Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή εμπλοκή του Ιράν και καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρονται να εξετάζουν να επισκεφθούν το Ισραήλ, προκειμένου να αποτραπεί μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν έχει προσκληθεί από το Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μεταβεί στη χώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση, ούτε έχουν ανακοινωθεί σχετικά σχέδια από τον Λευκό Οίκο.
Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», ενώ ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος» είπε.
- Διαβάστε ακόμα: Μπάιντεν: Πρέπει να εξαλειφθεί η Χαμάς - «Μεγάλο λάθος» η επιβολή νέας κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο Όλαφ Σολτς σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου, σύμφωνα με πηγή. Όπως μετέδωσε μάλιστα η Bild, η επίσκεψη θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμα και την Τρίτη. Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου.
Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέστρεψε στο Ισραήλ έπειτα από περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες.
Αύριο, επίσης, έχει συγκληθεί έκτακτη σύνοδος στην ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες θα θέσουν στο «τραπέζι» τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ληφθούν γύρω από την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 199 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι έχει ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο, προκειμένου οι άνθρωποι να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ μέχρι στιγμής περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, κατευθυνόμενοι προς το νότιο τμήμα.
- Διαβάστε ακόμα: Διαψεύδουν Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Νότια Γάζα - 199 ομήρους κρατά η Χαμάς
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι διεξήγαγαν συνομιλίες με το Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ενάντια σε μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο X, έγραψε: «Τελειώνει ο χρόνος για πολιτικές λύσεις και η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα πλησιάζει σε αναπόφευκτο στάδιο».
Από την επίθεση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινοί, όπως έχει γίνει γνωστό.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως 2.650 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Επικοινωνία Ερντογάν - Σούνακ για Μέση Ανατολή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα χώρες της Δύσης καλούνται να λάβουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η τουρκική προεδρία, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και επείγοντα μέτρα για την επίλυση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της υπενθύμισης και της εκπλήρωσης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στην Παλαιστίνη, αντί να πραγματοποιούνται προκλητικές ενέργειες που βαθαίνουν την κρίση.
Το Σάββατο η σύνοδος στην Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους
Η σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που πρότεινε η Αίγυπτος εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διεξαχθεί το Σάββατο, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου, ανακοινώνοντας ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών έλαβαν πρόσκληση.
Τα πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και του Κουβέιτ έκαναν αυτές τις ανακοινώσεις, μετά την πρόταση των αιγυπτιακών αρχών χθες, Κυριακή, για τη διεξαγωγή μιας «περιφερειακής και διεθνούς συνόδου κορυφής για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος» κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.