Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών
Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε σχεδόν 152.000 υποψηφίους. Στις 22:30 της Κυριακής αναμένονται τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα.

Στις κάλπες των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών θα βρεθούν την Κυριακή οι ψηφοφόροι, για να επιλέξουν τους τοπικούς άρχοντες σε δήμους και περιφέρειες, μέσα από έναν συνολικό αριθμό υποψηφίων που είναι λίγο μικρότερος από 152.000 άτομα.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00, δηλαδή μετά την πάροδο 12 ωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης έδωσε μερικές διευκρινήσεις επί της εκλογικής διαδικασίας. Όπως ανέφερε, «δεδομένου ότι τα ψηφοδέλτια είναι ενιαία στους νομούς της χώρας, άρα και οι κοινότητες είναι μέσα στα ψηφοδέλτια, εάν γίνει λάθος και ψηφίσει κάποιος άλλη κοινότητα, για παράδειγμα, καταθέσει το ψηφοδέλτιο του δήμου Καρδίτσας και ψηφίσει άλλη κοινότητα από αυτή που υπάγεται ο ψηφοφόρος, δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο». Σε αυτή την περίπτωση το ψηφοδέλτιο μετρά υπέρ του συνδυασμού, αλλά όχι ο σταυρός υπέρ του υποψηφίου της κοινότητας.

Το ποσοστό νίκης

Για να επιτευχθεί νίκη, ο συνδυασμός που θα επικρατήσει θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 43,1% για την εκλογή δημάρχου, ενώ 3% είναι το ελάχιστο ποσοστό για τους συνδυασμούς ώστε να συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυριανουδάκης, στις κοινότητες βάζουμε έναν σταυρό για πρόεδρο και δύο για κοινοτικούς συμβούλους. Αποσαφήνισε ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τον πληθυσμό. Στους δήμους που είναι με πληθυσμό κάτω από 10.000, οι σταυροί για δημοτικούς συμβούλους είναι τρεις. Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Όσον αφορά τις Περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4 κατά περίπτωση. Πάντως, στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Η αποζημίωση των εφορευτικών επιτροπών

Ένας «νεωτερισμός» αυτών των Αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι η αποζημίωση που θα καταβληθεί στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, σε μια προσπάθεια να εκλείψουν τα φαινόμενα του παρελθόντος, με τις λειψές ως και κάποιες φορές ανύπαρκτες εφορευτικές επιτροπές. Την Κυριακή θα καταβληθεί στα μέλη τους το ποσό των 40 ευρώ, ενώ για όπου υπάρξει Β' γύρος- την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου- η αποζημίωση θα ανέλθει σε 30 ευρώ.

Τι ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον γγ του ΥΠΕΣ, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται στις 22:30. Βέβαια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριανουδάκης υπάρχει η πιθανότητα για να έχουμε νωρίτερα τα αποτελέσματα, «αν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ακολουθήσουν την οδηγία ότι πρώτα θα βγάλουμε τα ψηφοδέλτια, μετά τα στέλνουμε και μετά μετράμε σταυρούς». Πρόσθεσε ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ για την γρήγορη αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, έτσι όπως συνέβη και στις βουλευτικές εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider