Ουκρανία: Τι σημαίνει η εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων κατά του Κιέβου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Τι σημαίνει η εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων κατά του Κιέβου
Οι αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα και βομβαρδιστικός τρόμος κατά τη διάρκεια των διακοπών δείχνουν ότι η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία τις τελευταίες νύχτες.

Οι αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα και βομβαρδιστικός τρόμος κατά τη διάρκεια των διακοπών δείχνουν ότι η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία τις τελευταίες νύχτες.

Η πρωτεύουσα Κίεβο χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά την Τρίτη (02.01.24), όπου, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί υπερηχητικοί πύραυλοι Kinschal.

Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο (Vitali Klitschko) ανακοίνωσε ότι υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε αρκετές γειτονιές.

Είχαν πληγεί σημαντικές υποδομές - ένας αγωγός φυσικού αερίου είχε υποστεί ζημιές και υπήρχαν προβλήματα με την παροχή νερού. Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πολυκατοικία όταν μια ρουκέτα προκάλεσε πυρκαγιά, ανέφερε ο Κλίτσκο.

Αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας: σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των αρχών, ένα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας και περισσότερα από 20 άτομα τραυματίστηκαν.

Ο επιθετικός πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Γιατί αυξάνονται οι επιθέσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται κυρίως στην εποχή του έτους. «Ο στόχος το χειμώνα είναι πρώτα απ' όλα να καταστραφούν οι μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές, πράγμα που την Τρίτη (02.01.24), για παράδειγμα, σήμαινε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο σε μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κάρλο Μασάλα (Carlo Masala) στην Tagesspiegel.

Δεύτερον, η Ρωσία προσπαθεί να εξουδετερώσει τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας - «δεδομένου ότι δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν αρκετά πυρομαχικά για αυτά τα αμυντικά συστήματα».

Ποια είναι η στρατηγική του Πούτιν

Ο Masala αναλύει ότι η στρατηγική της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου ήταν να εξαντλήσει τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό. «Εδώ και δύο χρόνια παρατηρούμε επιθέσεις σε μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σκληρές για τον ουκρανικό πληθυσμό στις παγωμένες θερμοκρασίες του χειμώνα», προσθέτει. Οι πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις ήταν εκτεταμένες. «Αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με ό,τι έχουμε δει σε άλλους χειμώνες».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί προφανώς ότι το 2024 θα φέρει την αποφασιστική καμπή για τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία «έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», εξήγησε την Τρίτη (02.01.24) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μόσχα. Τα πράγματα πάνε «όλο και καλύτερα».

Η Ουκρανία θα ξεμείνει σύντομα από πυρομαχικά, προέβλεψε ο ηγέτης του Κρεμλίνου κατά τη συνάντηση με τραυματισμένους στρατιώτες. Η Δύση παρείχε επίσης ανεπαρκείς προμήθειες όπλων. «Τους προμήθευσαν με 400 ή 450 άρματα μάχης, εμείς παράγουμε ή επισκευάζουμε 1600 άρματα μάχης ετησίως», εξήγησε ο Πούτιν. «Και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις θέσεις».

Ο Πούτιν πιστεύει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρητορική στη Δύση αλλάζει σε σχέση με τον πόλεμο. «Αυτοί που δήλωσαν χθες ότι στόχος ήταν να επιφέρουν μια 'στρατηγική ήττα' στη Ρωσία, ψάχνουν τώρα να βρουν λόγια για να δικαιολογήσουν την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος».

Μόνο λίγα γερμανικά άρματα Leopard είναι ακόμη σε λειτουργία - Ποιο είναι το πρόβλημα

Οι λόγοι γι' αυτό είναι οι ζημιές μάχης και η τεχνική φθορά. Και: προφανώς δεν υπάρχουν αρκετά ανταλλακτικά για την επισκευή τους. Σύμφωνα με τον Masala, «είναι καθήκον των εταιρειών που συμμετέχουν στην παραγωγή των αρμάτων μάχης Leopard, όπως η Rheinmetall ή η Krauss-Maffei Wegmann, να παρέχουν επαρκή ανταλλακτικά».

Στη Λιθουανία υπάρχει ένα βιομηχανικό εργαστήριο επισκευής πολεμικού εξοπλισμού, όπου θα επισκευάζονταν και τα γερμανικά άρματα μάχης.

Είναι η ρωσική κλιμάκωση «εκδίκηση» για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ;

Το περασμένο Σάββατο (30.12.23), οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται στην ουκρανορωσική συνοριακή περιοχή. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Πούτιν μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια» και παρουσίασε τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις την Τρίτη ως αντίδραση στην ουκρανική επίθεση.

Ο Masala, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο, απορρίπτει αυτή την εκδοχή: «Τέτοιες επιθέσεις απαιτούν πολυήμερο σχεδιασμό και συντονισμό. Η εκδίκηση θα σήμαινε επίσης ότι αυτή η επίθεση δεν θα είχε συμβεί χωρίς τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ», λέει ο ειδικός. «Αλλά γνωρίζουμε από τον περασμένο χειμώνα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Ο Πούτιν απέκρυψε επίσης το γεγονός ότι η Ρωσία είχε ήδη πραγματοποιήσει την Παρασκευή (29.12.23) την πιο σφοδρή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό. Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, όπως συχνά καταγράφεται σε βίντεο. «Στοχεύουμε με όπλα υψηλής ακρίβειας στα μέρη όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις», ισχυρίστηκε ο Πούτιν χωρίς να είναι αλήθεια. Ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν.

Το Κίεβο αναφέρει τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων: Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο

Οι πύραυλοι Kinschal (γερμανικά: Dolch) μπορούν να εκτοξεύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά, επιτρέποντάς τους να εκτοξεύονται από απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Επιπλέον, έχουν εμβέλεια έως και 1800 χιλιόμετρα και ταχύτητα 12 Mach, δηλαδή 12 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Το βράδυ της Τρίτης, η Ρωσία εκτόξευσε 99 πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Βάλερι Σαλούσνι (Valery Salushnyi) στο διαδικτυακό κανάλι «Telegram». εκτοξεύθηκαν 72 ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων και των δέκα βλημάτων Kinshal. Το κύριο χτύπημα πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά του Κιέβου, κυρίως κατά πολιτικών στόχων και αντικειμένων κρίσιμων υποδομών.

«Με τους λεγόμενους υπερηχητικούς πυραύλους αέρος-εδάφους Kinschal, η κατεύθυνση πτήσης είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, γεγονός που τους καθιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση για τα συστήματα αεράμυνας», εξηγεί ο Masala.

Ωστόσο, το Kinschals είχε ήδη καταρριφθεί από το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot, οπότε θα μπορούσε να υποτεθεί ότι τα δεδομένα σχετικά με τη διαδρομή πτήσης ήταν διαθέσιμα και ότι τα Patriot είχαν προγραμματιστεί αναλόγως. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να παρατηρηθεί ότι η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα όλο το φάσμα του πυραυλικού της οπλοστασίου.

Πώς αντιδρά η γειτονική Πολωνία

Στην Πολωνία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές κατά της γειτονικής Ουκρανίας παρακολουθούνται στενά. Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την πολωνική και την αμερικανική πολεμική αεροπορία απογειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων στην Πλατφόρμα Χ.

Αργότερα αναφέρθηκε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους, καθώς ο κίνδυνος ασφαλείας είχε μειωθεί. Σύμφωνα με το πολωνικό Γενικό Επιτελείο, μόλις την Παρασκευή ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο για τρία λεπτά πριν τον εγκαταλείψει και πάλι προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider