Γαλλικό Πρακτορείο: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικό Πρακτορείο: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει πως δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τις επιχειρήσεις, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα επί ενός σχεδίου για παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Τελευταία ενημέρωση 19:50

Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα αποσύρθηκαν απόψε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας και αναδιατάχθηκαν γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση της Χαμάς, ανέφερε ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από το πρωί σήμερα, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε μια «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου, εκτός από τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο δημοσιογράφος είπε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες αμάχους και έγδυσαν ορισμένους από αυτούς, αφήνοντάς τους μόνο με τα εσώρουχα. Όλοι τους στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Αποχωρώντας από το νοσοκομείο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άφησαν πίσω τους φάρμακα, τρόφιμα για τα μωρά και μπουκάλια με νερό, σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή.

Το μεσημέρι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε αυτή η επιχείρηση είχε ως στόχο μια συγκεκριμένη ζώνη του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Το νοσοκομείο, στη δυτική πλευρά της Πόλης της Γάζας, βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστίνιων μαχητών.

Νωρίτερα, το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο, ανέφερε πως Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση περίπου 50 άμαχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μία τριήμερη κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, με την συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές, αλλά και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον δεν έδωσε το «πράσινο φως»

Παράλληλα, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε πως οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ.

«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί ενός σχεδίου για παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει επί ενός σχεδίου ψηφίσματος, με το οποίο θα καλεί για την επιβολή επειγουσών και παρατεταμένων παύσεων των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους και τη δημιουργία διαδρόμων κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας για έναν επαρκή αριθμό ημερών, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση βοήθειας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ορισμένοι διπλωμάτες λένε πως αναμένουν ότι το 15μελές συμβούλιο θα υιοθετήσει το ψήφισμα, αν και ορισμένες χώρες είναι πιθανόν να απόσχουν. Ένα ψήφισμα για να εγκριθεί χρειάζεται τουλάχιστον 9 ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Μειώνεται η στήριξη των Αμερικανών προς το Ισραήλ - Η πλειονότητα θέλει εκεχειρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ερντογάν: «Τρομοκρατικό κράτος» το Ισραήλ - «Ξοφλημένος» ο Νετανιάχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider