Μιλέι: «Aδιαπραγμάτευτη» η επιστροφή των Φώκλαντ στην Αργεντινή - «Το ζήτημα έχει λήξε από καιρό» απαντά η Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιλέι: «Aδιαπραγμάτευτη» η επιστροφή των Φώκλαντ στην Αργεντινή - «Το ζήτημα έχει λήξε από καιρό» απαντά η Βρετανία
«Aδιαπραγμάτευτη» επιμένει πως είναι η επιστροφή των νήσων Φώκλαντ από τη Βρετανία ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

«Aδιαπραγμάτευτη» επιμένει πως είναι η επιστροφή των νήσων Φώκλαντ από τη Βρετανία ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Μιλέι υποστήριξε πως η περιοχή, γνωστή ως Μαλβίνες στην Αργεντινή (Islas Malvinas), είναι αργεντίνικο έδαφος και συγκρίνει την περίπτωση με την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μιλέι, γνωστός ως "el Loco" («Ο τρελός»), ξεκαθάρισε ότι θα «κάνει κάθε προσπάθεια» για να πάρει πίσω τα νησιά Φώκλαντ - αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα πήγαινε και σε πόλεμο.

«Αυτό που προτείνουμε είναι να προχωρήσουμε προς μια λύση όπως αυτή που είχε η Αγγλία με την Κίνα για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και ότι σε αυτό το πλαίσιο η θέση των ανθρώπων που ζουν στα νησιά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτά τα ανθρώπινα όντα. Πρέπει να διαπραγματευτείτε με τη Βρετανία και να λάβετε υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά» πρόσθεσε.

«Αναζητούμε μια λύση για να επιστρέψουν τα νησιά Μαλβίνες στην Αργεντινή μέσω της διπλωματίας, μια λύση που είναι βιώσιμη, που είναι εφικτή» κατέληξε.

Το 1982 η Αργεντινή πραγματοποίησε εισβολή στα νησιά και μετά από ένα σύντομο πόλεμο, η Βρετανία έδιωξε τους εισβολείς και ανέκτησε τα Φώκλαντ. Το ζήτημα δεν θεωρήθηκε ποτέ διευθετημένο στο Μπουένος Άιρες.

Βρετανία: To ζήτημα έχει λυθεί εδώ και καιρό

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, απέκλεισε την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τα Φώκλαντ. Ο επίσημος εκπρόσωπος πρωθυπουργού δήλωσε μετά τη νίκη του Milei: «Είναι προφανώς ένα ζήτημα που έχει διευθετηθεί, ένα ζήτημα που έχει λυθεί εδώ και καιρό, και δεν έχουμε κανένα σχέδιο να το επανεξετάσουμε. Δεν πρόκειται να αλλάξει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσεχία: Η κόπωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος κίνδυνος

Η Γερμανία ανακοίνωσε νέο πακέτο 1,3 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα να κάνει ό,τι έκανε και στο Βερολίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider