«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την ίδια την Ουκρανία». Αυτό δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της Διάσκεψης που διοργάνωσε στο Παρίσι για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόσθεσε ότι «είμαστε στη διαδικασία διασφάλισης της συλλογικής μας ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο» και συμπλήρωσε ότι «μιλάμε επίσης για τη δική μας ασφάλεια», δηλαδή την ασφάλεια της Ευρώπης.
Καθώς η παγκόσμια τάξη έχει επιστρέψει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου - ή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση- ελέω της απουσίας ενός κοινού, ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού, για μια ακόμη φορά οι εγγυήσεις ασφαλείας της «γηραιάς ηπείρου» πέφτουν στου ώμους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διαβάστε ακόμα: Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη σπεύδει στη διάσωση - Απεταξάμην τον... Τραμπ
Θέμα αξιοπιστίας
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (τον Ιούνιο του 2022), ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μια υπόσχεση: «Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί». Ήταν μια υπόσχεση από τον ηγέτη της μεγαλύτερης υπερδύναμης του κόσμου, προς την Ουκρανία αλλά και προς όλο τον κόσμο.
Η αθέτηση αυτής της υπόσχεσης - για οποιονδήποτε λόγο - θα είχε πολύ άσχημη επίδραση όχι μόνο στον Τζο Μπάιντεν ή στους σκεπτικιστές για την Ουκρανία Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή που μπλοκάρουν την βοήθεια προς το Κίεβο. Κυρίως θα είχε άσχημη επίδραση για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι New York Times, πρόκειται για ένα θέμα αξιοπιστίας: «Είναι η λέξη μας που μας δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε συμμαχίες, να αποτρέψουμε τους αντιπάλους μας και να πείσουμε άλλες χώρες να ενεργήσουν με τρόπους που δεν βλάπτουν τα συμφέροντά μας. Η παραίτηση από μια υπόσχεση προς την Ουκρανία, καθιστά λιγότερο πιστευτό ότι είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε άλλες δεσμεύσεις».
Η Ρωσία θα αποθρασυνθεί
Η πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, πέρα από την οργή που προκάλεσε στη Δύση, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές ανέδειξε και μια άλλη πραγματικότητα: Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μετακινεί τις «κόκκινες γραμμές» κατά το δοκούν- και σύμφωνα με κάποιες απόψεις έκανε την κίνηση του την ώρα που η Ουκρανία βρίσκεται σε εμφανή στρατιωτική αδυναμία, καθώς οι ελλείψεις σε πολεμοφόδια - αποτέλεσμα της αμερικανικής βοήθειας που έχει «παγώσει»- έχουν φέρει τον στρατό της σε δεινή θέση.
Όμως στον ορίζοντα έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας ακόμη άμεσος κίνδυνος: Στη γειτονική Μολδαβία, οι υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία βρίσκονται σε καλό δρόμο για να οργανώσουν ένα ψευδές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας - για απόσχιση της περιοχής στα πρότυπα του Ντομπάς στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη φιλοδυτική ηγεσία της χώρας και να παράσχει στη Ρωσία άλλη μια βάση στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.
Η αθέτηση των αμερικανικών υποσχέσεων προς το Κίεβο ελοχεύει και έναν ακόμη κίνδυνο που αφορά τη Συμμαχία: Θα έδινε στη Μόσχα έναν καλό λόγο να αμφισβητήσει τη δέσμευσή στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας σύγκρουσης για τις χώρες της Βαλτικής.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε υποβάλει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ μια σειρά απαιτήσεων, που στόχευαν την παρουσία της Συμμαχίας στην Ευρώπη:
- Να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ
- Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη να διεξάγονται μόνο κατόπιν ρωσικής άδειας
- Να αποσυρθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας
- Απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Ευρώπη
Οσμίστηκαν... αδυναμία
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η «κούραση» που έχει αρχίσει να δείχνει η αμερικανική πλευρά για το ουκρανικό ζήτημα δεν έχει γίνει αντιληπτή μόνο από τη Ρωσία. Την οσμίστηκαν και στην Τεχεράνη. Όπως ανέφεραν οι ΝΥΤ, «δεν είναι τυχαίο ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ένιωσαν θάρρος για να διαταράξουν τις παγκόσμιες ναυτιλιακές ροές. Ούτε έκαναν λάθος στην εκτίμησή τους: Η δράση τους δεν αντιμετωπίστηκε με συντριπτική δύναμη από τη Δύση, ούτε οι ενέργειές τους είχαν αντίκτυπο για την Τεχεράνη».
«Στη δεύτερη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον της Pax Americana. Αν αφήσουμε την Ουκρανία να τα βγάλει πέρα μόνη της, γιατί κάποιος να εμπιστευτεί ποτέ ξανά μια λέξη που βγαίνει από το στόμα οποιουδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ;», ανέφερε χαρακτηριστικά Dalibor Rohac από το think tank του American Enterprise Institute, υπογραμμίζοντας τον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει η αθέτηση του λόγου του προέδρου Μπάιντεν και των ΗΠΑ συνολικά.