Ισραήλ: Προαπαιτούμενο για εκεχειρία η Χαμάς να επιβεβαιώσει τον αριθμό ζωντανών ομήρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Προαπαιτούμενο για εκεχειρία η Χαμάς να επιβεβαιώσει τον αριθμό ζωντανών ομήρων
Φώτο: Getty Images
Αν δεν δοθούν διαβεβαιώσεις για τη μοίρα των ομήρων, η ισραηλινή πλευρά θα μποϊκοτάρει τις διαβουλεύσεις στο Κάιρο.

Διαμεσολαβητές και εκπρόσωποι της Χαμάς βρίσκονται στο Κάιρο, για συνομιλίες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ φέρεται να απαιτεί διαβεβαιώσεις για τη μοίρα των ομήρων πριν παρευρεθεί στις διαβουλεύσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «λίγο ως πολύ» αποδεχθεί τη συμφωνία.

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Χαμάς αρνείται να επιβεβαιώσει ποιοι από τους ομήρους της είναι ακόμα ζωντανοί, και αυτή είναι μια απαγορευτική προϋπόθεση για την παρουσία του Ισραήλ στην διάσκεψη.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδων, θα απελευθερώσει περισσότερους Ισραηλινούς ομήρους, καθώς και Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι πιέσεις για μια συμφωνία εντάθηκαν μετά το επεισόδιο της Πέμπτης έξω από την πόλη της Γάζας, στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα, όπου τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πλήθη έσπευσαν σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πυροβόλησε εναντίον αμάχων καθώς προσπαθούσαν να βρουν φαγητό. Το Ισραήλ από την πλευρά του το αρνήθηκε. Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η αρχική έρευνα «του ατυχούς περιστατικού όπου πολίτες της Γάζας ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και τραυματίστηκαν καθώς έτρεχαν προς τα φορτηγά με την βοήθεια».

«Η προκαταρκτική μας έρευνα, επιβεβαίωσε ότι κανένα χτύπημα δεν πραγματοποιήθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό προς το κονβόι», είπε. «Πολλοί πλιατσικολόγοι πλησίασαν τις δυνάμεις μας και τους απείλησαν άμεσα», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Επίσης έκανε γνωστό ότι μια πλήρης έρευνα θα διεξαχθεί από «ένα ανεξάρτητο, επαγγελματικό και ειδικό σώμα» του στρατού και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Χαμάς φέρεται να ανέφερε ότι μια συμφωνία για μια εκεχειρία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών και αυτό θα εξαρτηθεί απ' το αν το Ισραήλ αποδεχθεί τις θέσεις της.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διεξήγαγαν τις συνομιλίες με το Κατάρ, δήλωσαν ότι αντιπροσωπείες τόσο από τη Χαμάς, όσο και από το Ισραήλ αναμένεται να παραστούν στις διαπραγματεύσεις.

Οι προσδοκίες για μια συμφωνία αυξήθηκαν όταν ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ από την πλευρά του είχε «βασικά συμφωνήσει» σε ένα πλαίσιο για μια εκεχειρία έξι εβδομάδων.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πιθανή δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα διά θαλάσσης

Γάζα: Στο Κάιρο στραμμένα τα βλέμματα με την ελπίδα συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

gazzetta
gazzetta reader insider insider