Σολτς: Να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας- Ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική προσφύγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: Να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας- Ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική προσφύγων
Ο Γερμανός καγκελάριος για το μεταναστευτικό, παραδέχθηκε ότι έρχεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη χώρα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε την στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σολτς ζήτησε επίσης την στήριξη των ανθρώπων στη Γερμανία, «ώστε να εγγυηθούμε όλοι την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας».

«Είναι τρομερό να βλέπει κανείς πώς σκοτώνονται άνθρωποι, πώς ταπεινώνονται, πώς οι απαχθέντες συνεχίζουν να ταπεινώνονται και να απειλείται η ζωή τους (…) Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της (…) Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή και είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξη του αργά χθες (Τετάρτη) το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναφέρθηκε σε «εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες», μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σήμερα ο Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος κατά το παρελθόν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Χαμάς, ενώ χθες είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και προσεχώς θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ο κ. Σολτς τόνισε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν πρέπει να είναι πολύ διακριτικές και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των απαχθέντων βρίσκονται και Γερμανοί πολίτες. Απευθύνθηκε δε στους πολίτες της Γερμανίας και, υπό το φως των εκδηλώσεων υποστηρικτών της Χαμάς, ζήτησε τη βοήθειά τους: «Ζητώ τη στήριξη των πολιτών ώστε όλοι μαζί να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας και να σταθούμε στο πλευρό τους με αλληλεγγύη», δήλωσε και τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν θα γίνονται αποδεκτές. Το κράτος θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των παραβατών, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι τα εβραϊκά ιδρύματα θα προστατεύονται από τις αρμόδιες αρχές. «Είναι αρκετά "πικρό" το γεγονός ότι πρέπει καν να προστατεύονται, αλλά το κράτος θα το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, παραδεχόμενος ότι πλέον «έρχεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων». «Είναι πρόκληση το γεγονός ότι έρχονται τόσοι πολλοί στη Γερμανία παράτυπα», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο περιοριστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Νωρίτερα χθες ο κ. Σολτς είχε προσκαλέσει τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σε συνάντηση για αύριο (Παρασκευή), με αντικείμενο την μεταναστευτική πολιτική, μαζί με τους εκπροσώπους των κρατιδίων.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ακόμη την ανάγκη η αυστηρότητα στη διαχείριση της μετανάστευσης να διέπεται από μέτρο. «Να εφαρμόσουμε ό,τι είναι απαραίτητο (…) Να είμαστε αυστηροί και ξεκάθαροι, χωρίς όμως να βγάζουμε και αφρούς από το στόμα», είπε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλείς χώρες προέλευσης, αναφερόμενος ειδικά στη Μολδαβία και στη Γεωργία, οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Επικοινωνία του Σαουδάραβα διάδοχου με τον Ιρανό πρόεδρο για την «ενότητα του ισλαμικού κόσμου»

Κίσιντζερ : Λανθασμένης πολιτική του Βερολίνου στο μεταναστευτικό

Ως συνέπεια της «λανθασμένης» μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας περιέγραψε ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ τις εικόνες υποστηρικτών της Χαμάς να πανηγυρίζουν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων και ζήτησε την τιμωρία της οργάνωσης, προκειμένου να μην μπορέσει να επαναλάβει ενέργειες όπως η πρόσφατη επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Βρίσκω επώδυνους τους πανηγυρισμούς για αυτό που συνέβη, το οποίο τυπικά αποτελεί και εγκληματική πράξη. Ήταν μεγάλο λάθος να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, διότι έτσι δημιουργούνται ομάδες (διαφορετικών) συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Κίσιντζερ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία της Welt. Ο βετεράνος πολιτικός, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, ούτε επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζει τη Χαμάς. «Είναι αδιανόητο για τους Ισραηλινούς η διεθνής κοινότητα να συζητήσει με εκείνους που ξεκίνησαν την σύγκρουση, που σκότωσαν τόσους ανθρώπους και πήραν τόσους ομήρους. Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία. Πρέπει να υπάρξει σοβαρός περιορισμός των δυνατοτήτων (της Χαμάς) προκειμένου να μην επαναλάβει τέτοιες πράξεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Χαμάς θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο και το Ισραήλ να «επανεδραιώσει την εθνική κυριαρχία του» στην περιοχή.

Ερωτώμενος σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κίσιντζερ τόνισε ότι θα πρέπει «να καταστήσει σαφές στις χώρες που σχεδιάζουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ότι θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό», καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη, ενώ, ειδικά για τη Γερμανία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ - εν ανάγκη και στρατιωτική».

«Πράσινο φως» για τα drones

Η Γερμανία έδωσε χθες Τετάρτη το πράσινο φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron TP, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της το Σάββατο και φέρεται να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ζήτησε το σαββατοκύριακο από το Βερολίνο να θέσει στη διάθεσή της τα δυο UAVs, ισραηλινής κατασκευής (IAI), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στον παραθαλάσσιο θύλακα.

Η Μπούντεσβερ μισθώνει «πέντε drones αυτού του τύπου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκπαίδευση γερμανών στρατιωτικών» στο Ισραήλ, εξήγησε το υπουργείο.

Κατά τις πληροφορίες του Σπίγκελ, το Ισραήλ ανέστειλε την εκπαίδευση 16 Γερμανών χειριστών στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς. Αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη Γερμανία.

Η απόκτηση εξοπλισμού για να φέρουν οπλισμό τα αεροσκάφη αυτά εγκρίθηκε πέρυσι από το Βερολίνο, έπειτα από πολυετή διάλογο για το ζήτημα στη χώρα.

Ο Μπόρις Πιστόριους, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, είπε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO νωρίτερα χθες πως αν η κατάσταση χειροτερέψει το Ισραήλ μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία των συμμάχων και των εταίρων του. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «δεν χρειάζονται υποστήριξη στρατιωτικής ή τεχνικής φύσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διάγγελμα Νετανιάχου: Η μοίρα του Ισραήλ κρέμεται από μια κλωστή - Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένα πτώμα

Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νεκροί Ισραηλινοί - Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο

Guardian: Η ασύλληπτη φρίκη της σφαγής στο κιμπούτς Κφαρ Aζά

gazzetta
gazzetta reader insider insider