Ώρα μηδέν για τη Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί από Ισραήλ - «Επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα μηδέν για τη Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί από Ισραήλ - «Επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις»
Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Tελευταία ενημέρωση 21:45

Ο ισραηλινός στρατός «θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Λωρίδα της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», είπε στην ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως. Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν περίπου στις 19:00, με τη Χαμάς αφού απάντησε με ομοβροντία ρουκετών, να ζητά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». Ταυτόχρονα, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση στο Τελ Αβίβ. «Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Η Χαμάς ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Η ισλαμιστική οργάνωση ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον παλαιστινιακό θύλακα. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ανέφερε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο Ίντερνετ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες της στη Γάζα και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.

Ισραήλ: Ο στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Λωρίδας της Γάζας και ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα». «Υπάρχουν καύσιμα μέσα στα νοσοκομεία και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την τρομοκρατική υποδομή της», κατηγόρησε ακόμη ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Οι τρομοκράτες μετακινούνται ελεύθερα» μέσα στα νοσοκομεία του παλαιστινιακού εδάφους, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την κατηγορία του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία η Χαμάς χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα». «Οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα» της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού εδάφους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία «ως κέντρα διοίκησης και ως κρησφύγετα» με προσβάσεις στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων που διαθέτει. Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που άρχισαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφός του, έχουν σκοτώσει 7.326 ανθρώπους εκ των οποίων 3.000 παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν καθημερινά για την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα και στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του. Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό από τις 9 Οκτωβρίου. Μόλις λίγες αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να προωθηθούν στο παλαιστινιακό έδαφος -- κάτι που αντιπροσωπεύει μικρή βοήθεια, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Χαμάς διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο κατά του Ισραήλ

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός. «Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι «ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφα» του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: Ανησυχία ΟΗΕ για τα «εγκλήματα πολέμου» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ισραήλ - Δημοσκόπηση: Το 49% επιθυμεί να καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Γάζα: Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider