Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών από την Γάζα σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ - Αψιμαχίες με τη Χεζμπολάχ στον βορρά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών από την Γάζα σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ - Αψιμαχίες με τη Χεζμπολάχ στον βορρά
Πηγή: Associated Press
Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ηχούν ξανά σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Τελευταία ενημέρωση 19:28

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε από τη Λωρίδα της Γάζας μπαράζ ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σειρήνες ήχησαν επίσης στη μητρόπολη Τελ Αβίβ και σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Σειρήνες ήχησαν και στην Ιερουσαλήμ και η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που βρισκόταν σε εξέλιξη διεκόπη, οι Ισραηλινοί βουλευτές μπήκαν σε καταφύγια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στην ισραηλινή τηλεόραση.Εκρήξεις ακούστηκαν αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα και η εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος συνεχίζονται καθημερινά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Εκατόμβες νεκρών

Περισσότεροι από 2.808 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.850 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Παράλληλα, πάνω από 1.400 είναι τα θύματα στο Ισραήλ. Εκατοντάδες μεταξύ αυτών είναι άμαχοι και παιδιά.

Προειδοποίηση από Τεχεράνη

Η υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν αλλά οι ομάδες «αντίστασης» λαμβάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί στον Ρώσο ομόλογό του κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δήλωση του Ραϊσί προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Υπάρχει πιθανότητα η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα». Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην αναμιχθεί στη διένεξη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Όποιος παίζει με τη φωτιά σε αυτήν την κατάσταση, ρίχνει λάδι στη φωτιά ή την ανάβει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, θα πρέπει να το σκεφτεί προσεκτικά. Σας συμβουλεύουμε να μην το κάνετε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Σεμπάστιαν Φίσερ, αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν το Σάββατο στο Κατάρ με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε σήμερα πέντε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, ενώ μια πηγή ασφαλείας στον Λίβανο και το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ ανέφεραν ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Λίβανο.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν εδώ και μέρες πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο.

Χαμάς και ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσαν την κήρυξη εκεχειρίας

Νωρίτερα, το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επεσήμαναν ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκεχειρία και για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Εξάλλου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (...) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνθερωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Καμπανάκι ΠΟΥ για την κατάσταση στη Γάζα - «Απόλυτη καταστροφή σε 24 ώρες χωρίς άμεση βοήθεια»

«Έχουν απομείνει 24 ώρες μέχρι να τελειώσει το νερό, η ηλεκτροδότηση και τα καύσιμα» στη Γάζα και αν δεν φτάσει βοήθεια, οι γιατροί δεν θα έχουν παρά να «ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέντ αλ Μαντχάρι, επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην περιοχή.

Ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα από τον ΠΟΥ, δεν μπορεί να περάσει από το νότιο πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό απόλυτο αποκλεισμό και ανελέητο βομβαρδισμό από το Ισραήλ ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα και πάνω από 1.400 στο Ισραήλ. Εκατοντάδες από αυτούς είναι άμαχοι και παιδιά.

Χαμάς: Το Ισραήλ δεν έχει επαναλάβει την παροχή νερού στη Γάζα - Διαψεύδει το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν έχει επαναλάβει την παροχή νερού στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Εγιάντ Αλ-Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.

«Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, με αποτέλεσμα να τίθεται ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Συνεργάτης Ισραηλινού υπουργού διέψευσε τον ισχυρισμό της Χαμάς και δήλωσε ότι άρχισε ο ανεφοδιασμός με νερό στην Μπνέι Σάχιλα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Για πέμπτη συνεχή μέρα, η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι πολίτες καταναλώνουν υφάλμυρο νερό από τα πηγάδια που προορίζεται για αρδευτική χρήση αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μετάδοση ασθενειών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τους ηγέτες Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιράν, Αιγύπτου, Συρίας και Παλαιστίνης

Σε χαμηλό 8ετίας το ισραηλινό νόμισμα - «Κατρακυλά» για έκτη μέρα το σέκελ

Σενάρια για επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider