WS Journal: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιχείρησή του στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WS Journal: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιχείρησή του στη Γάζα
Για να έχουν τον χρόνο να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την ανάπτυξη σχεδόν 12 αντιαεροπορικών συστημάτων στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει θέσεις μάχης σε όλα τα κρίσιμα σημεία, εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση. Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, υπό την απειλή της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για την επόμενη φάση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών από βόμβες και έλλειψη δύναμης. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Δύο διαφορετικά σχέδια που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία για τον πόλεμο στη Γάζα

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει αργότερα σήμερα για δύο αντίπαλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Ρωσία για δράση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωμάτες.

Και οι δύο προτάσεις επιδιώκουν την έκδοση ψηφισμάτων του ΣΑ που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και ηλεκτρισμού στη Γάζα. Όμως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει για παύσεις προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, ενώ η Ρωσία θέλει ανθρωπιστική εκεχειρία.

Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα του ΣΑ θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη του, δηλ. τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα. Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα προσχέδια διαθέτει την ελάχιστη απαιτούμενη υποστήριξη, και το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι αν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβάλουν βέτο στο σχέδιο η μία της άλλης.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το ΣΑ απέτυχε δύο φορές να εκδώσει ψήφισμα καθώς πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ ενός ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Βραζιλία στις 18 Οκτωβρίου το οποίο έλαβε 12 θετικές ψήφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Η Γάζα χρειάζεται δισ. σε βοήθεια για να αντιστραφούν τα χρόνια περιορισμών

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ είναι «συνένοχες» στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

Μεσανατολικό: Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί το Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider