Νετανιάχου: Το επόμενο στάδιο έρχεται - Έτοιμος να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις δηλώνει ο στρατός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νετανιάχου: Το επόμενο στάδιο έρχεται - Έτοιμος να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις δηλώνει ο στρατός
Μεγαλώνει η αγωνία για τους αμάχους. Αβίωτη η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα αναφέρει ο ΟΗΕ. Απομακρύνεται από το Ισραήλ διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:59

Στο κατακόρυφο η αγωνία για την τύχη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στις 16:00 εξέπνευσε η παράταση του ισραηλινού τελεσιγράφου για εκκένωση όλων των αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας. Το τελεσίγραφο ήταν με μήνυμα του ισραηλινού στρατού (IDF), που ήταν γραμμένο στην αραβική γλώσσα. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, όπου οι δυνάμεις του IDF είναι έτοιμες για την χερσαία επέμβαση τους στον παλαιστινιακό θύλακα- κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Το ότι η ώρα της εισβολής στη Γάζα πλησιάζει, έμμεσα το επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσίευσε στο X, το οποίο τον δείχνει να επισκέπτεται και να συνομιλεί με τους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού ανέφερε: «Με τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή με τη Γάζα. Είμαστε όλοι έτοιμοι». Σε ξεχωριστή δήλωση το γραφείου του ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είπε στους Ισραηλινούς στρατιώτες: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο IDF, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του ετοιμάζονται να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στο έδαφος. «Ο IDF προετοιμάζεται για μια ολοκληρωμένη επίθεση με τη βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων προσωπικού», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί ο χρονικός ορίζοντας των γεγονότων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα γίνει «με συμμετοχή αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεων. Ο βασικός εξοπλισμός μάχης έχει ήδη αποσταλεί στις σχετικές τοποθεσίες και τα τάγματα και οι στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά σε όλη τη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα μέσα, χιλιάδες κάτοικοι με όποιο μέσο μπορούν κατευθύνονται προς τον νότο, αλλά η πλήρης εκκένωση της περιοχής θεωρείται ανέφικτος στόχος. Μάλιστα, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε μια μετακίνηση τόσο πολλών ανθρώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα «αδύνατη». Με την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί ως έχει, μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα έχει αρχίσει να φαντάζει πολύ πιθανή.

Ερυθρά Ημισέληνος: Αδύνατη η εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς

Την ίδια ώρα εξέπνευσε και η διορία που είχε δώσει το Ισραήλ στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας στις 16.00 σήμερα Σάββατο, ώρα Ελλάδας.

Η αρχική διορία έληγε στις 6 το πρωί, όμως στη συνέχεια παρατάθηκε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή είναι υποχρεωμένη, με βάση την ανθρωπιστική εντολή της, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Σχεδόν ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζητά από το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Εκατέρωθεν κατηγορίες

Την ίδια στιγμή Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για εμπόδια στη διαδικασία της εκκένωσης. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε κονβόι αμάχων, που έφευγαν από την πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Το Ισραήλ από την πλευρά του κατηγόρησε τη Χαμάς ότι προσπαθεί να εμποδίσει την εκκένωση των κατοίκων της Γάζας, αναφέρει το BBC.

Σε συνέντευξη Τύπου του IDF που μεταδόθηκε ζωντανά στο X, ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «έκανε γνωστές τις προθέσεις του εκ των προτέρων... επειδή θέλει οι πολίτες να μην επηρεαστούν από τον πόλεμο». «Δεν είναι εχθροί μας, δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν αμάχο, ενώ πολεμάμε εναντίον της Χαμάς», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο στρατός έχει δει ανθρώπους να ακούνε τις προειδοποιήσεις του και να απομακρύνονται από μια επικίνδυνη περιοχή, αλλά είναι «εξαιρετικά λυπηρό και ανησυχητικό» να βλέπεις τη Χαμάς να προσπαθεί να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή, κατέληξε ο Τζόναθαν Κόνρικους.

Χαμάς: Εννέα όμηροι νεκροί από βομβαρδισμούς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εννέα αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αλλοδαποί, σκοτώθηκαν λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ στο Telegram υποστηρίζει ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν «λόγω των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές όπου έμεναν».

ΗΠΑ: Απομακρύνουν το μη αναγκαίο προσωπικό από την πρεσβεία της Ιερουσαλήμ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού του από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και το προξενείο στο Τελ Αβίβ «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ».

Θα επιτραπεί επίσης να αποχωρήσουν μέλη των οικογενειών ορισμένων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Χαμάς: Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

ΟΗΕ: Αβίωτη η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα

Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Γάζα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη», δηλώνει. Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευθούν».

Στην Γάζα, οικογένειες βομβαρδίσθηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από την διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντοτε και από όλες τις πλευρές».

«Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους».

Όσοι αιχμαλωτίζονται πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, δηλώνει ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει».

Μπέρμποκ: Ο πόλεμος κατά της Χαμάς πρέπει να διεξαχθεί με τον μεγαλύτερο σεβασμό προς την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από το Κάιρο ο πόλεμος κατά της Χαμάς να διεξαχθεί με τον «μεγαλύτερο σεβασμό» προς την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα.

«Η μάχη κατά της Χαμάς πρέπει να διεξαχθεί με τον μεγαλύτερο σεβασμό προς την ανθρωπιστική κατάσταση των αθώων γυναικών, των παιδιών και των ανδρών», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετά την συνάντησή της στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό της.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο δίλημμα που είναι δύσκολο να επιλυθεί», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Γερμανία συζητά με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εταίρους τρόπους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάρ - Σαουδική Αραβία: «Απορρίπτουν κατηγορηματικά» την εκκένωση των κατοίκων της Γάζας

Γάζα: Εξάωρη παράταση στο τελεσίγραφο εκκένωσης της Γάζας - Λήγει στις 16:00

Ισραήλ - Αίγυπτος: «Πράσινο φως» στην εκκένωση πολιτών των ΗΠΑ μέσω του περάσματος της Ράφα

gazzetta
gazzetta reader insider insider