Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νεκροί Ισραηλινοί - Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νεκροί Ισραηλινοί - Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο
Συνομιλίες της Ουάσιγκτον και με την Αίγυπτο, για ασφαλή διέλευση των αμάχων ώστε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, πριν τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας του Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:59

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ έγινε ακόμη πιο βαρύς, ανέρχεται πλέον σε «πάνω από 1.000» νεκρούς, ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός, από τους 900 για τους οποίους γινόταν λόγος ως τώρα.

Άλλοι 2.800 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ακόμη 50 αναφέρεται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό κρατικό δίκτυο KAN μετέδωσε πως οι νεκροί εξαιτίας των επιθέσεων της Χαμάς που εξαπολύθηκαν το Σάββατο έχουν πλέον φθάσει τους 1.200.

Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, τον οποίο διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», δυο μέρες προτού επισκεφθεί το Ισραήλ (αύριο Πέμπτη), ανέφερε λακωνικό ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

-Διαβάστε ακόμα: Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν, πάνω από 1.900 νεκροί από το Σάββατο

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσιγκτον διεξάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όσον αφορά την ιδέα να προσφερθεί ασφαλής διέλευση για τους αμάχους ώστε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

«Επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις γι’ αυτό», εξήγησε ο κ. Σάλιβαν, σπεύδοντας να προσθέσει πως δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε να αποκαλύψει υπερβολικά πολλά «αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί και άλλοι περίπου 4.600 έχουν τραυματιστεί στο ισραηλινό αεροπορικό σφυροκόπημα στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα (40 χιλιόμετρα μήκος x 10 χιλιόμετρα πλάτος) όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από το Σάββατο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως έχουν μείνει άστεγοι μέσα σε πέντε ημέρες πάνω από 180.000 Παλαιστίνιοι.

«Δεν βάζουμε στο στόχαστρο άμαχους εσκεμμένα», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν, ερωτηθείς σχετικά με τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. «Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις διεξάγονται βάσει των κανόνων του πολέμου και των νόμων για τους πολέμους», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει γιατί εκφράστηκε στο πρώτο πληθυντικό.

Γάζα: Νέες απώλειες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς.

ΟΗΕ: Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε το OCHA σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, προειδοποιώντας πως αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα «συνεχίσει να αυξάνεται». Πρόσθεσε πως άλλοι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

Αφότου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπέλυσε το Σάββατο άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου τού κήρυξε πόλεμο, οι νεκροί συνολικά ξεπέρασαν τους 3.600, αν προστεθούν άμαχοι, στρατιώτες του Ισραήλ και παλαιστίνιοι μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πάνω από 1.000 κτίρια, ενώ άλλα 560, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, είναι πλέον αδύνατο να κατοικηθούν, σύμφωνα με το OCHA, το οποίο επικαλείται τις παλαιστινιακές αρχές.

Σχεδόν 175.500 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε 88 σχολικά κτίρια που διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πρόσθεσε το OCHA.

Άλλοι εκτοπισμένοι –πάνω από 14.500– βρήκαν καταφύγιο σε 12 δημόσια σχολεία, ενώ, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του OCHA, σχεδόν 74.000 φιλοξενούνται από συγγενείς ή γείτονες και πολλοί άλλοι σε χώρους λατρείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας «από την κλιμάκωση των 50 ημερών (κατά τη διάρκεια) των εχθροπραξιών του 2014», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εξάλλου το να καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες «γίνεται ολοένα πιο περίπλοκο» για τους πάντες στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους εκτοπισμένους, προειδοποίησε το OCHA.

Βερολίνο: Με ειδικές πτήσεις ο επαναπατρισμός Γερμανών πολιτών

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα διεξαγάγει «ειδικές πτήσεις» αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή προς και από το Ισραήλ για να επαναπατριστούν Γερμανοί υπήκοοι, ενημέρωσαν χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του προσκείμενες στο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από την ισραηλινή επικράτεια με αυτόν τον τρόπο είναι υποχρεωτικό να καταχωρίσουν οπωσδήποτε τα στοιχεία τους σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εξωτερικών αφιερωμένη στη διαχείριση κρίσεων, διευκρίνισαν οι πηγές.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές του AFP, «περίπου 4.500» Γερμανοί πολίτες είχαν εγγραφτεί μέχρι χθες στη λίστα.

Οι πτήσεις θα είναι τσάρτερ και θα γίνουν κατόπιν «αιτήματος του υπουργείου», καθώς η Λουφτχάνσα έχει αναστείλει τις κανονικές εμπορικές πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ μέχρι νεοτέρας.

Οι γερμανικές αρχές, που γενικά αποφεύγουν να θίγουν ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή πολιτών, δεν έχουν ανακοινώσει ως τώρα πόσοι Γερμανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια.

Ωστόσο το σαββατοκύριακο η γερμανική διπλωματία ανέφερε πως Γερμανοί πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, συγκαταλέγονται στους ομήρους που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Η μητέρα 22χρονης γερμανοϊσραηλινής που αγνοείτο στο Ισραήλ έκανε γνωστό πως έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι ζωντανή και βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Προηγουμένως –κατά πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημες πηγές– είχε αναφερθεί πως η βερολινέζα φοιτήτρια είχε σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς.

Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή απήχθησαν στην επίθεση αυτή στο Ισραήλ, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Οβίδες από τη Συρία έπληξαν τα υψίπεδα του Γκολάν – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

Ισμαήλ Χανίγια (Χαμάς): Καμία ανταλλαγή ομήρων πριν από το τέλος του πολέμου

Μέση Ανατολή: Ομοβροντία ρουκετών από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider