Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδικάζει τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου» στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδικάζει τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου» στη Γάζα
Με τη στάση αρχής που έλαβε από την πρώτη στιγμή για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, με το Ισραήλ και είναι αξιόπιστη, διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της 27ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.

«Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί».

«Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών» επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Ο Χάρτης του ΟΗΕ δείχνει τον δρόμο για την οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης»

Την προτροπή στη σημερινή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, να «δεσμευτούμε με ελπίδα και αποφασιστικότητα να οικοδομήσουμε τον καλύτερο κόσμο των προσδοκιών μας», καθώς και ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στο όνομα του ΟΗΕ, έστειλε ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης, υπογραμμίζει πως είναι ευθύνη μας να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης, βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. «Ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών -ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από 78 χρόνια- δείχνει τον δρόμο. Πάνω απ' όλα, έχει τις ρίζες του σε ένα πνεύμα αποφασιστικότητας για την επούλωση των διαιρέσεων, την αποκατάσταση των σχέσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης. Για την διεύρυνση των ευκαιριών, για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της χειραφέτησης για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Για τη σωτήρια βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτάσσει την ανάγκη «να είμαστε αρκετά ευέλικτοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δεν υπήρχαν καν όταν γεννήθηκε ο ΟΗΕ - από την υπαρξιακή κλιματική κρίση μέχρι τους κινδύνους και την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης».

Παράλληλα, έσπευσε να σημειώσει πως τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από διαχρονικές αξίες και αρχές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παγώσουν στο χρόνο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους τρόπους με τους οποίους εργαζόμαστε και να εφαρμόζουμε την οπτική του 21ου αιώνα σε ό, τι κάνουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Η σιωπή της Δύσης επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Ισραηλινός στρατός: Περιμένουμε πολιτικές εντολές για την χερσαία επιχείρηση

Μεσανατολικό: Η Χαμάς καλεί τις αραβικές χώρες και τον ΟΗΕ «να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider