην αρμενική πλευρά των συνόρων και, επομένως, δεν μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες από το ίδιο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ και επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τον ΟΗΕ, ότι «η στρατιωτική βία που είδαμε από το Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτη». Αναφερόμενος στους Αρμένιους της περιοχής, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό τώρα το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει την ευθύνη για την αξιόπιστη και συνολική προστασία του πληθυσμού» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απέλαση ή ακόμη και την αναγκαστική μετανάστευση των Αρμενίων του Καραμπάχ. «Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με τους εταίρους μας, να προστατεύσει τους αμάχους και να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό θα είναι για μας το μέτρο σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ.
Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε την περασμένη Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Βαχάγκν Χατσατουριάν. «Εκφραστήκαμε πολύ ξεκάθαρα και καλέσαμε το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας και επίσης να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Χέμπεστραϊτ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχει υπάρξει συνομιλία του κ. Σολτς με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. «Πιστεύω όμως ότι ο κ. Αλίεφ γνωρίζει τη θέση μας. Έγινε άλλωστε σαφής και διεθνώς την περασμένη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση». Τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή έχουν καθήκον να συμβάλουν στη διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού, τόνισε.
Ερωτώμενος εάν η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν θεωρούνται ασφαλής τόπος προέλευσης, ο Στέφεν Χέμπεστράιτ απάντησε αρνητικά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι για την ώρα δεν υπάρχει προσφυγική κίνηση από την περιοχή προς τη Γερμανία.
Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αρμενίων, οι οποίοι ζητούσαν από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν «στις πράξεις γενοκτονίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν» εναντίον των ανθρώπων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ