Οι Σλοβάκοι καλούνται το Σάββατο στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει αν η χώρα τους θα παραμείνει πιστή στη φιλοδυτική πολιτική της ή θα πλησιάσει στη Ρωσία.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του λαϊκιστικού Smer- SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) του Μίχαλ Σιμέτσκα, αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αυτή η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατακλύστηκε από παραπληροφόρηση, με αναλύσεις να δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός είναι έτοιμος να πιστέψει σε ψευδείς ειδήσεις.
Οι σημερινές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα ποσοστά των δύο μεγάλων αντιπάλων να κυμαίνονται γύρω στο 20%.
«Θα είναι δύσκολη μάχη», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Γκριγκόρι Μεσέζνικοφ.
Οι αφίσες του Smer- SD στους δρόμους της Μπρατισλάβα υπόσχονται «σταθερότητα, τάξη και ευημερία», ενώ αυτές της Προοδευτικής Σλοβακίας «ένα αξιοπρεπές μέλλον».
Ο Φίτσο προσπάθησε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους υποσχόμενος να σταματήσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Υπέρ του Κρεμλίνου
Η Μπρατισλάβα έχει προσφέρει σημαντική ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει τους φιλικούς δεσμούς της χώρας του με τη Μόσχα.
«Η πιθανή αλλαγή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει τις απόψεις των ψηφοφόρων και τη στήριξή τους στα κόμματα», σχολίασε ο Μεσέζνικοφ.
Οι φιλελεύθεροι του Σιμέτσκα έχουν υποσχεθεί «να συνεργαστούν για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας» και να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία.
Το κόμμα Hlas- SD του πρώην πρωθυπουργού Πέτερ Πελεγκρίνι βρίσκεται στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Το κόμμα αυτό δημιουργήθηκε το 2020 έπειτα από τη ρήξη που σημειώθηκε στο Smer, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Φίτσο από την πρωθυπουργία έπειτα από τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.
Ο φόνος αυτός είχε προκαλέσει το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς ο Κούτσιακ είχε αναφερθεί σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του, στους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και του Smer- SD.
Μεταξύ των άλλων κομμάτων που είναι πιθανό να εισέλθουν στο κοινοβούλιο είναι το κίνημα OLaNo του Ίγκορ Μάτοβιτς νικητή των προηγούμενων εκλογών, το 2020, με βάση ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς.
Το OLaNo σχημάτισε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος αποδείχθηκε εύθραυστος, με το δεξιό κόμμα Είμαστε Οικογένεια (Sme Rodina), το φιλελεύθερο Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS) και το κεντρώο κόμμα Για τον Λαό.
Όλα αυτά τα κόμματα μπορεί να διατηρήσουν την παρουσία τους στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ο Μάτοβιτς παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2021 μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, κυρίως για την αγορά ρωσικών εμβολίων τα οποία οι περισσότερες χώρες απέφυγαν να προμηθευτούν.
Κυβέρνηση συνασπισμού
Ο διάδοχός του Έντουαρντ Χέγκερ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μάτοβιτς, παρέμεινε στην πρωθυπουργία 20 μήνες προτού παραιτηθεί έπειτα από ψήφο μομφής στο κοινοβούλιο.
Τόσο το Smer- SD όσο και η Προοδευτική Σλοβακία θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους σε άλλα κόμματα προκειμένου να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Το Hlas- SD ενδέχεται να αποτελέσει σύμμαχο οποιουδήποτε από τα δύο αυτά κόμματα, αν και ο Πελεγκρίνι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στον Φίτσο.
Ο ίδιος ο Φίτσο ίσως προσπαθήσει να προσελκύσει το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο Σιμέτσκα θα απευθυνθεί πιθανόν στους κεντρώους και τους δεξιούς.
Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι γνωστά την Κυριακή το πρωί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ