Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Περισσότερες ώρες από τους Έλληνες δουλεύουν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο, σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Αυτό προκύπτει από μία έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode βάσει της οποίας ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται σχεδόν 2.000 ώρες το χρόνο έναντι 1.679 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Περισσότερες ώρες από τους Έλληνες δουλεύουν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι στην Ευρώπη, ενώ κάτω από 1.600 ώρες τον χρόνο δουλεύουν οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί.

Οι Έλληνες μισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1.900 ώρες τον χρόνο, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στις 1.792 ώρες. Οι Έλληνες μη μισθωτοί εργάζονται σχεδόν 2.400 ώρες τον χρόνο με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο να μην υπερβαίνει τις 2.200 ώρες εργασίας.

Όπως έγραφε τo insider.gr προ μηνών, ο μέσος όρος της εβδομαδιαίας απασχόλησης στην Ευρώπη ποικίλλει σημαντικά, με τους Έλληνες να αποδεικνύονται... δουλευταράδες καθώς κατέχουν τις περισσότερες εργατοώρες στη «Γηραιά Ήπειρο».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, οι εργαζόμενοι στην ΕΕ ηλικίας 20-64 ετών εργάζονταν 37,5 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα κατακτώντας την… πρωτιά. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην Πολωνία (40,4), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (40,2 ώρες και οι δύο). Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας (33,2 ώρες), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (35,3) και τη Δανία (35,4).

Οι μέσες ώρες εργασίας αφορούν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Συνεπώς, τα διαφορετικά ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης στις διάφορες χώρες επηρεάζουν τα αποτελέσματα, εκτός από τη διαφορετική νόμιμη και συνήθη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας. Οι ώρες εργασίας αναφέρονται στον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίως που συνήθως εργάζονται στην κύρια εργασία τους. Είναι η μέση τιμή των πραγματικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα για μια μακρά περίοδο αναφοράς, εξαιρουμένων των εβδομάδων κατά τις οποίες παρατηρείται απουσία από την εργασία (π.χ. διακοπές, άδειες, απεργίες).

Τα νέα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν τη μεγάλη απόκλιση στις μέσες ώρες εργασίας σε όλη την Ευρώπη, ειδικά από τη στιγμή που ο κορονοϊός καθιέρωσε την τηλεργασία, με ορισμένες εταιρίες να διατηρούν ακόμη την εξ' αποστάσεως εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάτω από την βάση οι Έλληνες μαθητές στις εξετάσεις PISA του ΟΟΣΑ

Στην τελευταία θέση της ΕΕ η Ελλάδα στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών το 2022

«Μαγνήτης» για τους ξένους εκατομμυριούχους η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider