Ισραήλ: Σφράγισε τα σύνορα της Γάζας- Νεκροί 1500 μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Σφράγισε τα σύνορα της Γάζας- Νεκροί 1500 μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ
Η κίνηση αποτελεί πρελούδιο της επικείμενης χερσαίας επιτήρησης του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:25

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, ο ισραηλινός στρατός (IDF) προχώρησε στο σφράγισμα των συνόρων της Γάζας. Η κίνηση ερμηνεύεται ως πρελούδιο της επικείμενης χερσαίας επιτήρησης του IDF στον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που γύρω από τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί 100.000 ισραηλινοί στρατιώτες και βαρύς οπλισμός. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η εκκένωση όλων των ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο IDF έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο του φράχτη στα σύνορα με τη Γάζα. Βέβαια, ο στρατός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξουν διεισδύσεις μαχητών, ωστόσο «γνωρίζουμε ότι από τη χθεσινή νύχτα, κανείς δεν εισήλθε» στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα και δημιουργούν το υπόβαθρο για τις επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτικές των προθέσεων οι πρωινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχη Ρίτσαρντ Χεχτ, που ανέφερε ότι «το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά και θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες ζωών». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν λάθη όσον αφορά το χτύπημα στόχων στη Γάζα.

Νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ήταν ανοικτή η διάβαση προς Αίγυπτο και καλούσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Με νεώτερη ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι η διάβαση έκλεισε και πλέον η Γάζα τελεί υπό καθεστώς πλήρους αποκλεισμού.

- Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Πώς θα τελειώσει η σύγκρουση χωρίς να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο;

Νεκροί 1500 μαχητές της Χαμάς

Πέρα του σφραγίσματος των συνόρων, ο IDF ανακοίνωσε τον θάνατο μεγάλου αριθμού μαχητών της Χαμάς. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 1.500 σοροί ενόπλων της σε ισραηλινό έδαφος.

-Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Ανακτήθηκε ο έλεγχος των συνόρων με Γάζα - 900 νεκροί Ισραηλινοί - Απειλές Χαμάς για ομήρους

Χτυπήματα της πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε περισσότερους από 200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι στόχοι περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, έναν χώρο αποθήκευσης όπλων που βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί, ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς και έναν πολυώροφο πύργο που χρησιμοποιούσε η ομάδα. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι «επικεντρωνόμαστε στις εκτεταμένες ζημιές, όχι στην ακρίβεια των χτυπημάτων». Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν επιτιθέμενο στο Κιμπούτζ Σαάντ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν εντόπισε καμία διείσδυση από τα σύνορα όλη τη νύχτα. Τα στελέχη της Χαμάς δεν έχουν «που να κρυφτούν στη Γάζα. Θα τους φτάσουμε παντού», ανέφερε ο Χάγκαρι, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι πλέον πάνω από 770 άτομα, ενώ περισσότεροι από 4.100 είναι οι τραυματίες. Πρόσθεσε ότι πάνω από 100 παιδιά και περισσότερες από 100 γυναίκες ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Επαναπατρίζονται οι έφεδροι

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα πως έχει στείλει μεταγωγικά αεροπλάνα στην Ευρώπη για να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους εκατοντάδες Ισραηλινούς οι οποίοι θα υπηρετήσουν ως έφεδροι στον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται από το σαββατοκύριακο.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως αεροπλάνα Hercules λαμβάνουν μέρος στην επείγουσα αερομεταφορά. Δεν έκανε γνωστό πού στην Ευρώπη έχουν σταλεί, αναφέρει το ΑΠΕ.

Εξάλλου, στη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε σήμερα γνωστό πως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται σε επαφή αναφορικά με την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΟΗΕ: 187.000 εκτοπισμένοι από τη Γάζα

Από ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 187.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί απ' όλη τη Λωρίδα της Γάζας - και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Υπάρχουν 137.500 άτομα που έχουν καταφύγει σε 83 σχολεία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το γραφείο της UNRWA στη Γάζα «υπέστη ζημιές λόγω των αεροπορικών επιδρομών». Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα δεν μπόρεσαν να λάβουν τις μερίδες τροφίμων του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, καθώς τα κέντρα διανομής έχουν κλείσει, προσθέτει στην ανακοίνωση του ο οργανισμός.

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο Γάλλων

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ακόμη πολιτών της στο Ισραήλ, ανεβάζοντας τον αριθμό των Γάλλων υπηκόων που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς σε τέσσερις.

Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν επίσης ότι δεν έχουν νέα για άλλους 13 Γάλλους υπηκόους, «των οποίων η κατάσταση θεωρείται πολύ ανησυχητική, μερικοί από τους οποίους πιθανότατα έχουν απαχθεί».

Όπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε την απειλή της Χαμάς για απαγωγή ομήρων, εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές χωρίς προειδοποίηση. «Ο εκβιασμός της Χαμάς μετά τις τρομοκρατικές της ενέργειες είναι απεχθής και απαράδεκτος», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι ΗΠΑ «δείχνουν» Ιράν - Διπλωματικός «πυρετός» για να αποτραπεί η ανάφλεξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider